1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Heniyye:Ulusal Uzlaşı Görüşmeleri Yeniden Başladı
Heniyye:Ulusal Uzlaşı Görüşmeleri Yeniden Başladı

Heniyye:Ulusal Uzlaşı Görüşmeleri Yeniden Başladı

A+A-

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, tüm Filistinli direniş gruplarının temsil edileceği ulusal uzlaşının sağlanmasını hedefleyen yeni görüşmelerinin başladığını duyurdu.

 

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas)  Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, tüm Filistinli direniş gruplarının temsil edileceği ulusal uzlaşının sağlanmasını hedefleyen yeni görüşmelerinin başladığını duyurdu.

 

Hamas lideri Heniyye, düzenlediği basın açıklamasında ulusal birliğin, Siyonist İsrail’in Filistin davasını tasfiye etmeyi amaçlayan planlarını, İslami değerlerin hedef alınmasının ve Filistinlilerin meşru haklarının gasp edilmesinin engellenmesi için verilen mücadelenin temeli ve mihenk taşı olduğunu vurguladı.

 

Yaptığı açıklamalarında sık sık Filistin'de ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısında bulunan Heniyye, daha önce Fetih Hareketi ve diğer Filistinli gruplarla başlatılan uzlaşı girişimlerinin başarıyla sonuçlanması bağlamında hem içeride hem de dışarıda bazı temaslar yürüttüklerini ifade etti.

 

Heniyye, yeni diyalogların maksadının, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) tüm ulusal ve İslami grupları içerecek şekilde yeniden yapılandırılması üzerine ittifak yapmak olduğunu dile getirdi.

 

Geçtiğimiz aylarda Filistin davasının içinde bulunduğu zorluklara karşı koyabilmek için Hamas ve Fetih hareketleri arasında bir dizi toplantı gerçekleştirilmişti. İlk başta Filistinli grupların genel sekreterleri, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ramallah ve Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta eş zamanlı olarak bir araya geldi. Düzenlenen toplantıların ardından yayımlanan kapanış bildirisinde İsrail'e karşı direniş ve Filistinli gruplar arasındaki siyasi bölünmenin sonlandırılması konusu üzerine anlaşmaya varılmıştı.

 

Hamas ve İslami Cihad'ın yanı sıra Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesindeki 12 grubun liderlerinin katıldığı toplantının kapanış bildirisinde işgalci İsrail'le mücadelede "en uygun" seçenek olarak çok yönlü direnişin etkinleştirilmesinin kabul edildiği belirtilmişti.

 

Sonrasında İstanbul'da Fetih Hareketi ile Hamas heyetleri arasında görüşmeler yapılmış, toplantılarda halk direnişi, ulusal birlik liderliğinin kurulması, Filistinli grupların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla ortak anlaşmaya varılması ve seçimler gibi konular ele alınmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.