1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. 'Gülen Cemaati Kürd sorununun çözümüne karşı'
'Gülen Cemaati Kürd sorununun çözümüne karşı'

'Gülen Cemaati Kürd sorununun çözümüne karşı'

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Fetullah Gülen cemaatinin Kürd sorununun çözümüne karşı olduğunu ifade ederek cemaatin Kürdistan’da emniyetle MİT’le çalıştığını söyledi.

A+A-

 Bayık, Rojava devrimiyle ilgili sözleri nedeniyle Barzani’ye de yanıt verdi. Yüksekova Haber sitesine röportaj veren Cemil Bayık, Fetullah Gülen cemaati, Rojava devrimi, yaklaşan yerel seçimler ve ulusal kongre konularında görüşlerini açıkladı.

Son dönemde Kürt sorunu ve süreç konusunda Fetullah Gülen cemaati tarafından yapılan açıklamaları değerlendiren Bayık, ‘cemaatin Kürt sorununun çözümüne kesinlikle karşı olduğunu’ söyledi. Bayık son dönemlerde yaşanan söylem değişikliklerinin cemaat ile AKP arasındaki çelişkilerin derinleşmesine bağlı olduğunu ifade etti. Cemil Bayık’ın röportajından ilgili bölümler şöyle:

FETULLAH GÜLEN KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE KESİNLİKLE KARŞIDIR

- Son günlerde dershanelerin kapatılması veya özel okullara çevrileceği konusunda Gülen Cemaati ile Erdoğan arasında bir sürtüşme yaşanıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ayrıca Fetullah Gülen’in çözüm süreci ile ilgili düşüncelerini samimi buluyor musunuz?

AKP ile Fetullah Gülen arasındaki çelişki hem iktidar kavgasından kaynaklanıyor hem de uluslararası güçlerden kaynaklanıyor. Onların Ortadoğu, Suriye politikalarından kaynaklanıyor. Dikkat edilirse bir dönem ittifak halinde yürüyorlardı. İktidar mücadelesi yürütüyorlardı. Bu mücadelede önemli ölçüde sonuç aldıktan sonra kendi aralarında iktidar mücadelesine girdiler. Çünkü iktidar mücadelesi yürüten her güç mutlaka kirlenir. Bugün eğer AKP ile Fethullah Gülen arasındaki çelişki, çatışma derinleşiyorsa bu iktidar kavgasından kaynaklanıyor ve kirlenmeden kaynaklanıyor. Bir boyutu bu iken diğer bir boyutu ise uluslararası boyutudur. Bugün AKP, Ortadoğu’da, Suriye’de izlediği politikalarla ABD’nin, Avrupa’nın ve bazı Arap devletlerinin karşısına düşmüştür. Onun için Türkiye ile bu güçler arasında belli bir soğuma söz konusudur. Davutoğlu bile son Amerika gezisine giderken bu gezinin amacının Türkiye ile Amerika arasındaki soğukluğu gidermeyi amaçladığını söylemiştir. Çünkü Türkiye, Suriye’de Cehetül El Nusra, Devletül Irak-Şam güçlerini bütün yönleriyle destekliyor. Bu belgeleriyle beraber uluslararası basına da yansıdı. Bunu destelemek demek savaşı derinleştirmek, ABD ve ABD-Arap devletlerinin politikalarıyla Suriye’de ve Ortadoğu’da karşı karşıya gelmek demektir. İşte bundan ötürü bunun iç politikaya yansıması da söz konusudur. Eğer AKP-Fetullah Gülen ittifakı sorun yaşıyorsa bir de işin bu yanı var. Uluslararası politikanın yansıması ve iktidar mücadelesidir.

