1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hamudi: Amerika IŞİD'i Irak'a geri getirmek istiyor
Hamudi: Amerika IŞİD'i Irak'a geri getirmek istiyor

Hamudi: Amerika IŞİD'i Irak'a geri getirmek istiyor

rak İslam Devrim Konseyi Başkanı Humam Hamudi, 'Amerika IŞİD'i Irak'a geri getirmek istiyor' ifadeleribde bulundu.

A+A-

Irak İslam Devrim Konseyi Başkanı Humam Hamudi İran’in Kanal2 ‘Snıırsız’ televizyon programında, İran ve Irak’ın tarihsel ve kültürel bağlarını köklü ve derin olarak nitelendirerek Bağdadın hiç bir zaman İran İslam Cumhuriyeti’nin düşmanlarının yanında yer almayacağını söyledi.

Humam el Hamudi Kanal2 televizyonun ‘Sınırsız’ programına verdiği röportajda Irak meclisinin yeni dönemdeki çalışmalarını, IŞİD ile mücadeleyi, Irak hükümetinin yeni projelerini ve planlarını, Haşd Şabi’nin Irakın zaferlerinde eşsiz etkisini ve İran ve Irak arasındaki ulusal ve dinsel müşterek değerlerini değerlendirdi.

Hamudi, İran’ın IŞİD ile mücadelede rolüne Irak halkının vefadar kalacağını ve Amerikanın haksız amborgalarına Irak hükümetinin ortak olmayacağını bildirdi.

Amerika’nın IŞİD'i yine Iraka geri getirmeyi planladığını hatırlatan Hamudi, buna karşı Haşd Şabi ve Irak halkından oluşan birlik buna karşı duracağını duyurdu. Bu birlik ve beraberlik sayesinde Irak silahlı güçleri tekrar saygınlığını ve kimliğini geri alabildiğini ve bölgede önemli bir aktöre dönüştüğünü ifade edildi. Ayetullah Sistaninin de fetvalarıyla bu birliğin oluşmasında önemli etki ettiği, Hamudinin ifadelerinde yer aldı.

Irak İslam Devrim Konseyi Başkanı Humam Hamudi'nin açıkamaları şu şekilde:

Soru: Amerika ve Arabistan Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçlerinin) resmi silahlı güç olarak onaylanmasına engel çıkarmak istediler, ama Irak meclisi Haşd Şabiyi resmi savunma güçleri olarak tanıdı ve hükümet onayladı. Sizce neden Amerika ve Arabistan israrla Halk Seferberlik Güçlerinin Irak halkı arasında kök salmasını istemiyorlar?

Haşd Şabi(Halk Seferberlik Gücü) ülkenin silahlı güçlerinin yeniden güçlenmesinde ve saygınlık kazanmasında eşsiz bir rol oynadı. Musul IŞİD’in eline geçerken ciddi bir sayıda silahlı gücümüz ordaydı ama 700 IŞİD savaşcasına karşı duramadı. Bunun sonuncunda Irak halkı hayalkırıklığı yaşayıp onları savunan silahlı gücün kalmadığını düşünmeye başladılar. Ama Haşdi Şabinin ve Ayeutullah Sisaninin fetvasıyla oluşan halk milis güçlerinin oluşumu ve harekete geçmesiyle o yenilgi galibiyete dönüştü. Ordu daha önce direnişte zayıftı ama Haşdi Şabinin hareketine katılarak ve halka omuz vererek düşmanı yenilgiye uğrattı. Haşdi Şabinin bereketiyle ordumuz tekrar saygınlık kazandı. Halk Seferberlik Güçleri akidevi bir oluşumdur ve sapkın ve batıl inançlara sahip IŞİD’e karşı meydana çıktı.

Halkın Seferberlik Gücü inancı için canını feda etmeye hazırdır, ve Irakın bölgede tekrar önemli bir güce dönemsinde mücadele veriyor.

Soru: Bildiginiz üzere, Amerika İrana karşı yeni amborgalar kararı aldı ve diğer devletleri İran ile ekonomik ilişkileri kesmelerini isteyip etmeyenleri tehdit etti, bu devletlerden biri İranın komşusu ve dostu Irak devletiydi. Konseyin bu konuda tutumu ve cevabı nedir?

Amerika’nın İrana karşı ambargo kararı hakkında şunu belirtmek isterim ki bu uluslararası bir karar değil sadece Amerika hükümeti tarafından alınan bir karardır. Bundan dolayı biz bu karara bağlı kalmaya mecbur değiliz. Biz konsey olarak bunu meclisde hep vurguladık. Başbakan da biz bu ambargolara taraf değiliz dedi, çünkü bu ambargolara katılmak her şeyden önce Iraka zarar verirdi. Bizim üçde bir enerjimiz gaz ve elektrik olmak üzere İrandan temin ediliyor. Halkımızın gıda ihtiyaclarının büyük bir bölümü irandan ithal ediliyor. İran IŞİD ile mücadelede bizim yanımızdaydı ve bizim İrana vefadar kalmamız bir vazifedir. Amerika sultası çöküş dönemine girmiştir. İrana, Rusyaya ve ya Çine uyguladığı ambargolar Amerikaya bir şey kazandırmıyor. Biz İran’ın bu sultaya karşı mücadelesinde İranın ve direniş cephesinin yanında yer alıyoruz.

Biz İran ile dini ve kültürel bağlarımıza iftihar ediyoruz. Amborgo gibi konularda İran İslam Cumhuriyetinin düşmanlarının yanında yer almayıp aksine bu amborgoları yenilgiye uğratmak için çabalayacağız, ve Amerika hükümetine dünyaya eğemen olmadığı mesajını verebilmeliyiz

KAYNAK:islamianaliz.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.