1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Guterres'ten Trump'a Golan Tepkisi
Guterres'ten Trump'a Golan Tepkisi

Guterres'ten Trump'a Golan Tepkisi

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanıma kararına tepki gösterdi.

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye krizinin herhangi bir çözümünün işgal altındaki Golan da dahil olmak üzere Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve birliğini garanti etmesi gerektiğini söyledi.

Pazar günü Tunus'ta düzenlenen 30. Arap Birliği Zirvesi'nin açılışında konuşan Guterres, "Tüm Suriyelilerin dinlendiği, şikayetlerin ele alındığı ve ihtiyaçların karşılandığı sürdürülebilir bir barış yolunda siyasi bir yol oluşturmak için çalışmaya devam etmemiz gerek" dedi.

Guterres, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in Suriye'nin barış için önceliklerini; ateşkes, BM'nin denetiminde seçimler ve Suriye'nin önderliğindeki bir siyasi uzlaşı çağrısında bulunan 2254 sayılı Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak belirlediğini ifade etti.

Söz konusu karar, Aralık 2015'te BM Güvenlik Konseyi tarafından oy birliği ile kabul edilmişti ve 2017 yılındaki Astana barış görüşmelerinde Suriye krizinin çözümünün yasal dayanağı olarak belirtilmişti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, Guterres'ten Golan Tepeleri'ndeki 'işgal sorununa' ilişkin açık bir duruş sergilemeleri talebinde bulunmuştu.

Ayrıca Şam, Güvenlik Konseyi'ne İsrail'i 1967 öncesi sınırlarına çekilmeye zorlamak için 'etkili önlemler alma' çağrısında bulunmuştu.

sputnik

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.