1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. iki Arap devletinin Türkiye planı; DSG de dahil edilecek
iki Arap devletinin Türkiye planı; DSG de dahil edilecek

iki Arap devletinin Türkiye planı; DSG de dahil edilecek

Mısır ve Suudi Arabistan’ın DSG’yi de Suriye muhalefetine katmayı ve Türkiye’nin isisiyatini zayıflatmayı amaçladığı iddia edildi.

A+A-

 

ENKS Başkanlık Divanı üyesi Nimet Davut da her iki ülkenin Suriye’de Kürt meselesinin çözümüne yaklaşımlarının olumlu olduğunu söyledi.

 

Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenmesi planlanan 3’üncü Suriye Muhalefeti toplantısı ertelendi. Ancak Mısır ile Suudi Arabistan’ın Suriye muhalefetini Türkiye’den uzaklaştırma çabası içerisinde olduğu ileri sürüldü.

Rûdaw’a konuşan özel bir kaynak, her iki Arap ülkesinin Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) Suriye muhalefetine katmak için büyük bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.

Bu amaçla Demokratik Suriye Meclisi’nden (DSM) bir heyet 21 Aralık’ta Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın resmi daveti üzerine Kahir’eye gitti.

Rûdaw’a konuşan DSM Eş Başkanı Emine Omer, “Üçüncü Kahire toplantısında DSM esas rollerden birini üstlenecek. Onlar da (Mısır ve Suudi Arabistan) MSD’nin bu toplantıya başlıca taraflardan biri olarak hazır bulunmasını destekliyor. Biz de toplantıda daha güçlü yer almak, hazırlık komitesine katılmak istiyoruz” dedi.   

Suriye muhalefeti içerisinde yer alan ve son günlerde Rojava’da Kürt birliği için Özerk Yönetimi ile müzakere halinde olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Divanı üyesi Nimet Davut da Arap devletlerinin Kürt meselesinin çözümüne daha olumlu baktığını belirtti.

Rûdaw’a konuşan Nimet Davut, “Suudi Arabistan ve Mısır’ın Suriye’de Kürt sorununun çözümüne yaklaşımı olumluydu, ılımlıydılar. Dolayısyla bu tavrın sonuç vermesi için kendileri ile daha fazla görüşülebilir” diye konuştu.  

Edinilen bilgilere göre son dönemde Rojava Özerk Yönetimi temsilcileri iki kez Kahire’ye giderek Mısırlı yetkililerle bir araya geldi. Rojavalı yetkililer ayrıca Suudi Arabistan ve Ürdün’de de gizli görüşmelerde bulundu.

Bu trafik, “Arap ülkeleri önümüzdeki süreçte Suriye krizinin çözümü konusunda ağırlıklarını hissettirecek istiyor” yorumuna yol açtı.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.