1. YAZARLAR

  2. Nihal Bengisu Karaca

  3. IKBY referandumu savaş sebebi midir?
Nihal Bengisu Karaca

Nihal Bengisu Karaca

Yazarın Tüm Yazıları >

IKBY referandumu savaş sebebi midir?

A+A-

 

TÜRKİYE gerek çözüm süreci devam ederken, gerekse PYD’den aldığı güçle yeniden terör eylemlerini başlatan PKK’ya karşı yürüttüğü mücadelede Barzani’nin açık ya da kapalı desteğini yanına alarak hareket etmeyi tercih etmişti. Bu destek, Kürt vatandaşlarımıza, yapılanın etnik bir mücadele değil “terörizme karşı mücadele” ve devletine sadık Kürtlerin güvenliği için yürütülen bir harekât olduğunu anlatabilmesini de kolaylaştırmıştı. Çok değil aylar önce Mesud Barzani’nin ziyareti sırasında İstanbul ve Ankara’da IKBY bayrağı asmakta sakınca görmüyorduk. Bir yıl öncesine kadar da “IKBY’de bir referandum olursa tavrınız ne olur?” sorusuna,“Irak’ın iç meselesi” cevabını veriyorduk.

Lakin son günlerde önce bazı köşe yazılarında, “Eğer IKBY bağımsızlığını kazanırsa Türkiye için felaket olur” konulu yazılar ve Türk Ordusu’nun Kuzey Irak’a girmesinin iyi bir fikir olduğunu ileri süren yorumlar okumaya başladık. Sonra Devlet Bahçeli’den 25 Eylül’de yapılması planlanan IKBY bağımsızlık referandumuyla ilgili şöyle bir yanıt geldi: “Yapılırsa savaş sebebidir.”

Hassas olmamız normal. Ama merak ettiğim bir şey var: Türkiye yasal, gerek Irak merkezi yönetimi gerekse BM tarafından onaylanmış bir statüsü olan bölgeye hangi gerekçeyle savaş açacak? IKBY referandumu yaptı ve bağımsızlığını da ilan etti diyelim, bunu Türkiye sınırları içinde mi yapacak ki toprağımız ve egemenlik hakkımız ihlal edilmiş gibi ordularımızı Kuzey Irak’a süreceğiz? Sonra bunu BM’de nasıl açıklayacağız?yazının devamını oku

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar