1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Göçmen krizi: BMGK olağanüstü toplanıyor
Göçmen krizi: BMGK olağanüstü toplanıyor

Göçmen krizi: BMGK olağanüstü toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de Belarus-Polonya sınırındaki krizle ilgili olağanüstü toplanacak.

A+A-

 

Reuters haber ajansı, BMGK’nın Belarus-Polonya sınırındaki krizle ilgili olağanüstü toplanacağını bildirdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Belarus-Polonya sınırında dondurucu soğukta çok sayıda göçmen ve mültecinin çaresiz durumda kalmaya devam etmesinden dehşete düştüğünü belirterek, ilgili devletleri sorunun çözümü için acil adımlar atmaya çağırdı.

Yüksek Komiser Bachelet, Belarus'a yasal yollardan giren ancak Avrupa'ya göçme arayışıyla bu ülkeden Polonya'ya geçmeye çalışan kişilerin durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bachelet, her iki ülkeden sınıra askerlerin konuşlandırılması ve kışkırtıcı söylemlerde bulunulmasının Avrupa’ya göçme arayışındaki kişilerin durumunu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.

Devletlerin ortak sınırlarında mahsur kalan herkesin hayatını ve onurunu korumak için birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Bachelet, ayrıca sivil toplum kuruluşları, gazeteciler ve avukatlara sınır bölgesine geçmeleri için acil erişim izni verilmesini istedi.

"DEVLETLER YAŞAM HAKKINI KORUMAKLA YÜKÜMLÜ"

Bachelet, dondurucu soğukta çok sayıda göçmen ve mültecinin çaresiz bir durumda kalmaya devam etmesinden dehşete düştüğünün altını çizdi.

İsim vermeden Polonya ve Belarus'a uluslararası insan hakları hukuku ve mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülüklerini hatırlatan Bachelet, sınırdaki tahammül edilemez durumu hafifletmek ve çözmek için acil adımlar atılması çağrısı yaptı.

Bachelet, devletlerin yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğuna vurgu yaparak, "Bu (sınırdaki) yüzlerce erkek, kadın ve çocuk, yeterli barınak, yiyecek, su ve tıbbi bakım olmadan dondurucu havada bir gece daha geçirmeye zorlanmamalıdır” ifadesini kullandı.

AB GÖÇMEN KRİZİYLE İLGİLİ DİPLOMATİK GİRİŞİMLERE BAŞLIYOR

Bu arada Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada, AB ülkelerine geçmek isteyen kişilerin bu yaz ilk olarak Kürdistan Bölgesi’nden Irak’a, oradan da Belarus ve Litvanya'ya gitmeye başladığını hatırlattı.

Girişimleri sonucunda Irak hükümetinin Bağdat-Minsk uçuşlarını durdurduğunu anımsatan Borrell, başka Ortadoğu ülkelerinden Belarus'a uçuşların artmaya başladığını ve Irak, SuriyeAfganistan gibi ülkelerden birçok kişinin taşındığını aktardı.

Borrell, "Kaynak ve transit ülkelerle diplomatik olarak görüşmeler yaparak bu akışı durdurmaları için işbirliği yapmalarını istedik. Bugüne kadar 13 ilgili ülkeyle görüştük. Irak makamlarıyla ben şahsen görüştüm. Şimdi çabalarımızı genişletmeliyiz çünkü tek veya birkaç aktörün dahil olduğu, bir noktadan diğerine seyahatlerden bahsedemiyoruz. Transit noktaları ve çok sayıda hava yolu şirketini kapsayan geniş bir seyahat ağı bulunuyor" dedi.

AB'nin diplomatik girişimlerini sürdüreceğini belirten Borrell şöyle devam etti:

"AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ı önümüzdeki günlerde Abu Dabi, Bağdat, BeyrutErbil'e gitmesi için görevlendirdi. Daha birçok yer var. Schinas daha sonra Ankara'ya da gidecek. Schinas, özel olarak AB sınırlarına baskı yapan ve insanların hayatına mal olan bu krizi ele alacak."

Borrell ayrıca olası yeni güzergahları da izlediklerini, 20'den fazla ülkedeki uçuş bağlantılarını takip ettiklerini bildirdi.

AB olarak birçok ülkede AB'ye özgürce girişlerin mümkün olmadığına yönelik bilgilendirme yapacaklarını aktaran Borrell, birçok kişinin yanlış bilgiyle 6-7 bin dolarlık maliyetlerle Belarus'a gittiğini, paralarını boşa harcadıklarını anlatacaklarını söyledi.

Borrell, "Bu kişilere 'İnsan kaçakçılarına inanmayın. Gitmeyin, paranızı boşa harcamayın, hayatınızı tehlikeye atmayın' diyeceğiz" ifadesini kullandı.

BELARUS SINIRDAKİ NÖBETÇİ HAVA SAVUNMA KUVVETLERİNİN SAYISINI ARTIRDI

Belarus Savunma Bakanlığı’nın Telegram kanalından yapılan açıklamada, Minsk’in Polonya ve Litvanya istikametlerindeki sınırlarda hava savunma sistemlerini güçlendirdiği belirtildi.

Açıklamada, “Belarus’un hem batı hem de kuzeybatı istikametlerindeki sınırı boyunca Belarus Silahlı Kuvvetleri, görevdeki hava savunma kuvvetlerinin sayısını artırdı” ifadelerine yer verildi.

Başta Kürdistan Bölgesi, Irak, Afganistan ve Suriye olmak üzere AB'ye ulaşmaya çalışan göçmenlerin durumu insan hakları örgütlerinin dikkatini çekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.