1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltere Covid-19 aşısını insanlar üzerinde denemeye başladı
İngiltere Covid-19 aşısını insanlar üzerinde denemeye başladı

İngiltere Covid-19 aşısını insanlar üzerinde denemeye başladı

A+A-

İngiltere'de Oxford Üniversitesi, potansiyel yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını insanlar üzerinde denemeye 2 gönüllü ile başladı. Potansiyel aşının, virüsün ürettiği çivi proteine yapışarak onun hücrelere nüfuz etmesini önleyecek antikorları üretmesi amaçlanıyor.

Tüm dünya Covid-19’a karşı mücadelesini sürdürürken, aşı çalışmaları da hız kazandı.

İngiltere'de Oxford Üniversitesi, potansiyel Covid-19 aşısını insanlar üzerinde denemeye başladı.

Yapılan aşı denemelerinin çalışmaları, ilk 2 gönüllüyle başlandı. Bunlardan birine potansiyel koronavirüs aşısı, diğerine de kontrol amaçlı menenjit aşısı enjekte edildi.

800'den fazla kişinin katıldığı çalışmada, gönüllüler kendilerine hangi aşının enjekte edildiğini bilmeyecek, bu bilgi sadece farkı inceleyecek doktorların ulaşımına açık olacak.

Aşı enjekte edilen iki gönüllü Elisa Granato ve Edward O'Neill tedaviyle ilgili umutlu olduklarını söylediler.

“Bilimsel süreci desteklemek istedim”

Aşı enjekte edilen gönüllülerden Elisa Granato, “Ben bir bilim insanıyım, bu nedenle mümkün olan her alanda bilimsel süreci desteklemek istedim” dedi.

Çalışmaya liderlik eden aşı uzmanı Prof. Sarah Gilbert, potansiyel aşıya büyük bir güven duyduğunu belirterek, “Elbette, bunu test etmeli ve insanlardaki etkisine bakarak veri almalıyız. Aşıyı daha geniş popülasyonda kullanmadan önce işe yaradığını ve insanların yeni tip koronavirüsten enfekte olmasını önlediğini göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Gilbert, daha önceki açıklamasında potansiyel aşının işe yarayacağından yüzde 80 emin olduğunu söylemişti.

Virüsün genetiğiyle oynandı

3 ayda geliştirilen ve “ChAdOx1” adı verilen potansiyel aşı, şempanzelerde gribe yol açan bir adenovirüsün genetiği değiştirilerek üretildi.

Virüsün genetiğiyle, insan vücudunda gelişmesi engellenecek şekilde oynanırken, koronavirüsün insan hücrelerine tutunmasını sağlayan çivi proteini üreten genetik unsurlar eklendi.

Aşının, virüsün ürettiği çivi proteine yapışarak onun hücrelere nüfuz etmesini önleyecek antikorları üretmesi amaçlanıyor.

Dünyada 70'den fazla ülkede bilim insanları, koronavirüse karşı aşı bulmak için çalışmalar yürütüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.