1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Independent: Mahmur'da gündem IŞİD değil Ankara
Independent: Mahmur'da gündem IŞİD değil Ankara

Independent: Mahmur'da gündem IŞİD değil Ankara

Güney Kürdistan'daki Mahmur kampını ziyaret eden İngiltere'de yayın yapan Independent gazetesi muhabiri Catty Othen, PKK'nin odak noktasının Irak Şam İslam Devleti'ndense (IŞİD) Ankara haline geldiğini söylüyor.

A+A-

"Erbil'in güneybatısındaki bir gerilla kampında PKK savaşçıları loş bir odada toplanıyor. Bazılarının vücudunda IŞİD'le girdikleri çatışmalarda aldıkları yaralar var" denen haberde Mahmur ve Kerkük'teki PKK operasyonlarını komuta eden Sertaf Aso'nun sözlerine yer veriliyor.

IŞİD'in bölgede yeni saldırılar düzenlediğini söyleyen Aso, "Mevcut mevzilerinde kalamazlar. Küçük kasabalardan çıkıp şehirleri ele geçirmek istiyorlar" diyor.

Gazetenin haberinde PKK ve Peşmerge güçlerinin IŞİD'e karşı çatışmaya devam ettiği ve ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun da hava desteği sağladığı ifade ediliyor.

'Hava harekatları sürerse çatışma şehirlere yayılır'

Her ne kadar IŞİD'in hâlâ önemli bir tehlike yarattığı belirtilse de Mahmur kampında PKK'lilerin asıl gündemini Türkiye'nin üç hafta önce başlattığı askeri harekat olduğu da vurgulanıyor:

"IŞİD mevzilerinden 16 kilometre uzaklıktaki Mahmur kampında Komutan Aso, 'Türkiye hükümetinin dağları bombaladığını biliyoruz. Ancak burada olduğumuz için pişman değiliz. Çünkü Kürdistan bölgesi zorda. IŞİD'in saldırıları da var. Biz Kürt halkını korumak için burdayız' diyor."

Haberde Sertaf Aso'nun "PKK kamplarına saldırılar devam ederse, çatışmalar sadece Kuzey Kürdistan'a değil [Güneydoğu Türkiye] Türkiye'nin tüm şehirlerine yayılır" sözlerine de yer veriliyor.

Haberde PKK ile Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin ideolojik olarak birbirinden ayrı noktalarda olsa da ortak düşmanlarının IŞİD olduğu hatırlatılıyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Kürdistan Başkanı Mesud Barzani Türkiye'nin hava harekatlarında en az 5 sivilin ölmesini kınadı ve PKK'nin sivil yerleşim yerlerini terk etmesini istedi. Barzani yönetiminin Türkiye'yle yakın bağları var ve ideolojik açıdan da PKK'den farklı bir duruşa sahip. Ancak ikisinin de ortak düşmanı IŞİD."

'IŞİD'dense Türkiye'ye karşı savaşırım'

Mahmur kampında 21 yaşındaki Serkeft isimli bir PKK'liyle da konuşan Independent muhabiri, "Serkeft yeşil bir divanın üzerinde oturuyor. Başının hemen üzerinde duvarda Abdullah Öcalan'ın gülümseyen fotoğrafı asılı. Kollarında ve bacaklarında IŞİD'in Kerkük yakınlarında düzenlediği bir roket saldırısı sırasında aldığı yaralar var" diyor.

PKK'li Serkeft'in söyledikleri ise haberde şöyle aktarılıyor:

"İyileşince kuzeye gidip Türk ordusuna karşı savaşmak istiyorum. IŞİD'dense Türkiye'ye karşı savaşmayı tercih ederim"

Haberde Serkeft'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı gerçek tehdit olarak gördüğü de aktarılıyor.

Haberde "Çok sayıda Kürt, Kobani kenti dört ay boyunca IŞİD ablukasındayken Türkiye hükümetini harekete geçmemekle suçluyor" deniyor.

Independent gazetesine konuşan Orta Doğu ve Kürt uzmanı Dov Friedman ise ABD'nin İncirlik üssünün kullanıma açılması konusunda Ankara'yı ikna ederek küçük, taktik başarılar elde ettiğini söylese de "Ancak ABD Türkiye'nin başlattığı son harekatın Kürdistan bölgesi için, PYD için ve en önemlisi de bizzat Türkiye için ne kadar tehlikeli olduğunu göremiyor" diyor.

 

BBC

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.