1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Irak: Kürdistan'la tüm sorunları çözmeye hazırız!
Irak: Kürdistan'la tüm sorunları çözmeye hazırız!

Irak: Kürdistan'la tüm sorunları çözmeye hazırız!

Irak Başbakanı Haydar Abadi, “Referandum Müzakere Heyeti’ne, birleşik bir ülke çerçevesinde tüm sorunları çözmeye hazır olduğumuzu ilettik” dedi.

A+A-

Irak Bakanlar Kurulu bugün Başbakan Haydar Abadi başkanlığında bir araya geldi. Haydar Abadi, düzenlediği  basın toplantısında Rûdaw muhabiri Behmen Hasan’ın, “Kürdistan Müzakere Heyeti’nin Bağdat ziyareti hakkında neler söyleyeceksiniz? Başka ziyaretler de olacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kürt kardeşlerimizle toplandık. Onlar hükümetin herhangi bir temsilcisi değil, siyasi bir heyetti yalnızca. Heyet bizimle, siyasi parti ve gruplarla bir araya geldi. Tüm sorunlarımızı şeffaf bir şekilde konuştuk. Biz birleşik bir Irak çerçevesinde diyalog kurmayı seçtik.

Tek ülke bünyesinde her konuyu konuşmaya hazır olduğumuzu ve  anayasayı düzenleme talebiniz var ise buyrun size yardım edelim dedik. Çünkü anayasa aramızda adaleti temsil ediyor. Çözülmeyi bekleyen bazı sorunlar için çözüm yollarının bulunması gerekiyor.

Referandum kararı, söz konusu sorunların çözümünü değil, başka engeller çıkartıp birbirimizden uzaklaşmamıza neden olacak. Biz referandum kararını doğru bulmuyoruz. Bunun için bir kez daha referandumun anayasaya aykırı olduğunu ve tek taraflı bir kararın verilemeyeceğini söylemek istiyorum.

Çek ve Slovenya gibi ayrılan ülkelerin örnekleri veriliyor. Bu ülkeler, yıllarca yapılan görüşmelerden sonra anlaşmaya vararak ayrıldı. Tek taraflı verilen bağımsızlık kararları genellikle yenilgiye uğramıştır ve dünyada da tanınmamıştır.

Kürt kardeşlerimize, durumun şu andaki durumdan daha kötü olacağını söyledim. Erbil’e döndüklerinde de halkı durumdan haberdar etmeleri gerektiğini ifade ettim. Halk sadece tek bir tarafı görüyor.

Sen lidersin (Başkan Mesud Barzani) ve sorumluluğu alma kararını aldın. Ekonomik, siyasi ve komşu ülkelerle ilişkilerini görüyorsun. Halkının yaşam koşulları ve kaynaklarından haberdarsın. Herşeye ayrıntılı olarak hakimsin.

Neticede referandum anayasaya aykırı ve doğru olmayan bir karardır. Konuyu ve durumu daha karışık hale getiriyor. Tüm sorunları çözmek için diyalog tek yoldur.”

Nerina Azad

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.