1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. HDP 1 Milyon Oy Kaybederek Baraj Sınırına Geriledi
HDP 1 Milyon Oy Kaybederek  Baraj Sınırına Geriledi

HDP 1 Milyon Oy Kaybederek Baraj Sınırına Geriledi

1 Kasım seçimlerinde HDP'nin oy oranı 10.66'ya gerileyerek 1 milyon oy kaybetti. Bitlis, Muş, Ağrı ve Bingöl yüzde 11 ile HDP'nin en çok oy kaybettiği iller oldu.

A+A-

Türkiye genelinde yüzde 98.55'i açılan sandık sonuçlarına göre, HDP yüzde 10.66 oy aldı. Son genel seçimde 6 milyon 57 bin 500 oy alan HDP, 1 Kasım'da 1 milyondan fazla oy kaybetti.

HDP 7 Haziran'da birinci parti olarak çıktığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki seçim çevrelerinde oy kaybetti. Partinin 7 Haziran seçimine göre Bitlis, Muş, Ağrı ve Bingöl yüzde 11 ile en çok oy kaybettiği iller oldu.

OYUNUN DÜŞTÜĞÜ İLLER

HDP'nin Diyarbakır'da aldığı yüzde 79 oranındaki oyu yüzde 71.98'e, Van'da aldığı yüzde 74.8 oranındaki oyu yüzde 64.97'ye, Şanlıurfa'da aldığı yüzde 38.5 oranındaki oyu yüzde 28.35'e, Batman'da aldığı yüzde 72.6 oranındaki oyu yüzde 67.5'e, Siirt'te aldığı yüzde 65.8 oranındaki oyu yüzde 57.7'ye, Mardin'de aldığı yüzde 73.3 oranındaki oyu yüzde 67.64'e Tunceli'de aldığı yüzde 60.9 oranındaki oyu yüzde 55.43'e, Kars'ta aldığı yüzde 44 oranındaki oyu yüzde 34.27'ye, Ardahan'da aldığı yüzde 30.39 oranındaki oyu yüzde 22.15'e düştü.

HDP'nin 7 Haziran Seçimi'nde birinci parti çıktığı Kars ve Ardahan'da bu kez en çok oyu AK Parti aldı.

MİLLETVEKİLİ SAYISI DÜŞEN İLLER

7 Haziran seçimine göre 21 milletvekili kaybeden HDP'nin milletvekili sayısı 80'den 59'a düştü. Partinin Diyarbakır'da 10 olan milletvekili sayısı 9'a, Şanlıurfa'da 5 olan milletvekili sayısı 3'e, Mardin'de 5 olan milletvekili sayısı 4'e, Van'da 7 olan milletvekili sayısı 6'ya, Ağrı'da 4 olan milletvekili sayısı 3'e düşerken, Adana, Mersin, Gaziantep, Iğdır, Kars ve Tunceli'de 2'şer olan milletvekili sayısı da 1'e indi.

Geçen seçimde 28 ilde milletvekili bulunan HDP, bu seçimde 22 ilde milletvekili çıkardı. Buna göre 7 Haziran Seçimi'nde Antalya, Ardahan, Bursa, Erzincan, Erzurum ve Kocaeli'de birer milletvekili çıkaran HDP'nin artık bu illerde milletvekili bulunmuyor.

HDP'nin İstanbul'da 10 olan milletvekili sayısı 7'ye düştü.

ÖZ YÖNETİM" ISRARI SEÇİMDE HDP'YE KAYBETTİRDİ

1 milyon seçmenin oyunu kaybederek 5 milyon oy alabilen HDP'de bu düşüşün arkasındaki bir numaralı neden, "Öz yönetim" ilanı ve bu amaçla sokaklara kazılan hendekler gösterildi.

