1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gabriel: Türkiye ile diyalog canlandırılmalı
Gabriel: Türkiye ile diyalog canlandırılmalı

Gabriel: Türkiye ile diyalog canlandırılmalı

Türkiye ile ilişkilerdeki normalleşmenin önünde Yücel dışında da engeller olduğunu söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel "Yücel'in serbest bırakılması Türkiye ile diyaloğun geliştirilmesi yönünde kullanılmalı" dedi.

A+A-

 

 

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada Deniz Yücel'in serbest bırakılmasının, Türkiye ile tüm diyalog kanallarının açılması yönünde kullanılması gerektiğini savundu.

 

 

Konferans Başkanı Wolfgang Ischinger'in, "Deniz Yücel'in serbest bırakılması Türkiye ile ilişkilerde normalleşmenin başlayabileceği anlamına geliyor mu, yoksa diğer bazı adımların atılması gerekecek mi?" sorusunu yanıtlayan Gabriel, ilişkilerin geliştirilmesinde Yücel'in tutukluluğunun büyük bir engel olduğunu ancak tek engel olmadığını söyledi. 

Gabriel, bugüne kadar 7 Alman vatandaşının serbest bırakıldığını, ancak siyasi suçlamalarla karşı karşıya bulunan 5 Alman vatandaşının tutukluluk halinin ise sürdüğüne dikkat çekti.

"Avrupa'nın değerlerini dikkate alarak Türkiye'de yaşananlara baktığınız takdirde büyük görüş ayrılıkları olduğu açık. Gerçek bu" diyen Gabriel tüm güçlüklere rağmen Türkiye ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini savundu.

"İyi durumu daha iyiye çevirmekten etkili metot yok"

Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, Türkiye'yi uluslararası alanda ağırlığı olan "büyük ve önemli bir komşu" olarak nitelendirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Oluşan momentumu Türkiye ile tüm diyalog biçimlerini canlandırabilmek için kullanmalıyız. Bunun kolay olmayacağını, bugünden yarına başarılamayacağını bile bile bunu denemeliyiz" dedi.

Tükiye ile yargı bağımsızlığının yeniden inşaası, insan hakları, basın özgürlüğü gibi "çetin" konuları konuşmak için her fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. "İyi bir durumu daha iyisine çevirmekten daha etkili bir metot" olmadığını kaydeden Bakan, "Türkiye ile diyalog olmaksızın nasıl ilerleme sağlayabileceğimizi bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.