1. YAZARLAR

  2. Ergun BABAHAN

  3. Hatt-ı müdafa yoktur sath-ı müdafa vardır
Ergun BABAHAN

Ergun BABAHAN

Ergun BABAHAN
Yazarın Tüm Yazıları >

Hatt-ı müdafa yoktur sath-ı müdafa vardır

A+A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘‘direnme çağrısı’’ darbe çağrısı olarak görenler gidip Selma filmini izlesin. Afrika kökenli Amerikalıların, Martin Luther King’in önderliğinde direnme haklarını kullanmasalardı, bugünkü haklarını yıllarca alamayacaklarını daha iyi görürlerdi.


Demokrasi aynı zamanda direnme hakkıdır. Hukuksuzluğa, keyfi yönetime, adaletsizliğe, diktatoryal gidişe direnmek sadece hak değil, demokratik rejime inanan insanlar için bir görevdir de.

Türkiye’nin bugünkü sıkıntısı direnme hakkını herkesin kendi alanında kullanması, demokratik direniş mücadelesinde aynı cephede buluşamamasıdır. Pazar günü Kadıköy’de düzenlenen Alevi mitingi buna iyi bir örnektir. Siz, Cemaat olarak, muhafazakar-demokrat Sunni olarak, milliyetçi-muhafazakar olarak Aleviler’in haklı mücadelesini uzaktan izlerseniz, kazanamazsınız.

ASGARİ MÜŞTEREK HATTI

Demokrasi mücadelesini herkesin kendi sath-ında yürüttüğü bir dönemde, devletin, medyanın, imamların, sermayenin desteğini yanına almış olan AKP hep kazanır.

Barışçıl, şiddet içermeyen, yeni bir anayasayı en demokratik şekilde yapma gereğine inanan tüm kesimlerin asgari müştereklerde birleşmesi gereken bir zamandayız. Ayrı ayrı mücadele edilirse, Nazi döneminde alınan papaza benzer hikayemiz.

Yahudiler, çingeneler, solcular, demokratlar Naziler tarafından içeri alınırken sesini çıkarmayan papaz, sıra kendisine geldiğinde sesini çıkaracak kimsenin kalmadığını acı bir şekilde fark eder.

Tekrar Oscar adayı Selma filmine dönersek, Martin Luther King’in ırkçı Selma kasabasından Alama’nın başkenti Montgomery’ye düzenlediği yürüyüşe, Amerika’nın Kuzey ve Batısı’ndan beyaz papazların, Yahudi gençlerin, ev kadınlarının katıldığını görürüz. Hem de ırkçıların elinde dövülerek öldürülme pahasına. Eşitliği ve adaleti savunmak için bir olmuşlardı.

BÖLÜNÜRSE YOK OLACAK! 

Demokrasiye inanıyorsak, farklı kesimlerin barışçıl yöntemlerle yükselttiği seslere kulak vermeliyiz.

Bu nedenle, CHP milletvekili Oktay Ekşi’nin gözaltına alınmak üzere olan Ekrem Dumanlı’ya destek ziyaretine gitmesi anlamlı bir örnekti.

Bölünürse yok olacak, birleşirse güçlenecek bir muhalefet var bugün Türkiye’de. Farklı görüşteki muhalif kesimlerin asgari müştereklerde buluşması, yarının toplumunun daha demokratik bir zeminde kurulmasını da sağlayacaktır.

Kazakistan’a, Türkmenistan’a model olmak iddiasıyla çıktığımız bir yolda, onların sistemlerini kopyalama yolunda hızla ilerliyoruz. Yakında bir ‘‘Türkbaş’’ımız olacak gibi.

Özgürlüklerimize, haklarımıza ciddi bir tehdit olduğu kadar inanılmaz bir fırsatında olduğu bir dönem bu. Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine demokrasiye inanan insanlar birleşip direnme hakkını kullanmaya başlarsa, tarihimizde yeni bir sayfa açılabilir. Aksi halde, kendinize gidecek ülke aramaya başlasanız iyi olur. Bu kadar parçalı ve gergin bir toplum barış içinde yaşam koşulları sunamaz kimseye…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.