1. HABERLER

  2. DÜŞÜNCE UFKU

  3. Görmez: Din ile ahlak bir bütündür
Görmez: Din ile ahlak bir bütündür

Görmez: Din ile ahlak bir bütündür

Mehmet Görmez: Günümüzde dindarlık ahlak üretmiyor, oysa din ile ahlak bir bütündür

A+A-

 

Diyanet İşleri Eski Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ankara'da Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde (SDE) “Değerler Krizini Aşmak” başlıklı bir konferansta konuştu.

İslam dünyasının içerisinde bulunduğu sosyal krize ve değerlerin yozlaşmasına yönelik sorun eksenli tespitlerini ve bu krizden çıkılmasına yönelik çözüm önerilerini paylaşan Görmez dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Görmez, günümüzde dindarlığın ahlak üretmediği görüşünü dile getirdi.

İnsanın yaratılışının ve dünyaya gönderilmesinin bir ceza değil, yükseliş olduğuna vurgu yapan Mehmet Görmez, "Beşer-Adem-İnsan ilişkisi içerisinde değerlendirecek olursak, insan dünyaya gelişiyle birlikte beşeriyetten ademiyete teşrif ettirildi." dedi.

EN BÜYÜK KRİZ DEĞERLER KRİZİ

İçinde bulunduğumuz dönem içerisinde insanlığın birçok krizle yüzleştiğini ama bu krizlerin en büyüğünün ‘değerler krizi’ olduğunu ifade etti ve bu durumun da insanın varlık krizi ile ilişkili olduğuna dikkat çekti.

EKRAN UYGARLIĞI BİZLERİ PASİF VATANDAŞA DÖNÜŞTÜRDÜ

Bir diğer krizin ise, seyretme ve seyredilme hastalığı olduğunu ifade eden Görmez, müşahedesiz bir bakışın bizi anlamsızlaştırdığını belirtti. Müşahede ile seyrin arasındaki farka istinaden ise seyrin neticesinde karşımızda bir ağaç göreceğimizi ama müşahedenin bizlere ağaç varoluşunu görmemizi sağladığını ifade etti.

GÜNÜMÜZDE DİNDARLIK AHLAK ÜRETMİYOR

Din-ahlak ilişkini de değerlendiren Görmez içinde bulunduğumuz değerler krizinin bir diğer müsebbibinin ise din ve ahlakı bir birinden ayrı bağlamlarda değerlendirmemiz olduğunu belirtti, din ve ahlak arasında ve bağlacının dahi bulunmaması gerektiğini vurguladı. Görmez, ayrıca günümüzde dindarlığın ahlâk üretmediğine de dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.