1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltere’de Alevilik resmen tanındı
İngiltere’de Alevilik resmen tanındı

İngiltere’de Alevilik resmen tanındı

İngiltere'de hükümete bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü (Charity Commission) tarafından alınan kararla İngiltere’de bulunan Cemevleri'nin ibadethane ve Alevilik’in ‘inanç’ olarak resmen tanındığı açıklandı.

A+A-

 İngiltere’de hükümete bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü (Charity Commission) tarafından alınan kararla İngiltere’de bulunan Cemevleri’nin ibadethane ve Alevilik’in ‘inanç’ olarak resmen tanındığı açıklandı. 

İngiltere Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kararı, yazılı olarak ülke genelinde faaliyet yürütmekte olan toplam 12 Cemevi’nin bağlı bulunduğu çatı örgütü olan Britanya Alevi Federasyonu’na iletildi. 

2013 yılında çatı örgütü olarak kurulan ve kısa adı BAF olan Britanya Alevi Federasyonu, bugün Londra merkez olmak üzere İngiltere’de toplam 12 ayrı kentte açılan Cemevleri ile faaliyet gösteriyor. 

İşçi Partisi Londra Milletvekili David Lammy, “bir hayalim var” cümlesi ile başladığı konuşmasında; Amerikalı medeni haklar savunucusu Martin Luther King’i hatırlatarak, Aleviler’in bir hayali gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Avrupa Parlamentosu milletvekili Claude Moraes, İngiltere’de yaşayan 300 bin Alevi olduğunu, Alevilik inancının resmen tanınmasından büyük mutluluk duyduğunu ve görev yaptığı kurumlarda Aleviler’in sesi olacağını söyledi. 

Londra Enfield Belediyesi Meclis üyesi Haydar Ulus da, kararı memnunlukla karşıladığını ve Alevi inancının eğitim çalışmaları ilegüçlenerek yayılacağını söyledi. 

Kararla ilgili olarak Amerika’nın Sesi’nin sorusunu yanıtlayan Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, İngiltere’de ilk ve orta dereceli okullarda verilmekte olan inanç eğitiminde Alevilik inancına ait derslerin de yer alması için müfredat çalışmaları yaptıklarını söyledi. Erbil, bazı okullarda derslerin başladığını, ancak bir çok okulun resmen tanıma kararı öncesi başvuruları geciktirdiklerini söyleyerek, ama alınan karardan sonra okulların yapılan müracaatları geri çeviremeyeceklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.