Fetullah Gülen Kürt sorununun çözümüne kesinlikle karşıdır. Bu karşıtlığını yıllardır zaten televizyon dizileriyle işliyor. Bunu birçok Samanyolu dizisinden görmek mümkündür. Yine Gülen’in yaptığı toplantılarda konuşmaları var. PKK’ye karşı, Kürtlere karşı kökü kazılmalıdır diyor. Gülen, son zamanlarda AKP ile kendi aralarında çelişkiler derinleştikçe bazı söylem değişikliklerine gidiyor. AKP’yi Kürt meselesinden vurmak istiyor. Sanki AKP Kürt meselesini çözmek istemiyormuş da kendileri çözmek istiyormuş gibi bir hava yaratarak buradan AKP’yi sıkıştırmak ve Kürtlerin desteğini almak istiyor. Çünkü Fetullah Gülen örgütlenmesi esas Kürdistan’daki örgütlenmedir. Türkiye’de ciddi bir örgütlenmesi yoktur, çok zayıftır. Kürdistan bütünüyle Fetullah Gülen’e teslim edilmiştir. Gülen örgütlenmesi Kürdistan’da vardır. AKP ile çatışırken elbette ki Kürtlere seslenmek zorundadır. Kürtlerin desteğini alarak AKP’ye karşı durmak zorundadır. Eğer son dönemlerde çözüm yanlısı gibi kendisini gösteriyorsa bundan ötürüdür. Bu da çok iğrenç bir politikadır. Daha düne kadar PKK’nin, Kürtlerin kökünün kazılmasını isteyen bir Fetullah Gülen hareketi bugün Kürt yanlısı gibi görünmeye çalışıyor. Bu iki yüzlü bir tutumdur. Bu aldatmaya yönelik bir tutumdur. Sadece bu değil. Kürdistan’da fuhuş geliştiriliyor, eroin, hırsızlık geliştiriliyor. Her türlü ahlaksızlık geliştiriliyor. Bunların içerisinde kim var? En çok da Fetullahçı geçinenler geliştiriyor. Polis eliyle bilmem devlet memurları eliyle bunlar yaygınca Kürt kızları, gençleri arasında geliştirilerek Kürt toplumu ahlaken çökertilmek isteniyor. Kendini de topluma nasıl gösteriyorlar, sanki ahlaka sahip çıkıyorlarmış gibi gösteriyorlar. Bunlar söylemdir. Bu söylemlerin neyi örtpas ettiğini pratikte görmek gerekiyor. Bütün alanlarda fuhuşların, eroinlerin, hırsızlıkların geliştirilmesinde Gülen cemaatinde yer alanların izlerine rastlıyoruz. Bu konuda MİT’le, Kürdistan’da emniyetle Gülen’in iç içe çalıştığını biliyoruz. Belki bunu propaganda böyle söyleyebilirler ama bizzat bu işlere bulaşan insanlar bunun bizzat Fetullahçılar tarafından yapıldığını söylüyorlar. Bu konuda kanıtlar da var.
 
DERSHANE MESELESİ İŞİN PERDESİDİR
 
- Dershanelerin kapatılması sizce uygun mu?
 
Bence sorun dershanelerin kapatılıp kapatılmaması sorunu değildir. AKP ile Fetulah Gülen çelişkileri, onun uluslararası boyutları o tarzda kendisini ortaya koyuyor. Bunun üzerinden aslında çelişkiler, çatışmalar sürdürülüyor. Dershane meselesi işin perdesidir. Bu dershanelerin çoğu nerededir, Kürdistan’dadır. Aslında Gülen o dershanelerle Kürdistan’da kendisini örgütlemiş durumda. Devlet, Gülen’le kendisini örgütlemiş durumda. O dershanelerin kapatılması Fetullah Gülen hareketine büyük bir darbe oluyor. Türk devletine büyük bir darbe oluyor. Bunu kendileri de izah ediyor aslında. Mesela basını izleyelim, bazı Gülen yanlıları diyor ki; “bu dershaneleri kapatmak demek, PKK’ye başarı imkanı sunmak demektir. Bu dershaneler işte Kürtleri asimile ediyor, Kürtleri devletle bütünleştiriyor, siz niye kapatıyorsunuz, Bunu yapmakla asimilasyonunun önünü alıyorsunuz. Kürtlerin Türkleşmesinin önünü alıyorsunuz, PKK’ye de en büyük hizmeti sunuyorsunuz” diyerek AKP’yi suçluyorlar. Doğrudur bu dershaneler hepsi asimilasyonu gerçekleştiriyor. Kürtleri değirmen taşı gibi öğütüyor, bitiriyor Türkleştiriyor. Gülen cemaati onun için dershanelerin kapatılmasını istemiyor.
 
