1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hafter Bağlı Güçler: Türk İHA’sını Düşürdük
Hafter Bağlı Güçler: Türk İHA’sını Düşürdük

Hafter Bağlı Güçler: Türk İHA’sını Düşürdük

Son bir haftadır patlak veren Hafter tehditleri yeni bir aşamaya geçti. Önce tehdit akabinde 6 vatandaşın alıkonulması ve son olarak bir İHA'nın düşürüldüğü iddiası tansiyonu yükseltti.

A+A-

 

Hafter'e bağlı güçler Türkiye'ye ait İnsansız Hava Aracını düşürdüklerini iddia ettiler. Gözler Türkiye'den gelecek yanıta çevrildi.

 

Libya'nın doğusunda General Halife Hafter'e bağlı kuvvetler, Trablus havalimanında Türkiye'ye ait park halindeki bir insansız hava aracını (İHA) vurduklarını ileri sürdü.

Hafter'e bağlı güçler pazar günü Mitiga Havalimanı'na saldırı düzenlediklerini ve söz konusu İHA'yı vurarak Libya'daki düşman kuvvetleri destekledikleri gerekçesiyle Türkiye'yi cezalandırdıklarını açıkladı.

Bunun yanında Bingazi ve Sirte arasında kalan liman şehri Ecdebiye'de de iki Türk vatandaşının alıkonulduğu bildirildi. Havalimanının saldırı sonrası yeniden kullanıma açıldığı kaydedildi.

6 KİŞİ ALIKONULMUŞTU

Hafter'e bağlı güçler geçtiğimiz günlerde altı Türk vatandaşını alıkoyduklarını açıklamış, Ankara bu kişilerin serbest bırakılmaması halinde Hafter'e bağlı unsurların 'meşru hedef' haline geleceğini ifade etmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından bugün yapılan açıklamaya göre 6 gemici, geminin sahibi tarafından güvenlik güçlerinden alınarak çalıştıkları Tanzanya bandıralı gemiye götürüldü.

Türkiye, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kamuoyunca kabul gören Trablus merkezli hükümeti meşru olarak kabul ediyor ve destekliyor. Kendi silahlı milis güçlerine Libya Ulusal Ordusu adını veren General Halife Hafter'e bağlı kuvvetler ise komşu ülke Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteğini almış durumda.

Türkiye'nin desteklediği Trablus hükümeti, 4 Nisan'da kenti ele geçirmek için taarruz başlatan Hafter'e bağlı güçleri geri püskürtmüştü. Olay sonrası, Libya Ulusal Ordusu Türkiye ile tüm ilişkilerini kestiklerini, Türk gemi ve uçaklarının Libya’ya girişine izin vermeyeceklerini belirterek Türkiye logolu ithal ürünlerin yasaklar listesine alınacağını duyurmuştu.

Resmi bir görevi bulunmadan Libya'yı 42 sene boyunca yöneten Muammer Kaddafi'nin Ekim 2011'de devrilmesinin ardından petrol zengini Libya kaosa sürüklendi. Ülkede 2011 yılından sonra iç savaş yaşanırken iki farklı yönetim anlayışı ortaya çıktı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.