1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Güney Sudan'da darbe girişimi engellendi
Güney Sudan'da darbe girişimi engellendi

Güney Sudan'da darbe girişimi engellendi

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, \"darbe girişimini engellediklerini ve durum kontrolleri altında olduğunu\" bildirdi.

A+A-

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, "darbe girişimini engellediklerini ve durum kontrolleri altında olduğunu" bildirdi. Açıklamada, "eski devlet başkan yardımcısı Riek Machar'a bağlı askerler tarafından başlatılan darbe girişimi bastırıldı" denildi.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in özel muhafızları arasında çatışma yaşandığı bildirilmiş, ABD ve İngiltere hükümetleri vatandaşlarına evlerinde kalmaları uyarısında bulunmuş, ABD büyükelçiliği de kapatılmıştı.

Başkent Cuba'da başkanlık sarayında dün gece başlayan çatışmalara, cumhuriyet sarayının yakınına ulaşımın güvenlik güçleri de katılmış, resmi televizyon ve radyo bağlantıları kesilmişti.

Yerel basında olayın bir "darbe girişimi" olduğu yönünde haberler yer alırken, ilk resmi açıklama geldi. Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, "darbe girişimini engellediklerini ve durum kontrolleri altında olduğunu" bildirdi. 

Haber ajansları başkentte ağır silah sesleri ve patlamaların gece boyunca devam ettiğini bildirdi.

Cuba'daki BM misyonu personelinin dışarı çıkarılmadığını, çatışmaların kentteki askeri kışla etrafında yoğunlaştığını açıkladı.

Ordu sözcüsü Phillip Aguer kent sakinlerine evlerinden çıkmamaları uyarısı yaptı.

Güney Sudan, 2011 yılında bir referandumla Sudan'dan ayrılmıştı.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Temmuz ayında yardımcısı Riek Machar'ı bir güç mücadelesi sonrasında görevden almış, gerginlik ise devam etmişti.


dunyabulteni

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.