1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Filistinlilerin kampı vuruldu, halk Türkiye sınırına ilerliyor
Filistinlilerin kampı vuruldu, halk Türkiye sınırına ilerliyor

Filistinlilerin kampı vuruldu, halk Türkiye sınırına ilerliyor

Rusya ile Suriye ordusu İdlib ve Hama'yı bombalıyor

A+A-

 

Rusya ve Suriye ordusu İdlib ve Hama'da operasyon düzenlerken, Halep'teki muhalif güçler roketlerle Filistinlilerin bulunduğu kampı vurdu. Halk bölgeyi terk ederek Türkiye sınırına doğru ilerliyor.



Rusya ile Suriye ordusunun İdlib, Hama'nın batısı ve güneyinde bulunan Tahrir el Şam, Ceyş el-İzze ve Ceyş el-Nasır isimli Türkiye destekli örgütlere karşı düzenledikleri ortak operasyon 22'inci gününe girdi. 

Nayrab Kampı vuruldu

Halep'in batısındaki muhalif güçler ise, hükümetin kontrolü altındaki Suryan, Cemiliye, Zehar, Mesakin el-Sebil, Tişrin, Nil ve Mokambo'ya eş zamanlı olarak roketlerle saldırıyor. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre bu roketlerin bir kısmı Filistinli mültecilerin bulunduğu Nayrab Kampı'na düştü. 3 çocuk, 2 kadın toplam 10 kişi hayatını kaybetti. 

Suriye ordusu ilerliyor

Hükümet kaynaklarına göre, Suriye ordusu Hama'nın batısında ilerleyişini sürdürüyor. Lazkiye'nin batısından da ilerleyen ordu buradan stratejik Kibane köyünü muhaliflerden almak için havadan ve karadan saldırdılar gerçekleştiriyor. 

Rusya savaş uçakları ve Suriye helikopterleri bölgedeki Marat Numan, Kefrenbul, Kefrume, Kefir Sicne, Has ve Kefir Hurme yerleşim yerlerine karşı şiddetli saldırılar gerçekleştiriyor. 

Rusya ayrıca bu bölgeleri karadan karaya füzelerle de bombalıyor.

Bombardımanlar sonucunda çocuk, kadın ve erkeklerden oluşan onlarca sivil hayatını kaybetti. Halk yerleşim yerlerini terk ederek Türkiye sınırına doğru ilerliyor. 

Diğer yandan Rusya'nın Humeymin askeri üssünden füzelerle vurduğu Hiwez köyü, Suriye ordusu tarafından kontrol altına alındı.

Suriye ordusundan bir komutan, "Hiwez Köyü, teröristlerden tamamen kurtarıldı, şimdi durum sakin. Suriye Arap Ordusu ve Nimir Güçleri tarafından kurtarıldı. Onlarca teröristi öldürdük, silah ve mühimatlarını ele geçirdik. Şimdi Hiwez Suriye Arap Ordusu'nun kontrolü altında" dedi.  

Kadın ve çocuklar vuruldu

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, çok sayıda kadın ve çocuk hava saldırıları sonucunda hayatını kaybetti, yerleşim yerleri büyük zararlar gördü. 

Marat Hurma sakini, "Bizler siviliz, şiddetli patlama ve yıkım sesleriyle uyandık. Çocuklar çok korktu, geceleri uyuyamıyoruz. Rusya uçakları füzelerle, Hükümet helikopterleri de varil bombalarıyla bize saldırıyor. Gündüzleri gözümüz sürekli gökyüzünde oluyor. 3, 4 uçak geliyor 1, 2'si gidiyor. Yıkım siyasetini gerçekleştiriyorlar. Bizim siyaset ve silahla hiç bir alakamız yok" dedi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi İdlib'in durumunu görüşmek üzere toplanması bekleniyor. Ancak İdlib'teki savaşın durdurulması için 10 Mayıs'ta düzenlenen toplantı sonuçsuz kalmıştı.. 

Hama

Hama, Suriye'nin orta-batı kesiminde, Asi nehri üzerinde yer alan bir şehirdir.

İdlib 

 

Halep'in 60 kilometre batısında bulunan İdlib, Türkiye'nin Hatay sınırı üzerinde yer alıyor. Türkiye'nin en büyük çekincesi buradaki vatandaşların sınırı geçerek büyük bir mülteci yükü oluşturmasıdır. 
 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.