1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltere 'IŞİD'le savaşı' oylayacak
İngiltere 'IŞİD'le savaşı' oylayacak

İngiltere 'IŞİD'le savaşı' oylayacak

İngiltere'nin Suriye'de IŞİD ile mücadele koalisyonuna katılıp katılmayacağı konusunda meclis oylamasına günler kala, siyasiler arasında yapılan kulisler artıyor

A+A-

İngiltere'de, IŞİD'e yönelik hava operasyonlarını düzenleyen uluslararası koalisyona katılmaya ilişkin oylamanın mecliste bu hafta yapılması beklenirken, ülkede bu konuda iç siyasette hararetli tartışmalar yaşanıyor. 

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD'e yönelik hava operasyonlarının sadece Irak ayağına geçen yıldan bu yana destek veren İngiltere'de, Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan David Cameron ile savaş karşıtı görüşleriyle bilinen muhalefetteki İşçi Partisi'nin eylül ayında göreve gelen lideri Jeremy Corbyn arasında Suriye'de düzenlenen hava saldırılarına katılma konusunda derin görüş ayrılıkları bulunuyor. 

İngiltere Başbakanı Cameron, parlamentoda 2013 yılındakine benzer bir yenilgi yaşamak istemiyor. Cameron, 2013 Ağustos ayında Esad rejiminin kimyasal silah kullanmasının ardından Suriye'ye yönelik hava operasyonlarına ülkesinin katılması için benzer bir önergeyi meclise taşımış ancak 13 oy farkla destek bulamamıştı. 

İngiliz hükümeti, Suriye'de düzenlenen hava operasyonlarına katılma konusunda 2,5 yıldır meclisi ikna etmeye çalışıyor. Cameron'ın bu sefer benzer bir yenilgiyle karşılaşmamak için geçen haftadan bu yana hem kendi partisi hem de İşçi Partisi'nde nabız yokladığı biliniyor. İngiltere Başbakanı, meclisin çoğunluğunun Suriye'ye hava operasyonları düzenlenmesine ilişkin önergeye destek verdiğinden emin olmadan, söz konusu önergeyi oylamak için meclise taşımayacağını birkaç kez dile getirdi. 

GÖZLER CORBYN'DE

İngiltere'de, Paris saldırılarının ardından daha sık tartışılmaya başlanan hava operasyonlarına katılma fikrine Muhafazakar Parti'nin çoğu olumlu bakıyor. 650 sandalyeli İngiliz meclisinde 331 milletvekili bulunan Muhafazakar Parti'den yaklaşık 15 milletvekilinin ise karşı oy kullanması öngörülüyor. 

Mecliste 231 milletvekili olan İşçi Partisi'nde ise ciddi kırılmalar yaşanıyor. İngiliz basını, olası oylamanın Corbyn'in siyasi geleceği için "sınav" niteliğinde olduğu yorumunu yapıyor. Suriye'ye yönelik hava operasyonlarında İngiltere'nin yer almaması gerektiğini savunan Jeremy Corbyn, ülkenin operasyonlara katılmasının askeri anlamda bir farklılık yaratmayacağını dile getiriyor. 

Ancak Corbyn'in gölge kabinesinin yaklaşık yarısının hava operasyonuna katılımdan yana olduğu biliniyor. Grup kararı yerine, İşçi Partili milletvekillerinin serbest oy kullanabilmelerine izin vermesi için Corbyn'in baskı altında olduğu bildiriliyor. İngiliz basınında, grup kararı çıkmazsa özellikle gölge kabinede istifalar yaşanabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. 

"LONDRA HEDEF OLUR"  

Britanya Müslüman Birliğinden (MAB) yapılan açıklamada, IŞİD'in oluşturduğu tehlike ve tehdidin ortada olduğu ancak bombalamanın soruna çözüm getirmeyeceği kaydedildi. 

MAB Başkanı Dr. Ömer El Hamdun, "İngiltere'nin Ortadoğu'ya müdahalesi her zaman felaketle sonuçlanmıştır. İngiltere'nin hamleleri, ülkenin iç güvenliğine yönelik saldırılara ve tehditlere de neden olmuştur" değerlendirmesinde bulundu. Ülkede özellikle savaş karşıtı gruplar, Suriye'ye olası müdahalenin İngiltere'yi IŞİD'in hedefleri arasında ilk sıraya taşıyacağını ve Paris benzeri terör saldırılarının Londra'da da yaşanabileceği görüşünü dile getiriyor. 

İngiliz hükümeti, Suriye'deki IŞİD hedeflerinin bombalanması için yeterli milletvekili desteğine henüz ulaşılamadığı görüşünde. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, dün yaptığı açıklamada, İşçi Partisi milletvekilleriyle temas halinde olduklarını ancak durumun henüz netleşmediğini söyledi.

İŞÇİ PARTİLİLERE CORBYN'İ DEVİRMEMELERİ İKAZI

İşçi Partisinde Suriye’de hava saldırılarına destek konusundaki tartışma sürerken, ülkenin en büyük sendika konfederasyonu UNITE’ın lideri Len McClusky, muhalif vekillerin bu ihtilafı parti lideri Jeremy Corbyn’i devirme fırsatı olarak görmemeleri konusunda uyardı.

McClusky, müdahale-yanlısı vekillerin bu durumu liderlik değişimi için kullanmaya çalışması halinde ‘sendika hareketinin ve parti üyelerinin buna direneceğini’ söyledi. Başkanının uyarısı, meselenin parti içinde ne denli derin bir yarılmaya yol açtığını kanıtlıyor. Corbyn’in aleyhteki tavrının bilinmesine rağmen, gölge kabine üyelerinin büyük çoğunluğu hükümetin tezkere talebinin desteklenmesini istiyor.

Muhalifler, Corbyn’in grup kararı almadan milletvekillerine özgür oy hakkı tanıması gerektiği görüşünde. Ancak mutat bir savaş karşıtı olan Corbyn, bu konuda parti disiplinine uyulmasını talep edebilir.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.