HDP 7 Haziran'a göre Türkiye genelinde 1 milyon seçmenin oyunu kaybetti. Güneydoğu ve Doğu illerinde de partinin oyları geriledi. HDP'den yapılan ilk değerlendirmelere göre, bu düşüşün arkasındaki bir numaralı neden, "Öz yönetim" ilanı ve bu amaçla sokaklara kazılan hendeklerin yol açtığı gerilim var.

HDP'Yİ YURTDIŞI OYLAR KURTARDI

7 Haziran seçimlerine "Barajı geçme" motivasyonuyla giren HDP, parti içi analizlerin de çok üzerine çıkarak yüzde 13 oranında oy almıştı. Ancak 1 Kasım seçimlerinde tablo değişti. Özellikle batı illerinde sandıkların açılmasıyla birlikte HDP'nin oyları baraj sınırına geriledi. Genel Merkez'de "Baraj altına düşme endişesi yaşıyoruz" yorumları yapılırken yurtdışı oyların da katkısıyla HDP barajı geçmeyi garantiledi.

OYLARIN DÜŞECEĞİ TAHMİN EDİLMEMİŞTİ

Ancak bu defa barajı geçmek 7 Haziran seçimlerindeki anlamı taşımıyordu. 7 Haziran'da "barajı geçmek" bir "zafer"di, 1 Kasım seçimlerinde ise baraj geçilse de oyların dramatik bir şekilde gerilemesi, HDP için hayal kırıklığını beraberinde getirdi. Çünkü, 7 Haziran seçimleri öncesinde yaptığı saha çalışmalarında barajı üç puan farkla aşacağını öngöremeyen, sonucu sürpriz olarak değerlendiren parti, bu defa da oylarının bu ölçüde düşeceğini tahmin edememişti.

1 MİLYON SEÇMENİN OYUNU KAYBETTİLER

7 Haziran seçimlerinde 6 milyonun üzerinde oy alan HDP 1 Kasım seçimlerinde 1 milyon seçmenin oyunu kaybederek 5 milyon oy alabildi. Oy oranı yüzde 3 oranında gerileyerek yüzde 13'ten yüzde 10'a düştü. Parti hem batı illerinde hem de Kürt seçmenin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu illerinde oy kaybetti.

DİYARBAKIR'DA YÜZDE 7'LİK GERİLEME

Bu illerden biri bölgenin nabzının attığı Diyarbakır. 7 Haziran seçimlerinde HDP Diyarbakır'da 950 bin seçmenden yaklaşık 637 bininin oyunu almıştı, oy oranı yüzde 79'a ulaşmıştı. AK Parti ise, 112 bin oyla yüzde 14 oy oranında kalmıştı. 1 Kasım'da bu tablo anlamlı bir şekilde değişti. HDP'nin oy oranı yüzde 72'ye, oy sayısı 575 bine düştü. AK Parti'nin ise oy oranı ise yüzde 21, oy sayısı 169 bin oldu. Diyarbakır'daki bu değişim başka illerde de görüldü.

AĞRI VE BİNGÖL'DE KAYIP BÜYÜK

HDP'nin oylarının büyük oranda gerilediği illerden biri Bingöl. 7 Haziran'da Bingöl'de AK Parti yüzde 46.9 HDP ise yüzde 40.9 oranında oy almıştı. 1 Kasım'da HDP bu oyların yüzde 11'ini kaybetti ve yüzde 29'a geriledi. Benzer bir gerileme Ağrı'da yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde bu ilde oyların yüzde 78'ini alan HDP, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 68 oranında oy alabildi. AK Parti ise 7 Haziran'da yüzde 15 olarak gerçekleşen oy oranını 1 Kasım'da yüzde 26.9'a çıkardı.

BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI: ŞANLIURFA

HDP en büyük hayal kırıklıklarından birini Şanlıurfa'da yaşadı. 7 Haziran'da yüzde 38.4'e kadar çıkardığı oylarının yüzde 10'unu kaybetti. 7 Haziran seçimlerinde bu ilden 5 vekil çıkaran HDP, 1 Kasım'da yüzde 28'e düşen oy oranı ile 3 milletvekili elde edebildi.