BU SEÇİMDE SORUN ADAYLAR DEĞİL PARTİLERDİR

- Seçim süreci başladı biliyorsunuz. Türkiye’de hızlı gelişmeler yaşanıyor. Doğu’da BDP, Batı’da HDP ile seçimlere girilmesi kararı var. Bu sürece karşı olanlar var, kadın kotası ile ilgili gelişmeler sürüyor. Bu konularla ilgili genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Bu seçimler herkes açısından stratejik bir değer taşıyor. Bu seçimlerin yol açacağı siyasal sonuçlar olacak. Eğer Kürtler oy oranlarını ve belediye sayılarını arttırırlarsa bu Önder Apo’nun ve Kürt toplumunun sorununun özgürlük temelinde çözümüne hizmet edecek. Eğer oy oranlarını ve belediye sayılarını arttırmazlarsa, AKP arttırırsa bu çözümsüzlüğün derinleştirilmesine, savaşa,  Kürtlerin imhasına hizmet edecektir. Bütün Kürtlerin, adaylar kendilerine göre olmaya bilir de, mümkündür, doğru tespit edilmeyen adaylar da olabilir. Bunu sorun yapmamaları gerekiyor. Adayların etrafında birleşip adayların kazanması kendilerinin partilerinin kazanması için olağanüstü bir çaba göstermeleri gerekiyor. Burada sorun adaylar değil partilerdir. Bunu bilmeleri gerekiyor. Onun için seçimleri kazanmanın çabasını yürütmeleri gerekiyor. Kendi iç sorunlarını bir tarafa bırakarak ön seçimle veya atamayla belirlenen adayları kendi adayları görüp herkesin onun etrafında birleşmesi gerekiyor. Bu benim seçimimdir kazanmam gerekiyor deyip bütün herkesi bu temelde harekete geçirip ev ev dolaşmaları, toplum üzerinde etkisi olan insanları harekete geçirip seçimleri kazanmak için çalışmaları gerekiyor. Seçim vesilesiyle her yere her insan ulaşmaları gerekiyor.

Türkiye’de HDP ile seçimlere girildiği, Kürdistan’da BDP ile girildiği bri gerçektir. HDP’nin başarılı olmaması için çok büyük çabalar sarf ediliyor. Bazıları bunu bilerek yapıyor bazıları da bilmeyerek alet oluyor. Bir kere HDP’nin başarılı olması demek, Türkiye toplumu içerisinde önderliğin, Kürtlerin, PKK’nin onay bulması demektir. Kardeşliğin eşit temellerde gelişmesi demektir. Kürt sorununun çözümünün Türkiye’nin demokratikleşmesinin gelişmesi demektir. Türk devleti yıllarca bir strateji uyguladı Kürtlere karşı işte Kürt, Türk ittifakını önleme, Türkiye’de demokrasi hareketinin gelişmesini önleme, Kürt dostluğunu önleme, Kürdistan’daki özgürlük ve demokrasi mücadelesini Kürdistan dağlarına hapsederek bu mücadeleyi çözümsüz bırakma stratejisi izledi. Bunda da önemli ölçüde başarılı oldu. Bu strateji Zap’la büyük darbe yedi. Arkasından blok seçimleriyle bu daha da darbelendi. HDP projesiyle de bu strateji tümüyle mezara gömülmek isteniyor. Bunu bilen Türk sömürgeciliği, onun akıl hocaları bu stratejinin mezara gömülmesini önlemeye çalışıyorlar. Bunun için de Kürt toplumuna hitap ediyorlar. İşte, ‘HDP, BDP’yi ve Kürtleri bitirecek, Kürtlerin yürüttüğü bu kadar mücadele boşa gidecek” biçiminde bir propagandayla bazı çevrelere hitap etmeye çalışıyorlar. Bu çevreleri buna inandırmaya çalışıyorlar. Bununla aslında Kürtleri başarısızlığa uğratmak istiyorlar. Bizim Türkiye toplumunu kazanmamız gerekiyor. Bu, HDP ile olacak. Biz Türkiye toplumunun zihniyetini değiştirmeden, Türkiye demokratikleştirilmeden Kürt sorunu çözümlenemez. Kürt halkının kahramanca yürüttüğü bu kadar uzunca mücadele anlam bulamaz. Bu mücadelenin anlam bulabilmesi Türkiye’nin demokratikleşmesi ile mümkün. Bunun geliştirecek olan HDP’nin örgütlenmesi, gelişmesidir. Bütün Kürtlerin, demokratların, sosyalistlerin, çevrecilerin, akademisyenlerin, sanatçıların, yazarların kısaca AKP’den memnun olmayan herkesin HDP etrafında Türkiye’de birleşmesi gerekiyor.
 
BARZANİ’NİN ROJAVA İLE İLGİLİ AÇIKLAMASINA CEVAP

- Öcalan yıllarca Rojava’da kaldı. Onun oradaki faktörü nasıl değerlendiriliyor ve “Rojava’daki devrim devrim değildir” diyenler bunu neden söylüyor sizce?
 
