1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Halk, dağ ve tepelere yazılan ırkçı yazılardan rahatsız
Halk, dağ ve tepelere yazılan ırkçı yazılardan rahatsız

Halk, dağ ve tepelere yazılan ırkçı yazılardan rahatsız

Bölgede özellikle 12 Eylül darbesinin ardından dağ, tepe, yol ve caddelere yazılan ırkçı yazılar yurttaşların tepkisini çekiyor. Van\'ın Akköprü Mahallesi\'ndeki bir tepede yer alan \"Ne mutlu Türküm diyene\" yazısından rahatsızlık duyduklarını dile getir

A+A-

Bölgede özellikle 1980 askeri darbesinin ardından dağ, tepe, cadde ve yollara yazılan "Ne mutlu Türküm diyene", "Türk öğün çalış güven" gibi ırkçı yazı ve tabelalar yıllardır yerinde duruyor. Diyarbakır'da bulunan "Ne mutlu Türküm diyene" denilen bir tabelanın indirilmesi ile ırkçı yazı ve tabelalar yeniden gündeme geldi. Van'da yaşayan yurttaşlar, şehrin neredeyse her noktasından görülen askeri kışlanın bulunduğu Topraktepe'de yıllar önce yazılan "Ne mutlu Türküm diyene" yazısından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. 
 
Akköprü Mahallesi'nde esnaflık yapan Ali Aslan, bu tür yazıları dağlarında görmekten rahatsızlık duyduklarını dile getirerek, "Kürdistan dağlarında bu tür yazıları görmek zorumuza gidiyor. Bu yazıyı kaldırmak gerek. Bir Kürt olarak 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısını görmek benim zoruma gidiyor. Kürdistan'da böyle bir yazıyı görmek sinir bozucu. Pencereye her çıktığımda o yazıyı gördüğümde psikolojim bozuluyor. Buradaki Kürt yurttaşlar da bundan memnun değil. Bu yazıyı görmek istemiyorlar. O yazıyı orada görmek insanı psikolojik olarak rencide ediyor. Bu yazının artık kalkması lazım. Zaman, bu yazının orada hala olma zamanı değil. Kenan Evren zamanından kalan bir yazı. Artık kalkması gerek, biz o zamanları çoktan aştık" dedi.
 
'Bu yazıyı görmek istemiyoruz'
 
Aynı durumdan şikayetçi olduğunu dile getiren bir diğer mahalle sakini Kemal Korkmaz ise, başlayan "demokratik çözüm" süreci" ile birlikte artık bu tür yazıların ve tabelaların olmaması gerektiğini ifade etti. Korkmaz, "Türk, Çerkes, Arap, Alevi, Kürt hepimiz eşit ve kardeşiz. Kimse ırkçılık yapmasın. Bu yazıları hala buralardan silmemek ırkçılıktır. Bu dağlarda hep Kürtler yaşamış. Her millet doğal olarak hakkını ister. Biz de bu yazıyı görmek istemiyoruz. Bütün Kürt halkı kadın, genç, çocuk kimse bu yazıdan hoşnut değil" diye konuştu. 
 
Aynı mahallede yaşayan Adil Pekin yurttaş da, bu yazılardan rahatsız olduğunu dile getirdi. Pekin, "TC bizi kandırıyor. Bu toprakları beraber aldık, ama birçok insan bunun için kan döktü. Bu kan tüm bu ülkede yaşayanların kanıdır. Sadece Türkler almadı. Burası Kürdistan'dır ve Kürdistan'ın dağlarına 'Türküm' yazmak doğru değildir. Her yere 'Ne mutlu Türküm diyene' yazılmış; ama burası Kürdistan'dır. Çok gereksiz bir yazı" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.