BEŞİLİR ATALAY FAKTÖRÜ

1 Kasım seçimlerinde, AK Parti'nin listesinin ilk sırasına koyduğu Beşir Atalay ile girdiği Van'da da HDP'nin oyları geriledi. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 74 oranında oyuyla şehrin 8 vekilinden 7'sini alan HDP'nin oy oranı 1 Kasım'da yüzde 9 gerileyerek yüzde 65'e düştü. AK Parti milletvekili sayısını ikiye çıkardı.

HDP, küçük oranlarda da olsa kalesi konumundaki Hakkari ve Şırnak'ta da oy kaybetti.

İSTANBUL'DAKİ KAYIP

HDP 7 Haziran'da sadece bölgede değil batıdaki büyükşehirlerde de önemli oranda oy almıştı. Bu illerde de partinin oyları ve milletvekili sayısı düştü. 7 Haziran'da toplam oyların yüzde 12.43'ünü aldığı İstanbul'da oy oranı yüzde 10.04'e geriledi. 7 Haziran'da İstanbul'dan 11 milletvekili çıkaran HDP bu vekilliklerin dördünü kaybetti, 7 milletvekili çıkarabildi.

Parti, 7 Haziran'da iki milletvekili çıkardığı İzmir'de de oy kaybetti. Partinin 7 Haziran'da yüzde 10.3'e çıkan oy oranı 1 Kasım'da yüzde 8.64 oldu. HDP Batman'da yüzde 4.5, Adana'da yüzde 2.5, Mersin'de yüzde 3, Gaziantep'te yüzde 5, Tunceli'de de yine yüzde 5 oranında oy kaybetti.

BÖLGEDE DÜŞÜŞÜN NEDEN "ÖZ YÖNETİM"

HDP oy kaybının nedenlerini önümüzdeki süreçte değerlendirecek. Ancak Al Jazeera'nin ulaştığı HDP kaynaklarının "Bölgedeki kaybın nedeni ne?" sorusuna verdiği ilk yanıt, "Halkın öz yönetim ilânlarına ve beraberinde gelen gerilime duyduğu tepki" oldu. Verilen örneklerden biri, Diyarbakır'dan. YDG-H mensubu yüzü maskeli gençlerin Diyarbakır'ın ticari olarak kalbinin attığı Sur ilçesinin aşağı mahallelerinde kazdığı hendekler ve yaşanan çatışmalar HDP'ye tepkiyi beraberinde getirdi. HDP'liler bunu "Halk henüz özyönetime hazır değildi" sözleriyle açıklıyor.

Bir diğer neden ise, bölgenin çözüm süreci ile girilen barış ortamının kaybolmasının faturasını PKK üzerinden HDP'ye kesmesi oldu. HDP'de yapılan değerlendirmeler batı illerindeki oy kaybının başlıca nedenlerinden birinin de "çatışmalar" olduğu yönünde.

HDP oy oranındaki bu gerilemeyi, barajı kıl payıyla geçebilmesinin nedenlerini bu hafta içinde partinin yönetim organlarında ele alacak.

HDP Eş Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ'dan Seçim Sonrası İlk Açıklama

Barajı kıl payı geçen HDP'nin Eş Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, seçim sonuçları sonrası basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, "Bizi 3. parti yapan halkımıza teşekkür ederiz" dedi.

7 Haziran seçimlerinde aldıkları yüzde 13.1'lik oy oranıyla sürpriz yapan HDP, 1 Kasım seçiminde yüzde 10.6'lık oy oranıyla barajı kıl payı geçti.

HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, basın toplantısında seçim sonuçlarına dair açıklamada bulundu. Demirtaş, "Bu katliam politikasına rağmen bizi 3. büyük muhalefet partisi olarak onurlandıran halkımıza sonsuz teşekkür ediyoruz." dedi.