Şimdi Öcalan önderliği bütün Kürt toplumunu sarsmış durumda. Sadece Kuzey’i değil, Sadece Rojava’yı değil, bütün parçalardaki Kürt toplumunu sarmış durumda. Bütün parçadaki Kürt toplumu ve yurt dışındaki Kürtler Öner Apo öncülüğüne güven duyuyor, PKK’ye güven duyuyor. Geleceğini bu önderlikte, onun geliştirdiği çizgide, mücadelede görüyor. Rojava’da bugün eğer görkemli bir devrim yaşanıyorsa, bunun temelinde Önder Apo gerçekliğini görmek gerekiyor. Önder Apo, yıllarca o zeminde kaldı, orada bütün yurtseverlerle çalıştı. Hemen hemen bütün yurtseverler Önder Apo’yu tanır, bizzat toplantılarına katılmıştır. Onunla birlikte çalışmıştır, onun kitaplarını okumuştur, bilinçlenmiştir. Onun için önder Apo’yla kaderini bütünleştirmiştir. Eğer Rojava halkı Önder Apo’ya bu kadar sahiplik yapıyorsa nedeni, Önder Apo o parçadaki halkımıza büyük hizmetlerde bulundu. O halkı yaratan bu önderliktir de onun için. Önder Apo’nun bu çalışmalarıyla o parçada binlerce o halkın evlatları, kızları, erkekleri kuzeydeki özgürlük devrimine katıldı. Büyük şehitler verdiler. Ve işte Önder Apo’ya büyük saygı duydukları, bağlılık duydukları için bunda tereddütsüz yer aldılar, mücadele ettiler şehit düştüler. Rojava halkını Önder Apo’dan koparmak mümkün değildir. Artık etle tırnak gibi kaynaşmıştır. Oradaki gelişmelerde Önder Apo’nun halkımızın, şehitlerimizin büyük emekleri vardır. Bu emeklerin sonucu olarak Rojava devrimi bugün görkemli yaşıyor.
 
SADDAM, BEŞAR ESAD’TAN DAHA MI İYİYDİ?

“Orada devrim yoktur” demek, o devrime, oradaki direnişe, oradaki halka, oradaki şehitlere hakarettir. Hiç kimsenin buna hakkı yoktur. Deniliyor ki Beşar Esad oradadır, ona dayanılarak bunlar yapılıyor. Orada yaşanan devrim değil, Kürtlere karşı bir şeyler yapılıyor. Orada Kürt karşıtlığı var deniliyor. Buna bir çocuk bile inanamaz. Rojava Kürtleri diyelim ki Esat’la ilişki içinde bunu yaptılar. Peki Güney Kürdistan’da Hewler’de YNK varken KDP Saddam’la ittifak yaptı Hewler’e saldırdılar ve YNK’yi oradan çıkardılar. Şimdi Güney devrimimi mi o zaman büyük bir devrim oluyor? Rojava devrimi ise devrim olmuyor. Saddam, Beşar’dan daha mı iyiydi yani? Sorunu bu tarzda ele almak, kesinlikle doğru değildir. Bu tür yaklaşımlar gerçeği ifade etmiyor.

Rojava devrimi, herkesin gerçeğini ortaya çıkarıyor ve kaderini belirliyor. Çok yurtsever geçinenlerin de yurtseverliğini ortaya koyuyor, kendilerini demokrasi gücü gösterenlerin gücünü de ortaya koyuyor. Rojava bir turnusol kâğıdı gibidir. Herkesin gerçeğini ve kaderini belirliyor. Rojava bugün sadece kendisi için direnmiyor, bütün Kürtler, Ortadoğu halkları ve insanlık için direniyor. Ancak buna saygı duyulabilir. Buna güç, destek verilebilir. Bunun karşısında durmak, AKP’nin, Türk devletinin orayı boğmasının yanında yer almak demektir. Hiçbir Kürt, Türk devletinin yanında, Cephetül El Nusra, Devletül Irak, DAŞ’ın yanında oradaki Kürtlere karşı duramaz. Durursa, kaybeder. Kürtler nezdinde büyük kaybeder. Artık Rojava halkı, kendi kaderini eline almıştır. İşte geçici bir meclis, geçici bir yönetim ilanına gitmiştir. Artık Rojava kazanımlarını hiç kimse görmemezlikten gelemez. Orada bir halk küllerinden kendisini yeniden yaratmıştır. Büyük bir direniş ve şehitler vermiştir ve bu kazanımları elde etmiştir. Artık bu kalıcı bir sonuçtur, hiç kimse bu gerçeği değiştiremez.
 
