1. YAZARLAR

  2. Oral Çalışlar

  3. Gül görevine devam edecek mi?
Oral Çalışlar

Oral Çalışlar

Radikal
Yazarın Tüm Yazıları >

Gül görevine devam edecek mi?

A+A-

Şimdi, bir yeni hamleyle, tekrar Gül-Erdoğan rekabetinin canlandırılmasına yönelik hesaplar öne çıkabilir.

Haber bültenlerine önceki gün düşen ilginç başlıklardan birisi cumhurbaşkanlığına dairdi. Başbakan'ın yerel gazetecilerle görüşmesi sırasında "Cumhurbaşkanı Gül görevine devam edebilir" dediği haberlere yansıdı. Ancak, aynı günün akşam saatlerinde, bu görüşmeye katılan bir gazeteci, "Böyle bir şey hiç konuşulmadı" dedi.

Aynı toplantıda, Başbakan’ın AK Parti Tüzüğü'ndeki 'üç dönem' şartına ilişkin açıklamalarından yola çıkarak yeni bir 'yol haritası'ndan söz edebiliriz. Başbakan, partinin 'üç dönem seçilme sınırı'nı kaldırmak istediğini söyleyerek, "Ben buna karşıyım ama parti Genel 
Kurulu karar verirse yapacak bir şey yok. Ama ben bir dönem dinlenmeden yanayım" dedi.

İki haberin de gerçek olduğunu varsayanların, şu çıkarımı yapmaları mümkün: Erdoğan, beklenenin tersine, Cumhurbaşkanlığı’na aday olmayacak. Bu durumda, Abdullah Gül’ün seçimi, kolaylaşacak.

Peki Erdoğan ne yapacak? Üç dönem şartı, AK Parti Genel Kurulu tarafından kaldırılırsa Erdoğan, tüzük değişikliğine rağmen, bir dönem Meclis dışında kalmayı seçerek başbakanlığı da partiden bir başka arkadaşına devredebilir. Yani: 'Abdullah Gül Cumhurbaşkanı, Erdoğan'sız bir AK Parti yönetimi ve Erdoğan'sız bir hükümet' şeklinde bir senaryo gündeme gelebilir.

Yanlış anlama mı?

Erdoğan, Gül için 'kalabilir' dedi mi? Başbakan’a yakın kaynaklar, Erdoğan’ın böyle bir değerlendirme yapmadığını ifade ettiler.
O zaman, şu sorular akla geliyor: Bu sözler, nasıl ortaya çıktı veya nasıl uyduruldu? Ya da kim uydurdu? Başbakan'ın ağzından böylesine kritik bir konuda böyle bir söz çıktığını duyurmak, bir habercilik hatası mı yoksa ardında farklı niyetler olan bir tür habercilik mi? Hükümet-cemaat çatışması ve 17-25 Aralık operasyonlarının 'stratejik çerçevesi' içinde, böyle bir senaryo da mı vardı? 

Peki, AK Parti’nin böyle senaryoya karşı cevabı ne olabilir? Başbakan, seçim meydanlarındaki dünkü konuşmasında, özetle, şu açıklamada bulundu: "Bana 'Cumhurbaşkanlığına aday olamayacak' diyorlar. Şimdi cumhurbaşkanlığı seçimi yok ki. Bu seçimler biter, sandığın sonuçlarına bakarız, sonra sıra cumhurbaşkanlığına geldiğinde onu düşünürüz."

Bu sözler, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçtiği iddiasını geçersiz kılar nitelikte. Başbakan, belli ki, yerel seçimlerin sonuçlarına bakarak, cumhurbaşkanlığına aday olup olmamaya karar verecek.

Abdullah Gül ne yapabilir? 17 Aralık’tan bu yana izlediği siyasi çizgiyle net bir tavır içinde olan Cumhurbaşkanı; hükümete, aldığı yasal ve idari önlemler konusunda destek verdi. Bu tablo karşısında, AK Parti tabanında ve hatta Başbakan Erdoğan nezdinde, Gül konusundaki tereddütlerin, büyük ölçüde ortadan kalktığını söylemek mümkün. Başbakanlığa ve AK Parti liderliğine, Erdoğan yerine Gül’ün geçebilme olasılığı, giderek ağırlık kazanıyor.

'Paralel yapı'nın, 17 Aralık operasyonlarına başlarkenki temel beklentilerinden birisi, Abdullah Gül’ün, 'Erdoğan karşıtı cephe' içinde yer alabileceği hesabıydı. Bu beklenti çıkmadı ve görebildiğimiz kadarıyla şimdilik pek geçerli bir ihtimal olarak ilgi görmüyor.
Şimdi, bir yeni hamleyle tekrar 'Gül-Erdoğan rekabeti'nin canlandırılmasına yönelik hesaplar öne çıkabilir. Ya da eskiden planlanan senaryo, bir şekilde kendini ifade edebilir. Başbakan’ın, 'paralel yapı' ile ilgili operasyonu, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin sonrasına ertelemesi de tahlil edilmesi gereken ilginç bir nokta.

Böyle bir açıklamanın sebebi ne sorusuna değişik cevaplar bulmak mümkün… Başbakan'ın, 30 Mart’ta, sandıktan operasyon için kendisine destek gelmesini beklediğini söyleyebiliriz. Seçim atmosferi içinde başlayacak gözaltı ve tutuklamaların olumsuz etkilerini hesap ettiğini düşünebiliriz. Tabii başka birçok hesap daha söz konusu olabilir.

Birçok alandaki belirsizlik, 30 Mart’a kadar sürecek gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.