FİGEN YÜKSEKDAĞ'IN AÇIKLAMALARI:

Türkiye 1 Kasım seçimlerine çok olağanüstü bir şekilde gitti. 7 Haziran seçimlerinde Türkiye halkları çok sürpriz ve güzel bir seçim sonucu çıkarmıştı. 7 haziran seçim sonuçlarının hemen arkasından Türkiye siyasetindeki gerilim tırmandırıldı. Kutuplaşma ve çatışma siyaseti sivrileşti. Bugün Meclis'teki tabloya yansıyan 4 parti içerisindeki en zorlu koşulları ve süreci yapan partimiz oldu. O nedenle bizler açısından 7 Haziran'dan sonraki bu 5 aylık süreç çok olağan dışı ve eşitsizlik, adaletsizlik olarak yaptığımız dönem oldu. 1 Kasım seçimleri arifesinde bu baskılar azalmadığı gibi misliyle arttı.

"HALKIN BAŞARISI"

HDP, yani umudun barajı aşmasını sağladılar. 7 Haziran'la kıyasladığımızda gerileme olduğu açık. Genel siyasi ortamdan kaynaklanan nedenleri tartışacağız. Bize düşen sorumluluklarımızın öz eleştirel değerlendirilmesini yine hassasiyetle yapacağız. Bu kadar zorlu bir yolculuk içerisinde bu halklarımızın inadına elde ettiği başarıdır. HDP'ye oy vermenin bile kelleyi koltuğa almak olduğu böyle keskin virajda, halklarımızın başarısıdır. Kendine inanan herkese çok teşekkür ederiyoruz.

Bugün hala sandık başlarında bulunan görevlilerimize, her bir mahallede ilçede çalışmaya devam eden ve ortaya çıkan bu sonucu daha da büyütmek için kararlılığını koruyan halklarımıza teşekkür ediyoruz. Yitirdiğimiz tüm canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Ankara katliamında kaybettiğimiz 102 barış gönüllüsünü bu vesileyle anıyoruz."

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMALARI

"Ben öncelikle bütün halkımıza ülkemize hayırlı uğurlu olsun diyorum. Yüksek katılımın olması çok sevindirici. Sandığa giden seçmenlere teşekkürlerimizi iletmek istiyorum. Bizler seçmenin ortaya koyduğu iradeye sonuna kadar saygı duyduk. Dolayısıyla seçmenlerimizin her bir oyu ayrı ayrı kıymetlidir. Ancak Figen hanımın da ifade ettiği gibi ortada özgür adil ve eşit bir seçim yoktur. Biz kızıl kıyametin içerisinde hiç kampanya yürütmeden yüzde 11 oy aldık. Sadece katliamlara karşı halkımızı korumaya çalıştık.

"BİZİ 3. PARTİ YAPAN HALKIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜRLER"

Eğer ki bu saldırı bu katliam politikası başka bir partiye uygulanmış olsaydı ki Allah göstermesin ama bugün silinmiş olurdu siyaset sahnesinden. Bu katliam politikasına rağmen bizi 3. büyük muhalefet partisi olarak onurlandıran halkımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.

Değerli kardeşlerim, bizler her yanlışın karşısında olduk. Bizler hükümetin halklarımıza karşı ortaya koyacağı her türlü baskının karşısında duracağız.

"MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Mevcut durumda iktidarın daha ne kadar çılgınlaşacağına dair halk kaygı içerisindedir. Gücümüz meşrululuğumuzdan kaynaklıdır. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizler parlamentoda yeni anayasa, barış, çözüm konusunda ilkeli duruşumuzu devam ettireceğiz. Bu konuda yapıcı bir muhalefet sergileyeceğiz. Her türlü sorunun çözümü konusunda çabalayacağız.

Türkiye bir seçimden geçmiştir, sonuçları kapsamlı değerlendireceğiz."

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.