1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Irak Planlama Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'nin nüfusunu açıkladı
Irak Planlama Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'nin nüfusunu açıkladı

Irak Planlama Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'nin nüfusunu açıkladı

A+A-

Irak Planlama Bakanlığı verilerine göre, Kürdistan Bölgesi'nin nüfusu 5 milyon 884 bin kişiyi aşıyor. Buna göre Kürdistan Bölgesi’nin nüfusu Irak’ın toplam nüfusunun %14'ünü teşkil ediyor.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Finans Komitesi üyesi Dr. Nermin Maruf, Planlama Bakanlığı'na gönderdiği yazılı dilekçede Kürdistan Bölgesi'nin nüfusunu sorduğunu ve bakanlıktan buna yanıt geldiğini söyledi.

Maruf, “Planlama Bakanlığı verilerine göre Kürdistan Bölgesi’nin nüfusu 5 milyon 884 bin 23 kişi. Yani, Irak'ın toplam nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturuyor” dedi.

Kürt parlamenter, Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat'taki müzakereler sırasında, özellikle de bütçe konusunda bu rakamlara dayanması gerektiğini söyledi.

Irak Planlama Bakanlığı’nın 20 Eylül 2022’de Dr. Nermin Maruf’un dilekçesine verdiği yanıtta Kürt kentlerinin nüfusu ise şu şekilde yer alıyor:

- Duhok: 1 milyon 432 bin 369 kişi

- Erbil: 2 milyon 55 bin 448 kişi

- Süleymaniye (Halepçe de dahil): 2 milyon 396 bin 206 kişi

Irak'ta son genel nüfus sayımı 1987'de yapıldı. 1997'de başka bir nüfus sayımı yapıldı, ancak Kürdistan Bölgesi dahil edilmedi.

2003 yılında Irak hükumeti yeni kurulduğunda Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payı nüfusa göre yüzde 17 olarak belirlenirken, 2014 yılında Irak hükümeti bu payı kesi. Daha sonra ise Kürdistanb Bölgesi’nin payı yüzde 12.6 olarak düşürüldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.