1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Halepçe katliamı 31'inci yılında anılıyor
Halepçe katliamı 31'inci yılında anılıyor

Halepçe katliamı 31'inci yılında anılıyor

A+A-

Halepçe katliamının 31'inci yıl dönümünde bugün Halepçe’de özel bir tören düzenleniyor. Süleymaniye Havacılık Ekibi de şehitlerin mezarlarına havadan gül yağdıracak.

 

Önceki yıllardan farklı olarak, Hawraman, Seyd Sadık ve Şarezor gibi bölgeler başta olmak üzere, bir çok farklı bölgede Halepçe için anma gerçekleştirilecek.

 

Bugün sabah Erbil saatiyle 10.00'da başlayacak Halepçe anmaları üç gün devam edecek. Şehitlere saygı duruşu ile başlayacak anmada Kuran'dan ayetler okunacak. Ardından Halepçe valisi açılış konuşması yapacak.

 

Kürdistan Bölgesi Enfal ve Şehitler Bakanlığı bir konuşmasının ardından Irak Parlamentosu  Başkan Yardımcısı Beşir Haddad da bir konuşma yapacak.

 

Halepçe Şehit Aileleri adına, kendisi de kimyasal saldırı mağduru Aras Abit Ekrem konuklara hitap edecek. Daha sonra Halepçey Caran (Bir zamanlar Halepçe) isimli şarkı bir grup müzisyen tarafından seslendirilecek.

 

Saldırının başladığı saat olan 11.35'te şehitler için saygı duruşu yapılacak. Halepçe temalı müzik dinletisinden sonra, Halepçe mezarlığına gidilerek şehitlerin mezarlarına çelenk bırakılacak.

 

Halepçe'de kimyasal saldırı sonucu “ruhları göğe yükselen” 5 bin kişi anısına 5 bin balon gökyüzüne bırakılacak. Ardından Süleymaniye Havacılık Ekibi, uçakardan şehitlerin mezarlarına gül yağdırılacak.

 

Dönemin Irak hükümeti 16 Mart 1988’de Kürdistan Bölgesi'nin Halepçe kentine kimyasal silahlarla saldırı gerçekleştirmiş, en az 5 bin Kürt sivil hayatını kaybederken 10 binlerce kişi de yaralanmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.