1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. HDP'li Sancar: Kürdistan'ın neresi olduğunu Erdoğan'a sorun
HDP'li Sancar: Kürdistan'ın neresi olduğunu Erdoğan'a sorun

HDP'li Sancar: Kürdistan'ın neresi olduğunu Erdoğan'a sorun

A+A-

 

 

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde söz aldı. Parlemantonun işlevsizleştirilmeye çalışıldığını belirten Sancar İç Tüzük değişikliğinin de bu amaçla yapıldığını belirtti. Sancar şöyle dedi:


“Dün, Sayın Baydemir konuşmasında ‘Kürdistan’ kelimesini kullandığı için İç Tüzük’ün 161’inci maddesi gerekçe gösterilerek iki birleşim çıkarma ve ayrıca para cezasına çarptırıldı. Sayın Baydemir ne demişti: ‘Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak konuşuyorum.’ Peki, bunun hangi gerekçeyle ceza sebebi yapıldığını anlatabiliyor mu iktidar partisi temsilcileri? Hayır. Rahatsız olduklarını gelip söyleyen çok sayıda AKP milletvekili var. Bunların adını elbette ben söylemeyeceğim ama onlar bu vicdan muhasebesini en fazla yapmak zorunda ve durumunda olan değerli insanlardır.”
‘Yargıtay içtihatlarına göre suç değil’
“Kürdistan kelimesi ve burada kullanılan şekli nasıl bir ceza konusu olabilir?” diye soran Sancar “Bakın, şu an, bu ifadeyi dışarıda kullandığınızda Yargıtay içtihatlarına göre kesinlikle suç değildir, ötesini söylemek de suç değildir. ‘Ben Kürdistan’dan gelen bir temsilciyim’ sözünü kullandığı için milletvekilimiz cezalandırılmıştır. Vahimdir, ayıptır, günahtır.”
Baydemir’in bu konuşmayı yaptığı Meclis oturumunda AK Partili Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın “Kürdistan neresi?” diye sorduğunu hatırlatan Sancar, şöyle dedi: “Bunu bize sormayın. Tamam, bize sorabilirsiniz, biz de size tarihî kaynaklarla, coğrafi kaynaklarla, siyasi kaynaklarla cevap veririz ama bana göre siz Sayın Erdoğan’a sorun. Sayın Erdoğan’a 1991 Kürt Raporu’nu hatırlatarak sorun, ne demek istemiş: ‘Bugün ‘Doğu ve Güneydoğu sorunu’ olarak adlandırılan sorun, aslında bir Kürt sorunudur. Sorun gerçekte ulusal bir sorundur yani bir Kürt sorunudur. Bugün ‘Doğu ve Güneydoğu’ olarak adlandırılan bölgeler, tarihin en eski devirlerinde ‘Kürdistan’ olarak adlandırılan coğrafyanın içinde yer alan bölgelerdir” diyor. Cevabı aldınız mı? 1991 Kürt Raporu, Sayın Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanmış.” 
‘Erdoğan’ın milletvekilliğini düşürmeniz gerekecek’
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, şöyle devam etti: “Bu yetmiyorsa başka şeyler aktaralım. Sayın Erdoğan’ın 19 Kasım 2013 konuşmasını, Başbakan olarak grupta yaptığı konuşmayı hepiniz çok iyi hatırlıyorsunuz ve defalarca da buradan tekrar edildi. ‘Bu millet köksüz değildir’ diye başlıyor Sayın Erdoğan. ‘Bu millet reddi miras yapacak, ecdadını unutacak, ecdadına sırt çevirecek bir millet değildir. Çok uzağa gitmeye gerek yok şurada. 90 yıl, 100 yıl öncesine gidin. MHP’nin, CHP’nin yöneticileri şurada, Meclis kütüphanesinde gitsinler, Meclis zabıtlarını, gizli celse zabıtlarını okusunlar. Milletvekilidirler, okuma hakları var; gitsinler okusunlar. Bugün MHP ve CHP neye karşı çıkıyorsa orada, ilk Meclis zabıtlarında o karşı çıktıkları şeyleri göreceklerdir, hem de en başta Gazi Mustafa Kemal’in nutuklarında göreceklerdir. ‘Kürt’ kelimesini bu Meclis’te göreceklerdir. ‘Gürcü’, ‘Laz’, ‘Arap’, ‘Boşnak’ kelimelerini o zabıtlarda göreceklerdir. ‘Kürdistan’ kelimesini o Meclis zabıtlarında görecekler” diye AKP’nin kendi sitesinde yayınladığı tutanaklarda yer alıyor. Devam ediyor: ‘Aslında Osmanlı’ya gittikleri zaman Doğu ve Güneydoğu’nun Kürdistan eyaleti olduğunu göreceklerdir, Kürdistan milletvekillerinin olduğunu göreceklerdir’, devam ediyor. Bugün bu konuşmayı burada yapsa bence milletvekilliğini düşürmeniz gerekecek eğer dünkü karar esas alınırsa.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.