1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Irak ordusu Şengal’den çekildi
Irak ordusu Şengal’den çekildi

Irak ordusu Şengal’den çekildi

A+A-

 

 

Şengal Kaymakamı Mehma Xelîl, ordu güçlerinin ilçeden çekildiğini yerine Haşdi Şabi ve PKK'lilerin konuşlandığını savundu. Irak ordusu bu çekilmeyi doğruladı.

Irak ordusu, Şengal bölgesinden çekilerek yerini Haşdi Şabi ve PKK'ye bıraktığı iddia edildi. Şengal Kaymakamı Mehma Xelîl, yaptığı açıklamada, ordu güçlerinin ilçenin güneyi ile birlikte Suriye sınırından çekildiğini, yerine Haşdi Şabi ve PKK'lilerin yeniden konuşlandığını ileri sürdü.

Irak ordusu doğruladı

Irak ordusunda görevli bir üst düzey komutan da KDP.İnfo'ya yaptığı açıklamada Irak ordusunun Şengal'den çekildiğini doğruladı. Irak ordusunda görevli Sedo Ehmed, Irak ordusunun Şengal'den çekilerek güvenliği Haşdi şabi güçlerine teslim ettiğini dile getirdi.

“İran'ın talebi üzerinde Şengal’den çekildi” iddiası

Musul vilayetindeki Arap Aşiretleri Sözcüsü Mezahim Ahmed el-Huveyt ise ordu güçlerinin İran'ın talebi üzerinde Şengal’den çekildiğini iddia etti. Huveyt, ordu güçlerinin bölgeden çekilme sürecinin birkaç gün önce başladığını söyledi.

Şengal’e operasyon sinyali

Şengal’de önemli stratejik konumundan ötürü ABD'li askeri danışmanlar ile Irak ordusu yer alıyordu. ABD'li askerler, kısa bir süre önce bölgedeki tüm sınır şeridini kontrol altına almayı hedefledikleri belirtilmişti. Peşmerge güçleri de, 16 Ekim 2017 tarihine kadar Şengal’de yoğun bir askeri varlığı söz konusuydu.

Türkiye, Mart ayında, PKK’nin Şengal’deki varlığı ve meydana getirdiği stratejik güvenlik tehlikesi nedeniyle bölgeye askeri operasyon düzenleyebileceği sinyali vermişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin olası bir operasyonu ihtimali konuşulurken, Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, 26 Mart'ta yaptığı açıklamada, 15'inci Tugay'a bağlı birliklerin ilçeye geçip ağır silahlarla bölgede konuşlandığını ve PKK'nin bölgeden çekildiğini ifade etmişti.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.