1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hükümet Kürtçe dersi öğretmenlerini atamıyor
Hükümet Kürtçe dersi öğretmenlerini atamıyor

Hükümet Kürtçe dersi öğretmenlerini atamıyor

BDP Grup Başkanvekili Baluken, hükümetin Kürtçe seçmeli dersleri "büyük bir reform" olarak kamuoyuna sunduğunu ancak Kürtçe dersi öğretmenlerinin istihdam edilmediğini ifade etti.

A+A-
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl milletvekili İdris Baluken, Meclis'te Kürtçe dersi öğretmen adaylarının istihdam sorunlarıyla ilgili söz aldı.
 
Baluken, 2012 yılında Başbakan Erdoğan'ın 'yaşayan diller ve lehçeler' adı altında bundan sonra Kürtçe seçmeli derslerin verilebileceğini büyük bir devrim ve büyük bir reform yapılmış algısıyla kamuoyuna açıkladığına dikkat çekerek, bu açıklamanın akabinde Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Artuklu Üniversitesi'nin yapmış olduğu görüşmelerden sonra Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe ders verecek öğretmen adaylarının yetiştirilmesiyle ilgili bir mutabakata varıldığını hatırlattı. Artuklu Üniversitesi bu varılan mutabakat sonrasında 500 kadro tahsis edecek şekilde tezsiz yüksek lisans öğrencisi alacağını kamuoyuna duyurduğunu da hatırlatan Baluken, şöyle devam etti:
 
"Aynı zamanda formasyonu olmayan öğretmenlerin de 6 kişilik bir uzman kadro tarafından formasyona tabi tutularak atanacağını, kendilerine bu konuda istihdam edileceklerini bildiren görüşleri kamuoyuna açıkladı. YÖK'ün ilk uygulaması, 500 olarak tahsis edilen Artuklu Üniversitesine kadro miktarını 250'ye düşürmek ve o dönem formasyon verileceği kabul edilen durumla ilgili de formasyonun kabul edilmeyeceğini Artuklu Üniversitesine bildirmek oluyor."
 
'MEDYADA PROPAGANDA YAPTILAR, ALTTAN ALTA ENGELLEDİLER'
 
AKP'li yetkililerin ise medyada propaganda yaparak Türkiye'deki farklı dillere ve Kürtçe'ye alan açtıklarını söylediklerini belirten Baluken, "Bütün bu kamuoyuna şaşaalı devrim, reform açıklamaları yapılırken de alttan alta YÖK gerçek zihniyeti açığa çıkaracak şekilde bu öğretmen adaylarının istihdamı önündeki engelleri artıracak uygulamalara bir dip dalga şeklinde o dönemde başlıyor" dedi.
 
Baluken, şunları kaydetti: "Dönemin Millî Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer de -kendisi de şu anda burada- Bingöl'de yapmış olduğu bir konuşmada Kürtçe öğretmenlerinin Kürtçe öğretmeni olarak atanmayacağını ifade ediyor, kendi branşlarında istihdam edilirlerse Kürtçe ek ders ücreti üzerinden kendilerine öğretmenlik hakkı verileceğinden bahsediyor. Yani bir taraftan kamuoyuna şaşalı bir devrim ve reform propagandası, diğer taraftan da bu propagandaya aldanan öğretmen adaylarına işsizlik, mağduriyet ve ciddi anlamda yoksulluk getiren bir uygulamayla karşı karşıyayız."
 
Yeni Millî Eğitim Bakanı ile bir görüşme yaptıklarını ve görüşmede AKP'li bir milletvekilinin de bulunduğunu anlatan Baluken, şöyle konuştu:
 
"Yeni Millî Eğitim Bakanımız da bize bu öğretmenlerin sözleşmeli olarak istihdam edileceğini ya da her ile norm kadro üzerinden bir istihdam yapılacağını, bu konuda gerekli talimatları verdiğini söyledi. Bunu söylemesine rağmen bugüne kadar bu konuda tek bir somut gelişme yaşanmadı. Hatta Millî Eğitim Bakanlığının ve Bakanlık yetkililerinin son açıklamalarında da bu öğretmenlerin ek ders ücreti üzerinden istihdam edileceği belirtiliyor. Yani asgari ücretten daha düşük bir ücretle bu insanların bir yıl boyunca işini gücünü bırakarak, ailesini bırakarak, özveriyle, fedakârlıkla kazanmış oldukları bir hakkın gaspına yönelik bir AKP uygulamasıyla karşı karşıyayız. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmelidir. Kürtçe öğretmen adayları söz verildiği şekilde kalıcı bir çözüm bulununcaya kadar sözleşmeli statüsünde istihdam edilmelidir. Artuklu Üniversitesi'ne formasyon hakkı tekrar verilmelidir. Bu okullarda istihdam edilmeyenler de halk eğitim merkezlerinde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülecek projelerde mutlaka istihdam edilmelidir.
 
Bu öğretmen adaylarımızın sorunları ve sıkıntıları büyüyor. 'Eğer bir çözüm geliştirilmezse bizler Millî Eğitim Bakanlığı önünde açlık grevine başlayacağız' diyorlar. AKP'nin Kürtçe'ye, Kürt diline ve diğer dillere yaklaşımını da teşhir eden bu konuda, bir an önce kamuoyunu ve öğretmen adaylarını tatmin edecek bir açıklama yapmaya davet ediyoruz."

anf

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.