1. YAZARLAR

  2. Mehmet DEMİR

  3. İmaj mı Sorumluluk mu?
Mehmet DEMİR

Mehmet DEMİR

gazeteipekyol
Yazarın Tüm Yazıları >

İmaj mı Sorumluluk mu?

A+A-

     Medyanın içinde olup da “Urfa’nın imajını bozmayalım”sözüyle karşılaşmayan yoktur herhalde. Kurum amirleri veya onların gönüllü yardımcıları olan kendinden menkul gazetecilerden çok duyulmuştur bu söz.

     Herhangi bir kurumda bir eksiklik haber yapılmışsa hemen kurumun sorumlusu ya da tanıdığı bir gazeteci (!) arkadaşı haberi yapan gazeteyi arar ve “bu tür haberler memleketimizi kötü gösteriyor” sözlerinden bir demet yaparak o haberin internetten geri çekilmesini talep eder. Yalnızca kurum haberleri değil tabi birçok haberin bu şekilde bir serzenişle yapılmaması istenir Urfa’nın sahipleri (!) tarafından.

     Her mesleğin bir doğası, görevi vardır. Bir yerde haber değeri taşıyan bir olay varsa gazeteci bunu vermek zorundadır. Gazeteci bir yerde yalnızca sorun arayan değildir tabi ki. Yapılan güzel şeyler, başarılar, kazanımlar da haber yapılır, yapılmalıdır.

     Fakat sorunlar hasıraltı edilerek, tozpembe bir tablo varmış gibi davranarako memlekete de bir hayır yapılmış olmaz. Sorunları, yanlışları gazeteci gösterecek ki o işin muhatapları tarafından sıkıntılar görülüp düzetilecek. Sorunlar haber yapılmayıp gündemleştirilmediğinde bu sorunun farkında olan yetkililer çıkıp bunun için kafa yormamakta ancak haber yapılınca ve bu haberle kamuoyunun ilgisini çekmeyi başarınca yetkililer sorunu masaya yatırmakta ve çalıştaylar düzenlemekteler. Bugün mevsimlik tarım işçiliği için çalıştaylar düzenleniyorsa ülkenin dört bir yanında bu işçilerin nasıl bir duruma maruz kaldığını görüp haber yapan gazetecilerin sayesindedir.

     Ayrıca çoğu zaman bir seferliğine gündeme getirmekte yetmiyor. Gazeteciler gündemden düşürmediği sürece önlemler alınması yönünde çalışmalar yapılıyor. Medyanın gündeminden düşen bir konu çözüm merciinde olan yetkililerinde gündeminden düşmesi anlamına geliyor.

     Buna da örnek vermek gerekirse, şuanda bireysel silahlanma medyanın gündeminde değil diye yetkililerin de gündeminde değil. Medyanın gündemi bu konu olunca yetkililer de çözüm için masaya oturuyor.

     Şarkiyatçı, dışardan bir bakışla da memleketi geri, eğitimsiz imajıyla yansıtmak da o denli sakat bir anlayıştır. Dışardan gelip “Picasso kimdir” tarzı sorular sorarak ve verilen absürt cevapları da makaslayarak haber yapan anlayış da sakat bir anlayıştır. Bunu da belirtelim. İkisi de sağlıklı bir düşüncenin ürünü değildir.

     Urfa’da yaşayan biri uyuşturucunun yaygınlaşmasına, her köşe başında çocuk dilencilerin rastlanmasına, fuhuş ve hırsızlık vakalarına yokmuş gibi davranabilir mi? Buna dikkat çekerek haber yapılması bu tür vakalara hem sorumlu kurumların hem de sivil toplum kuruluşların çözüm üretmesini sağlamak açısından önemlidir.

     Bu şekilde bir yaklaşım karamsarlık ve kaos ortamı yaratmak değil bilakis gerçeklikle yüzleşip sorunları çözmek için gereklidir. Atasoy Müftüoğlu’nun dediği gibi “Umut, gerçeği söylemekle başlar”. Gerçeği göstermek de gazetecinin görevidir. Çözüm ise ilgili mercilerin sorumluluk alarak sorunların üzerine gitmesidir. Yoksa durum içinden çıkılmaz bir hal aldığında imaj da işe yaramayacaktır.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.