1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Fransa'da olağanüstü hal 3 ay sürecek
Fransa'da olağanüstü hal 3 ay sürecek

Fransa'da olağanüstü hal 3 ay sürecek

Fransız basını, Fransa Cumhurbaşkanı François Holland'ın, meclisten OHAL süresinin en fazla 12 günle sınırlayan 1955 tarihli yasanın değiştirilmesini istediğini yazdı.

A+A-
Buna göre, yasa değişikliğiyle ilgili taslak metin çarşamba günü  Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Yeni değişiklikle en fazla 12 gün uygulanabilen  OHAL süresinin 3 aya çıkarılması öngörülüyor. 
 
Fransa'da 1955'te çıkartılan kararname ile uygulanmaya başlanan  olağanüstü hal uygulaması ilk kez o dönem Fransız işgali altında bulunan  Cezayir'de hayata geçirildi. Bağımsızlığını almadan önce 1962'ye kadar Fransa'nın  bir bölgesi kabul edilen Cezayir'de 1955, 1958 ve 1961'de olağanüstü hal ilan  edildi. 
 
Olağanüstü hal, Fransa'nın deniz aşını topraklarından Yeni  Kaledonya'da da 1984'te ilan edilmişti. En son 2005'te, Paris banliyölerinde  patlak veren olaylar nedeniyle de sadece sınırlı bazı bölgelerde olağanüstü hal  uygulamasına gidilmişti. 
 
Paris'te 13 Kasım terör olayları sonrasında ülke genelinde ilan edilen  olağanüstü hal uygulaması günlük hayat ve basın yayın organlarına bir takım  kısıtlamalar getirilebiliyor. 
 
Yasayla en fazla 12 gün sürdürülebilen olağanüstü hal uygulamasında,  valililer, gerekli görmesi halinde sorumluluk alanları içindeki belli bölgeleri  halka, taşıt trafiğine kapatma, tehlikeli buldukları kişileri belli bölgelere  sokmama hakkına sahip. 
 
Olağanüstü hal durumunda, İçişleri Bakanlığı ülke çapında, valiler de  bölge çapında, konser, gösteri, eylem gibi her türlü etkinliği, toplantıyı, toplu  halde yapılacak her türlü aktiviteyi hatta gerekmesi durumunda yeme içme  alanlarına girişleri bile yasaklayabiliyor. 
 
Polise, savcılık iznine gerek duymadan evlerde ve iş yerlerinde arama  yapma hakkı veren olağanüstü hal durumunda devlet, gazeteleri, radyoları,  televizyon kanallarını, tiyatro ve sinemaları da kontrol edebiliyor, gerektiğinde  sansür uygulayabiliyor. 
 
Olağanüstü hal durumunda vatandaşların sokağa çıkması yasak değil  ancak İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, dün yaptığı açıklamada, valililere  gerekli görmeleri halinde kendi bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etme  yetkisi verildiğini de duyurmuştu. 
 
Paris'i önceki akşam kana bulayan art arda gerçekleşen saldırılarda en  az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 99'u ağır 352 kişi de yaralanmıştı. Altı farklı  noktada gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları DAEŞ terör  örgütü üstlenmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.