1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. FSB: IŞİD, Afganistan'ın kuzeyini hilafetinin yeni merkezi ilan etti
FSB: IŞİD, Afganistan'ın kuzeyini hilafetinin yeni merkezi ilan etti

FSB: IŞİD, Afganistan'ın kuzeyini hilafetinin yeni merkezi ilan etti

Rusya Federal Güvenlik Merkezi (FSB) IŞİD terör örgütünün Afganistan'ın kuzeyini ‘hilafetinin' yeni merkezi ilan ettiği açıklamasını yaptı.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye'de IŞİD'in elindeki tüm toprakları geri aldığı yönündeki açıklamasının ardından, FSB Başkan Yardımcısı Sergey Smirnov, IŞİD'in Afganistan'ın kuzeyindeki varlığını ve sınırdaki silahlı eylemlerini arttırdığını söyledi.

 

Taşkent'te gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Bölgesel Terörle Mücadele Yapılanması toplantısının ardından gazetecilere konuşan Smirnov, örgütün Afganistan'ın kuzeyini hilafetinin yeni merkezi olarak seçtiğini kaydetti.

Smirnov "Daha önce olduğu gibi ŞİÖ ülkelerinin bulunduğu bölgelerde istikrarsızlığa yol açan başlıca faktör, uluslararası terör örgütlerinin faaliyetleri. Suriye ve Irak'taki kayıplarının ardından IŞİD hilafeti için yeni mukavemet noktaları oluşturmak için yöntem arayışlarına girdi. IŞİD'in Afganistan'ın kuzeyinde güçlenmesi, yakın gelecekte bölgesel güvenlik için büyük tehdit oluşturabilir" dedi.

'TEHDİT YARATAN UNSURLAR GÖZETİMİMİZ ALTINDA'

Smirnov "Ülkelerimiz için en büyük tehlikeler, terör örgütü olarak tanıdığımız IŞİD, Taliban, Özbekistan İslam Hareketi ve diğerleri. Bunlar ve dünya ile ŞİÖ ülkelerindeki istikrar için tehdit yaratan unsurlar gözetimimiz altında. Yapılan incelemeler ve ŞİÖ ülkelerinin ilgili birimleriyle olan görüşmeler sonucunda güvenlik amacıyla gerekli tepkiler verilmesi için ek tedbirler geliştirildi" ifadelerini kullandı.

Smirnov, 2018'de ŞİÖ istihbarat servislerinin ortak faaliyetleri sonucunda Suriye'deki kriz noktalarından ülkelerine dönen kişilerce planlanan çok sayıda terör saldırısının önlendiğini, Rusya'da gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası gibi birçok etkinlikte güvenliğin sağlanması için ortak adımlar atıldığını ifade etti.

 

Smirnov, Hindistan ve Pakistan istihbarat servislerinin ŞİÖ Bölgesel Terörle Mücadele Yapılanması formatı kapsamında işbirliği ile ilgilendiğini belirtti.

Smirnov'a göre, ŞİÖ istihbarat servisleri terör eylemlerine dahli olanların bulunduğu 4500 kişilik bir militan listesi de hazırladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.