CENEVRE-2, İKİNCİ LOZAN YAPILMAK İSTENİYOR

- PYD’nin Cenevre 2 toplantısına temsili olarak katılmasını engellemek Kürt inkârının devamı anlamına mı gelir sizce?

Elbette. Bu, ikinci bir Lozan yapılmak isteniyor. Dikkat edilirse Rojavalı Kürtler, ikinci Lozan’a müsaade etmeyeceklerini söylüyorlar. PYD, Cenevre’nin dışında tutularak, güya Kürtler Cenevre dışında itilmek isteniyor. İnkarın sürdürülmesi isteniyor ki bu mümkün değil. Rojava halkı kendi direnişiyle bütün bunları yerle bir etmiştir. PYD’yi Cenevre’nin dışına hiç kimse itemez. PYD, Cenevre’ye katılacaktır. İstenilen, bütün Kürtlerin bir irade olarak oraya katılmasıdır ama maalesef bazı Kürt geçinenler türk devleti hatta ABD benzeri güçler Kürtlerin Kürt kimliği ile oraya katılmasını önlemeye çalışıyorlar. PYD benzeri güçler de oraya bir Kürt kimliği ile katılmaya çalışıyorlar. Bunlar halen sürüyor. Kabul etmeyebilirler ama PYD ve diğer Kürtler yine bir biçimde Cenevre konferansına katılacaktır.
 
ULUSAL KÜRT KONGRESİNİN ÖNÜNDE ENGELLER VAR

- Kürt Ulusal Kongresi biliyorsunuz uzun süredir hayata geçirilemedi. PKK’nin Ulusal Kongre’nin hayata geçirilmesi için önerileri nelerdir, bu konudaki son durum nedir?

Ulusal kongrenin yapılması için PKK büyük bir çaba yürütüyor. Asla bu çabalarından vazgeçmeyecektir. Çünkü Ortadoğu’daki ve Kürdistan’daki gelişmeler böyle bir kongreyi zorunlu kılıyor. Halkımızın da beklentisi ve rüyası budur. Bizler halkımızın beklentilerini gerçekleştirmekle yükümlüyüz. Biz bunun için çalışıyoruz. Elbette ki bu konuda engeller var. Sömürgeci devletlerden kaynaklı engeller var, bazı yine Kürtlerden kaynaklı engeller var. Biz bütün bunları aşarak bir Ulusal Kongre’yi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Çünkü halkımızın çıkarı buradadır. Kürtler eğer bunu başarırsa Ortadoğu sahnesine yepyeni bir güç olarak sahneye çıkacaklardır. Bundan sadece Kürtler değil, halklar da kazanacaktır. Kürtler hem kendi sorunlarını hem de komşularıyla olan sorunlarını çözmek istiyor. Kürtler Kürt sorununu çözmek istiyor. Kendi topraklarında kimlikleriyle, iradeleriyle, kültürleriyle özgürce kendilerini örgütleyip yönetmek istiyorlar. Kürtlerin kimsenin toprağında gözü yoktur. Kürtler kimsenin dilini, kimliğini, kültürünü falan yasaklamıyor. Kürtler sadece ve sadece kendi topraklarında herkes gibi özgürce yaşamak istiyor. Bu en doğal haklarıdır, buna herkesin saygı duyması gerekiyor. Kürt sorununun çözülmemesi istikrarsızlığa yol açıyor. Bu da herkese zarar veriyor. İşte Kongre gerçekleştirmek demek bu istikrarsızlığı gidermek demektir. Bunda da herkesin çıkarı söz konusudur.

