1. YAZARLAR

  2. Ergun BABAHAN

  3. Hukuk devleti diyorsan önce hırsızları yargıla!
Ergun BABAHAN

Ergun BABAHAN

Ergun BABAHAN
Yazarın Tüm Yazıları >

Hukuk devleti diyorsan önce hırsızları yargıla!

A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Milliyet Gazetesi’nden Fikret Bila’ya yaptığı açıklamada PKK ile yürütülen müzakere sürecinde Kürtler’in taleplerine karşı hükümetin verebileceklerini şöyle sıralamış: Demokratikleşme, eşit vatandaşlık, insan hakları, hukukun üstünlüğü, bir arada yaşama…

12 yıldır ezici bir çoğunlukla iktidarda olan bir partinin bu konularda hala vaatte bulunuyor olması trajikomik tabii. Ama burada çarpıcı olan husus, Davutoğlu’nun hukukun üstünlüğüne yaptığı vurgu.

12 Eylül referandumuyla oluşturulan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısını alelacele ve anayasaya aykırı olarak değiştiren, geniş yetkili sulh ceza mahkemeleri hakimliklerine AKP’li olduklarını ilan eden isimleri getiren bir anlayıştan bahsediyoruz.

EVLERDE İSTİFLENEN PARALAR

Mahkeme kararlarını uygulamayan, hırsızların peşine düşen polisleri tutuklayıp cezalandıran bir anlayıştan.

İşte Adli Tıp Kurumu, 17 Aralık yolsuzluk tapelerinin gerçek olduğunu ilan etti. Yani o tapelerde duyduğunuz bütün konuşmalar gerçek. Evlerde istiflenen milyon dolarlar, milyonluk kol saatleri falan.

Ama hukukun üstünlüğü konusunda Kürtler’e söz veren iktidarın yargısı, burada sözü geçen sanıklar hakkında takipsizlik kararı verip dosyayı kapattı. Skandal sonucu istifa eden bakanların eylemlerini araştırmak için Meclis’te kurulan komisyonu önce sürüncemeye bıraktı, sonra çalışamaz hale getirdi.

Hukukun üstünlüğünün söz konusu olduğu bir ülkede, yasaların dışına çıkan, kamu gücünü kendini zenginleştirmek için kullanan insanların siyasi kimliğine bakılmaz.

Savcılar takibat yaparken, yargıçlar hüküm verirken şüphelinin iktidar aidiyetine bakıyorsa, orada hukukun üstünlüğünden söz edilemez.

HER HAFTA BAŞKA YASA

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasasının neredeyse haftada bir değiştirildiği bir ülkede bırakın üstünlüğünü, hukuktan bahsedilemez.

Muhafazakarların bile yarısının yolsuzluk olduğunu kabul ettiği bir ülkede, bu olayların üzeri emir-komuta zinciri içinde kapatılıyorsa, o ülkenin hukuk sistemi çökmüş demektir.

Hukuk konusunda yaptıklarınız yapacaklarınızın güvencesidir.

Şimdi PKK ile müzakere masasında, bölgede görev yaparken suç işlemiş kamu görevlilerinin yargı önüne çıkarılmasının da olduğunu görüyoruz.

DERDİ KENDİSİNİ KURTARMAK

Hrant Dink davasında, Ali İsmail Korkmaz davasında, Berkin Elvan davasında, Uğur Kaymaz davasında takındığınız tutum, davaları çürümeye bıraktıran yaklaşımınız bu konuda da yapacaklarınızın güvencesidir.

Erdoğan ipleri elinde tuttuğu sürece, niyetiniz ne kadar iyi olursa olsun, atmak istediğiniz adımlar konusunda ne kadar samimi olursanız olun, bir değişim gerçekleştirme şansınız yok.

Onun da tek derdi, kendisini ve ailesini kurtarmak.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.