Ali Bulaç

Ali Bulaç

Yazarın Tüm Yazıları >

İnficar

A+A-

     Reyhanlı’daki patlamalarda 51 masum insan hayatını kaybetti. Üzülerek söyleyelim bu türden ve daha şiddetli patlamalara hazırlıklı olmalıyız.

     Bölgeye yanlış taraftan ve yüzyıl boyunca kenarda durarak kendiliğinden oluşmuş kredimizi heba ederek giriş yapmamızın bedelini ödüyoruz. Vicdanını karartmış olanlar “bunun bir maliyet” olduğunu yazabiliyor. “Birileri” Çin sınırından Mağrib’e kadar bu dünyanın tamamına ağır bedeller ödeterek sisteme boyun eğdirmek istemektedir. Üzerinde durulması gereken konu kademeli bir şekilde Müslümanların yaşadığı her bölgenin neden bu türden şiddet ve terör sarmalına girmiş olmasıdır. Pakistan, Afganistan ve Irak’ta gündelik siyasetin yöntemi olan bu olaylar şimdi Suriye’yi bir anafor gibi içine almış bulunuyor. Tahripkarlık kat sayısı farkıyla benzer olaylar Yemen, Suudi Arabistan, Mısır, Somali, Nijerya ve başka yerlerde her gün yaşanıyor. Belirtmek gerekir ki, 30 senedir alışageldiğimiz PKK’nın silahlı mücadelesinden, bildik terör ve şiddetten hayli farklı bir fenomenle karşı karşıya bulunuyoruz.

     Cevabını aramamız gereken sual şudur: Bu “patlamalar” neyin ifadesi? Başından beri Ortadoğu’da vuku bulmakta olan olayların “Arap baharı” olarak nitelendirilemeyeceğini düşünenlerdenim. Kullanmaya çalıştığım sıfatı özetle “patlama” kelimesiyle ifade etmeye çalışıyorum. Arapçada söz konusu köklü, derin ve kapsamı hayli geniş alanları içine almakta olan olayları ifade etmek üzere kullanabileceğimiz zengin bir kelime var: “İnficar”. Kelimenin etimolojisinde patlama, yarma, fışkırma, ağarma, ortaya çıkma, belirme gibi anlamlar var. Kur’an’daki kullanımı da zengin çeşitliliğe sahip. Tohumun yerde çatlaması, suyun asli kaynağından veya yerin altından kaynayıp fışkırması (54/Kamer, 12); tan yerinin ağarması (89/Fecr, 1-2) bu kelime ile ifade edilir.

     İnficar tabii bir olayı veya olumlu bir hareketi ifade ettiği gibi olumsuz, zararlı, yıkıcı, tahripkar, öldürücü bir olayı da ifade eder. İffet ve haya perdesinin yırtılması, fuhuş, zina, kötülük gibi münker fiiller için kullanılır (83/Mutaffifîn, 7), cürüm (suç ve günah) fücurdur (75/Kıyame, 5). Facir günahkâr, yalancı, zarar veren, tahrip eden kimseye denir. Terör “irhab” ise terörün yöntemi ve tarzı olan patlamalar da “inficar”dır. Fakat Ortadoğu’daki derin toplumsal olayları sadece terörle ifade edemeyiz. Baskıcı siyasi rejimlere karşı isyan, kitlesel ayaklanmalar, “yeter” diye yükselen feryatlar; ekonomik sefalete, petrol zenginlerinin sefahatine, şeyh ve kralların aldırışsızlığına, adaletsizliğe başkaldırı ve başta Amerika olmak üzere Batı’nın desteğinde İsrail’in ayaklar altına aldığı gururun ayağa kalkması ancak bu kelime ile ifade edebileceğimiz toplumsal ve siyasi patlamalardır. İnficarın olumlu anlamı umut vericidir. Yerin altında patlamaya hazır hale gelmiş tohum toprağın üzerine çıkmaya başladığında kendi ölçeğinde sarsıntı meydana getirir. Bunu takip edecek süreç filizin, Allah murad ederse, koskoca bir ağaç olmasıdır. Filiz verir vermez çevresinde gerekli düzenlemeyi yapmak gerekir. Kaynağından fışkıran su gelişi güzel etrafa akar ve şiddetine göre önüne gelen her şeyi alır götürür. Yerin altından patlayan tohumun gün yüzüne çıkan filizi kökünden sökecek veya fışkıran su kaynağını yıkıcı sel felaketine çevirecek olan şeyler “Arap baharı” masalına inanmak; bölgenin çıkarına aykırı küresel jandarma ve yağmacılarla iş tutmak; derin toplumsal değişimi terör, şiddet ve silahlı mücadele ile manipüle etmek ve elbette hepsinden daha önemlisi, ulusal çıkar, mezhepçilik ve etnik çatışma tuzağına düşmektir. Bunlara karşı uyanık olunduğunda “inficar” “fecr”e dönüşür. Bu ise elimizde.

     ZAMAN

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.