Sorunlar nedir? Biz demokratik bir modelin oluşmasını istiyoruz. Eş başkanlık olmasını istiyoruz. Bazıları bunu doğru görmüyor, başkanlık sistemi istiyor. Olabilir. Bunların tartışılması gerekiyor. Yine parçaların delege sayılarında sorunlar var. Bazıları Kuzey ile Güney delegelerinin eşit olmasını istiyor, biz bunu doğru görmüyoruz. Çünkü bunun mantığı yok. Biz bütün kararların oy birliği ile alınması gerektiğini söylüyoruz. Bir parti dahi bir kararı kabul etmiyorsa bunun kongreye getirilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Bütün kararların oy birliği ile alınmasını istiyoruz ki bu kongre bir Ulusal Kongre olarak gerçekleşebilsin. Kararlar oy birliği ile alınmazsa çoğunluk-azınlık meselesine dönüşürse bu Kürtler arası sorunların çözümüne hizmet etmez. Kürtlerin birliğini, bütünlüğünü, iradesini temsil etmez. Başkanlık sistemi bizim açımızdan sorun değil ama birçokları açısından sorundur. Güney’deki bazı Kürt örgütleri Başkanlık sistemini kabul etmiyorlar. Biz kongre ile var olan sorunları derinleştirme ve büyütme derdinde değil, olan sorunların çözümünü istiyoruz. Onun için de geliştirdiğimiz modelle sorunları aşmak istiyoruz ve eş başkanlık sistemini öneriyoruz. Aynı zamanda eş başkanlık sistemi ile birlikte bunun dönüşümlü olmasını istiyoruz. Bu kongrenin herhangi bir parçanın, herhangi bir partinin hizmetine girmesini istemiyoruz. Hiçbir parçanın ve hiçbir partinin de ulusal kongreye kendisini dayatmaması gerekir. Her parti, her parça kendi kararlarını alabilir. Kongreleri var, istediği kararları alabilirler. Ama bu bir ulusal kongredir.

- Türkiye hükümeti ile Barzani hükümeti arasındaki petrol anlaşması konuşuluyor. Bazı kesimler bu anlaşmanın sizin de bilginiz dahilinde olduğunu çünkü boru hatlarının PKK’nin denetiminde bulunduğu bazı bölgelerden geçtiğini iddia ediyorlar. Bu konuda çeşitli spekülasyonlar var, neler diyeceksiniz?

Türkiye ile Güney Kürdistan hükümeti arasında büyük ekonomik anlaşmaların yapıldığı kamuoyuna yansımış durumda. Bu konuda hem Güney Hükümeti ile Irak hükümeti, hem Irak hükümeti ile Türk hükümeti arasında birçok sorun yaşanıyor. Türkiye bu sorunları bilerek derinleştiriyor. Buradan siyasi askeri ve ekonomik çıkarlar elde etmeye çalışıyor. Biz Türkiye’nin bu yaklaşımını tehlikeli görüyoruz. Türkiye’nin bu sorunlara bulaşmaması gerekiyor. Türkiye’nin Irakla Güney Kürdistan hükümeti arasındaki sorunlarda tarafsız kalması gerekiyor. Kendi sorunlarını kendileri çözmelidirler. Bu yönlü eğer çabalar gösterilirse Irak merkezi hükümeti ile Güney Kürdistan hükümeti ekonomik sorunlardan kaynaklı sorunların çözülebileceğine inanıyorum. Çözülmeyecek sorunlar değil. Çünkü sorunlar pay meselesinden çıkıyor. Ne Irak tümden Güney Kürdistan’ın payını reddediyor, ne de Güney Kürdistan tümüyle petrolün gazın kendisine ait olduğunu söylüyor. Bu konuda pay meselesinde anlaşmazlıklar var. Bunlar da müzakerelerle rahatlıkla giderilebilir, eğer dışarından Türkiye gibi müdahaleler olmazsa. Çok ciddi ekonomik anlaşmalar var. Bu anlaşmalar Irak merkezi hükümetinin dışında gerçekleştiriliyor. Irak merkezi hükümeti de buna itiraz ediyor. Onun için bazı sorunlar yaşanıyor.

Türkiye aslında Güney Kürdistanı siyasi, ekonomik, kültürel, eğitsel birçok yönüyle kontrolü altına almaya çalışıyor. Bu tarzda Güney Kürdistanı etkisizleştirmeye çalışıyor. Güney Kürdistan da Türkiye ile yakınlaşarak kendini korumaya çalışıyor, kendi korumasını Türkiye’de görüyor. Bu temelde ilişkiler gelişiyor. İlişkiler gelişebilir ama bu ilişkilerin Güney Kürdistan’a zarar vermemesi gerekiyor. Yine Güney Kürdistan ile Irak arasındaki sorunları derinleştirmemesi gerekiyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Bu tip ekonomik anlaşmaların işte Kuzey parçasındaki çözüm karşıtlığına hizmet etmemesi gerekiyor. Tam tersine Güney Kürdistan, çözüm yönünde çabalarını arttırmalı. Çünkü bu Güney Kürdistan’a ve Kürt halkına kazandırır.

  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.