1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ‘Google Kürtçe’yi tanımıyor’
‘Google Kürtçe’yi tanımıyor’

‘Google Kürtçe’yi tanımıyor’

A+A-

Dünyanın en geniş internet reklamı networkuna sahip Google’nin Kürtceyi tanımadığını dile getiren Zarok TV yetkilileri bu platformdan 50 milyonu aşkın nüfusu olan Kürtlerin dilini tanımasını istedi.

Google’nin internet reklamcılığı programı olan AdWors dünya dillerinden 44'üne reklam gelirlerinden pay veriyor.

Merkezi Diyarbakır'da bulunan ve Kürtçenin Kurmanci ve Kirmanckî (zazakî) lehçeleri ile yayın yapan Zarok TV, Google’dan Kürtçe reklam payı almak için başvuruda bulundu.

Ancak Google dil seçeneğine Kürtçe’yi eklemediği için Kürtçe Google tarafından "bilinmeyen dil" olarak görülüyor.

Rûdaw'a konu hakkında bilgi veren Zarok TV Genel Yayın Yönetmeni Ceren Asık,  go’ogle yöneticilerine 50 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Kürtlerin dilini Kürtçe’yi resmen tanımasını ve dil seçenekleri arasına Kürtçeyi de eklemesi çağrısında bulundu. 

Zarok TV'nin Youtube kanalında paylaşılan yayınların milyonlarca kişi tarafından tıklandığını hatırlatan Asık, buna rağmen Kürtçe yayın yaptıkları için Google’nin reklam gelirlerinden faydalanamadıklarını söyledi.

Kürtçenin Google tarafından tanınması için ciddi bir kamuoyu desteğine ihtiyaç olduğunu hatırlatan Asık şöyle konuştu:

"Google, gelirinin yüzde 96’sını reklamcılıktan kazanıyor. Böylesine büyük bir networke sahip olan Adwords aynı zamanda dijital pazarlama sektörü için vazgeçilmez bir reklam aracı. Bu araç sayesinde yeni müşteriler elde edebilir ve satış ağınızı büyütebilirsiniz. Ayrıca birkaç dakika içerisinde dilediğiniz reklamı istediğiniz hedef kitle için de yayınlayabilirsiniz. Ancak söz konusu Kürtçe olunca bu hizmetten yararlanamazsınız. Bununla ilgili ispatlanmış bilgiler elimizde mevcuttur. Bu konuya dair bizzat Google yetkilisinden aldığımız mailler vardır."

Google’nin Adecense programının da Kürtçe’yi desteklemediğine dikkat çeken Zarok TV Genel Yayın Yönetmeni Ceren Asık "Binlerce imzadan sonra her ne kadar 'Google Translate' hizmeti Kürtçe’ye kısmen açılmış olsa da Google’nin bir çok programı halen Kürtçeyi bilinmeyen bir dil olarak tanımamakta" ifadelerini kullandı.

Google’nin politikasının tüm Kürt topluluklarını görmezden geldiğini dile getiren Zarok TV yetkilisi Ceren Asık, Google’nin Kürtçe hizmet sunan binlerce şirketin müşterilerine ulaşmasını engellediğine dikkat çekti.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.