1. YAZARLAR

  2. Ergun BABAHAN

  3. Hangi yolsuzluklardan rahatsız muhafazakarlar?
Ergun BABAHAN

Ergun BABAHAN

Ergun BABAHAN
Yazarın Tüm Yazıları >

Hangi yolsuzluklardan rahatsız muhafazakarlar?

A+A-

Başbakan Başdanışmanı Etyen Mahçupyan ilginç bir çıkış yaptı ve “İslami kesimin en az yarısı, yolsuzluk olduğunu düşünüyor, bundan hoşlanmıyor; rahatsız. Bu AK Parti’ye yakışmıyor” dedi.

Bu duruş, AKP’nin bugüne kadar yolsuzluk iddiaları karşısında takındığı tavırdan keskin bir kopuşu ifade ediyor. Gerçi Başbakan Davutoğlu da artık yolsuzlukla mücadeleden bahsediyor ama yolsuzluk konularına değinmiyor.

Başbakan ve Başdanışmanı yolsuzluk iddialarını ve yolsuzlukla mücadeleyi gündeme getirirken bu yolsuzlukları soruşturan polisler hakkında ‘siyasi casusluk’ suçlamasıyla iddianame düzenleniyordu. Yolsuzlukla ilgili şahısları ve Bilal Erdoğan’ı dinleyen polislerin dinleme sürecine dönemin Başbakanının konuşmaları da takılmıştı çünkü.

YOLSUZLUK MU SIR MI?

Şimdi benim anlamadığım, İslami kesimin hem yolsuzluklardan rahatsız olması hem Başbakan Davutoğlu’nun yolsuzlukla mücadeleden söz etmesi hem de yolsuzluğun üzerine giden polislerin casuslukla suçlanması.

17-25 Aralık süreçlerinde ortaya çıkan yolsuzluk görüntülerinden mi rahatsız İslami kesim, tapu dairesinde falan küçük rüşvetler verilmesinden mi acaba?

Mesela bu İslami kesim, Erdoğan ile oğlu arasında geçen ‘evdeki paraların sıfırlanmasına’ ilişkin konuşmayı yolsuzluk mu kabul ediyor, devlet sırrının ifşa edilmesi mi?

Ya da bakan çocuklarının evlerinde çıkan milyonlarca dolar tutumluluk ve çalışkanlığın bir göstergesi mi kabul ediliyor, yoksa uygunsuz ilişkilerin mi? Aynı İslami kesim, Rıza Sarraf’ı iktidarın kimi mensuplarıyla akçeli işlere girmiş İranlı bir isim olarak mı değerlendiriyor yoksa hayırsever bir vatandaş mı?

ÇALIYOR AMA ÇALIŞIYOR

Sorular artırılabilir ama gelinen noktada tespit edilmesi gereken gerçek şudur: Yolsuzluk soruşturmalarına darbe demeniz belli ki İslami kesimin yarısını tatmin etmemiş. Bu insanlar ortada darbe girişimi olmadığını, kamu kaynaklarından nimetlenen siyasiler olduğunun da farkında.

Sorun, bu gerçeği bilip görmelerine rağmen AKP’ye destek olmaya, ona oy vermeye devam etmelerinde.

Buradaki sıkıntı, muhalefetin yolsuzluklardan rahatsız olan bu kesimi cezbedecek bir programla ortaya çıkamamasında yatıyor. ‘Çalıyor ama çalışıyor’ duygusu ve eskiye dönme endişesi ağır bastığı için AKP’ye destek yüzde 40’lar civarında devam ediyor.

Ama bu tablo siyasi partilerin durumu kadar toplumun ahlak anlayışının geldiği nokta konusunda da bir şeyler söylüyor. İslami kesimin en azından yarısının hırsızlığa, yolsuzluğa razı olduğunu, böyle bir yönetim anlayışını desteklemekten rahatsız olmadığını gösteriyor.

İslami ahlak anlayışının böyle bir erozyona uğramış olması, inancın sadece ritüellerden ibaret görüldüğü anlamına geliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.