1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Irak raporu: ABD referanduma karşı çıkmamalı
Irak raporu: ABD referanduma karşı çıkmamalı

Irak raporu: ABD referanduma karşı çıkmamalı

Washington merkezli Atlantik Konseyi tarafından hazırlanan “Irak’ın geleceği” konulu raporda, ABD’nin Bağdat - Erbil arasında taraf olmayarak, Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna karşı çıkmaması gerektiğine yer verildi.

A+A-

ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Ryan Crocker’un direktörlüğünde hazırlanan raporda, IŞİD sonrası güvenli ve istikrarlı bir Irak’ın oluşturulması gerektiği yer alıyor.

Irak’ın yanı sıra Afganistan, Suriye, Kuveyt ve Lübnan’da da ülkesini büyükelçilik düzeyinde temsil eden Ryan Croker, raporun önsözünde, “ABD tarafından desteklenen Irak hükümeti, IŞİD’in işgal ettiği topraklarının tamamını geri almak üzere. Bu raporda, söz konusu başarı temelinde IŞİD’i tümden ortadan kaldıracak ve aynı zamada ABD’nin ulusal ve güvenlik çıkarlarını uzun vadede garanti edecek bir stratejiden söz edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Raporun, 2016’dan beri hazırlanmaya başlandığı belirten Croker, bu amaç doğrultusunda Bağdat, Erbil, Süleymaniye, Necef, Amman ve Berlin’i ziyaret ettiğini, iki defa da Washington’da Iraklı yetkililer, din adamları, aktivist ve uzmanlarla bir araya geldiğine yer verdi.

Raporda, Irak’ın savaşta yenilgiye uğrayan, tehdit ve ayrışmalarla karşı karşıya kalan bir devlet konumunda olduğuna dikkat çekiliyor.

Bağdat ile Erbil arasında güven ve iyi niyetin kalmadığı vurgulanan raporda, şunlara yer verildi:

“Kürdistan Bölgesi kendini bir kurban olarak görüyor. Bağdat ise Erbil’in kendisinden kötü niyetle faydanlanmak istediğine inanıyor. İki taraf arasında ilişkilerin kötüye gitmesine neden olan bu durum, tarafların çıkarına olmadığı gibi ABD’nin çıkarlarına da hizmet etmiyor.

Şüphesiz Kürtlerin büyük çoğunluğu bağımsız Kürdistan devletinden yana. Bununla beraber kendi içlerinde büyük anlaşmazlıklar yaşamalarına rağmen, özellikle ekonomi ve güvenlik konularında sürecin işlemesi için Bağdat’la, Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunda da dostane ilişkilerin sağlanması anlamında hemfikirler.”

Tartışmalı bölgeler üzerinde iç savaş yaşanması ihtimalinin de olduğuna dikkat çekilen raporda, “ABD iki tarafın güveneceği bir konumda olduğu için, iki taraf arasıda diyaloğu sağlaması büyük önem teşkil ediyor” denildi.

Raporda ayrıca şunlara yer verildi:

“ABD’nin, iki taraf arasında taraf olmaması gerektiği gibi, Kürdistan’ın bağımsızlığından yana ya da karşı bir tavır göstermemesi gerekiyor. ABD’nin, sadece tarafların belirlediği ve uzlaştıkları hedeflerine yardımcı olması gerekiyor.”

ABD’nin, 2011’de dönemin başkanı Barack Obama’nın “sorumluluk içinde çekilme” adı altında verdiği karar gibi yanlış bir karar vermemesi gerektiği vurgulanan raporda, “ABD, askerlerini geri çekerek, ülkeyi kaosa terk etti” denildi.

Raporda, Washington’un Irak’ta güçlü bir askeri hazırlık yaparak, meydanı İran ve şiddet gruplarına bırakmaması da ayrıca vurgulandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.