1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltere'de sandıktan koalisyon hükümeti çıktı
İngiltere'de sandıktan koalisyon hükümeti çıktı

İngiltere'de sandıktan koalisyon hükümeti çıktı

A+A-

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta halk, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası ve yeni hükümeti belirlemek 46.9 milyon seçmen sandık başına gtti. Erken seçim kararıyla girilen seçim yarışında 68 siyasi parti yer aldı.

Seçim sonuçlarına göre Muhafazakar Parti seçimi kazandı ancak  İngiltere Parlamentosu'nda hiçbir parti çoğunluğu elde edemedi. 

İngiltere'de erken genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre parlamentoda çoğunluğu elde edebilmiş bir parti yok. Bir partinin çoğunluğu elde edebilmesi için 326 sandalyeye ulaşması gerekiyor.

SONUÇLAR KOALİSYONA İŞARET EDİYOR

İlk sandık çıkış anketlerine göre, iktidardaki Muhafazakar Parti 314, ana muhalefetteki İşçi Partisi 266 milletvekili çıkardı. May liderliğindeki iktidar partisinin, az farkla da olsa tek başına hükümet kuracak çoğunluğa erişeceği tahmin edilse de hükümet kurmak için 326 milletvekilinin desteğinin bulunması gerekiyor. Bu sonuca göre Muhafazakarlar tek başına iktidar için gerekli rakama ulaşamıyor. Jeremy Corbyn liderliğinde İşçi Partisi ise milletvekili sayısını 34 artırmış görünüyor.

Sandık çıkış anketi sonuçları, Birleşik Krallık’ta bir koalisyon veya azınlık hükümeti ihtimaline işaret ediyor.

MAY'DAN İSTİKRAR VURGUSU

İskoçya Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi lideri Nicola Sturgeon, ‘SNP’nin İskoçya’da seçimleri kazandığını ancak yardımcısı Angus Robertson’ın koltuğunu kaybetmesinden dolayı üzgün olduğunu’ söyledi.

Sturgeon seçimlerin Başbakan Theresa May için ‘felaket’ olduğunu belirtti.

İskoç lider, SNP’nin Muhafazakarlara alternatif olacak bir ilerici ittifakta rol oynayabileceğini ümit ettiğini ekledi.

İşçi Partisi lideri mevcut Başbakan Theresa May''e istifa çağrısında bulunurken, May ise ülkenin istikrara ihtiyacı söyledi.  Başbakan Theresa May, İngiltere’nin güney doğusundaki seçim bölgesi Maidenhead’de yaptığı konuşmada ‘istikrar’ vurgusu yaptı.

May, “Şu anda bu ülkenin, her şeyden daha fazla ihtiyacı olan, bir istikrar süreci” dedi ve ekledi:

Muhafazakâr Parti’nin mecliste çoğunluk sağlaması olası ancak kesin değil. İlk sonuçlara göre, May seçimi önde bitirdi ancak parlamentoda ‘çoğunluğu’ kaybetti. Sonuçlar, Brexit kararının nasıl uygulanacağı açısından oldukça önem taşıyor.

Birleşik Krallık, Manchester ve Londra’daki terör saldırılarının gölgesinde dün erken seçime gitti. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta yaklaşık 47 milyon seçmen, Parlamento’nun alt kanadı 650 sandalyeli Avam Kamarası’na girecek isimleri belirlemek için oy kullandı.

NE OLACAK?

Yeni hükümeti kimin kuracağı belli olana kadar Muhafazakârlar iktidarda kalmaya devam edecek. Theresa May de eğer istifa etmezse bu durumda başbakan olmayı sürdürecek. Bu süreçte partiler arasında koalisyon görüşmeleri başlayacak. Bu sürecin sonunda ya May ya da İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn başbakan olacak.

Bu süreçteki bir olasılık koalisyon. Bir diğer olasılık da bu partilerin kendi başlarına hareket etmesi ve küçük partilerin desteğiyle azınlık hükümeti kurmaya çalışması.

 

Kaynak: BBC, NTV, AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.