1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. Gannuşi, BAE'yi Darbeye Teşvik İle Suçladı
Gannuşi, BAE'yi Darbeye Teşvik İle Suçladı

Gannuşi, BAE'yi Darbeye Teşvik İle Suçladı

Tunus'un görevden uzaklaştırılan parlamento başkanı Raşid Gannuşi, BAE'nin Tunus'taki darbeye destek verdiğini belirtti.

A+A-

 

Raşid Gannuşi, BAE'nin, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Sait'in parlamento faaliyetlerinin askıya alınması yönündeki kararı ve ülke genelinde kendi yetki alanını genişletme çabalarına verdiği desteğe işaret ettiği açıklamasında," BAE, İslamcıları kendi nüfuzu için bir tehdit olarak görüyor ve Arap devrimlerini, başladığı nokta olan Tunus'ta yok etmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

Gannuşi açıklamasının devamında cumhurbaşkanının parlamento faaliyetlerinin yeniden başlaması yönünde talimat vermemesi durumunda Tunus sokaklarında protesto gösterilerinin ayyuka çıkacağı uyarısında bulundu.

BAE, Abdülfettah el Sisi'nin 2013 yılında İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı yaptığı darbenin en güçlü destekçilerinden biriydi. O zamandan beri binlerce Müslüman Kardeşler üyesi tutuklandı, bazıları idam cezasına çarptırıldı ve Mursi mahkeme salonunda kendini savunurken öldü. Gannuşi, Mısır'da olduğu gibi iktidarın askeri kontrolünün mümkün olmadığını söyledi: "Tunus Mısır değil" ve "ordu ile hükümet arasında farklı ilişkiler var ve ordu devrimden bu yana özgürlüğü ve sandıkları korudu." dedi.

Geçen Pazar günü Tunus Cumhurbaşkanı Kays Sait, bu ülke başbakanı Hişam el-Meşişi'yi görevden alarak, parlamento faaliyetlerini bir aylık bir süre için askıya aldığını duyurdu.

Kays Sait ayrıca parlamento temsilcilerinin yargı dokunulmazlığını kaldırarak, yeni hükümet kuruluncaya dek ülkeyi yönetme yetkisini kendisinin üstlendiğini bildirirken, muhalifler bu girişimi, hükümete karşı bir darbe niteledi.

Tunus'ta söz konusu gelişmeler ekonomik sorunlara karşı itirazlar ve koronavirüs pandemisinin görülmemiş bir şekilde yayılması ardından yaşandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.