1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Geçtiğimiz ay 340 kişi öldürülmüştü: Etiyopya'da bir toplu katliam daha
Geçtiğimiz ay 340 kişi öldürülmüştü: Etiyopya'da bir toplu katliam daha

Geçtiğimiz ay 340 kişi öldürülmüştü: Etiyopya'da bir toplu katliam daha

A+A-

Etiyopya'nın batısındaki etnik sebeplerin yol açtığı katliamda, bilinmeyen sayıda köylü öldürüldü. Katliam, federal güçlerin haziran ayı ortasındaki toplu katliamın ardından bölgeyi istikrara kavuşturmaya çalıştığı sırada gerçekleşti.

Amhara'nın etnik bir azınlık grubu olduğu Oromiya bölgesi, merkezi hükümetin siyasi marjinalleşme ve ihmali konusundaki şikayetlerden kaynaklanan uzun yıllar şiddet olayları yaşadı.

Devlete ait Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu (EHRC), cinayetlerin pazartesi günü başkent Addis Ababa'nın yaklaşık 400 km batısındaki Kellem Wollega'daki iki köyde gerçekleştiğini bildirdi.

Komisyon, katliamlardan muhalefet partisinin yasaklı ayrılıkçı grubu olan Oromo Kurtuluş Ordusu'nu (OLA) sorumlu tuttu. OLA suçlamayı reddetti ve paramiliter grupları suçladı.

İki tarafın da iddiaları henüz doğrulanamazken, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, "katliam" olarak da adlandırdığı saldırılardan OLA'yı sorumlu tuttu.

OLA sözcüsü Odaa Tarbii, katliamdan hükümete bağlı milislerin sorumlu olduğunu söyleyerek suçlamaları reddetti. Sözcü, bölgede yakın zamanda görevlendirilen federal birliklerin katliamı durdurmak için hiçbir şey yapmadığını söyledi. Odaa Reuters'e verdiği demeçte, "Başbakan'ın suçlaması, rejimin kendi askerleri arasında düzeni sağlamak için mücadele ettiği gerçeğinden saptırmaya yönelik bir girişimdir" dedi.

Etiyopya hükümet sözcüsü Legesse Tulu, OLA'nın suçu hükümete atmaya çalıştığını ve bunu "herhangi bir terörist grubun şeytani işlerini gizlemek için kullandığı bir taktik" olduğunu söyledi. Hükümet sözcüsü, can kayıplarıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Başbakanlık sözcüsü, hükümet ve OLA birbirini suçlamaya devam ederken, geçtiğimiz ay aynı bölgede yaklaşık 340 kişinin öldürüldüğünü bildirmişti.

EHRC, bölgenin derhal istikrara kavuşturulması çağrısında bulundu. EHRC başkanı Daniel Bekele yaptığı açıklamada, "Bölgede devam eden güvensizlik ve etnik fark gözetilerek hedeflenen sakinlerin öldürülmesi olarak algılanan katliamlar derhal durdurulmalıdır" dedi.

Kaynak:Karar

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.