1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Filistinli genç, 120 gün dolapta hapsedilmiş
Filistinli genç, 120 gün dolapta hapsedilmiş

Filistinli genç, 120 gün dolapta hapsedilmiş

Son tahliyelerle serbest bırakılan Fİlistinli genç, 9,5 yıl tutuklu kaldığını, bunun 120 gününün 1,5 metrekarelik hava ve güneş almayan bir dolapta geçtiğini söyledi.

A+A-

İsrail hapishanelerinde 9,5 yılını geçiren 26 yaşındaki Filistinli Hasan Şovke, ne çocukluğunu ne de gençliğini yaşayabildiğini söyledi.

Son tahliyede serbest bırakılan Şovke, 15 yaşındayken İsrail tarafından tutuklanmıştı. İsrail işgal güçleri Şovke'yi ilk kez tutuklamak üzere evine baskın düzenlediklerinde, hane kapısına patlayıcı yerleştirip havaya uçurmuş. O sırada evde olmayan Şovke, başka bir noktada yakalanarak tutuklansa da, annesinin yüzündeki yanık lekeleri bugün halen duruyor.

AKIL ALMAZ İŞKENCELERE MARUZ KALMIŞ

İsrail'in işkence yöntemleriyle ün yapmış olan hapishanelerinden Moaskobiyeh'de 15 yaşında gördüğü işkenceleri hala hatırlayan Şovke, "Maskobiye'de tam 120 gün kalmıştım. Gözaltı süreci tam bir kabustu. Beni 1,5 metrekarelik bir dolaba kapatmışlardı. İçinde uyuyacak yer bile yoktu. Bir sandalyede ellerim bağlı bir şekilde bazen günlerce sorguya çektiler."

Ufak bir delikten günde bir defa yemek ve su veriyorlardı. Onun dışında gün ışığı bile görmüyorduk. Tam 120 gün boyunca o dolabın içinde kaldım. Diğer arkadaşlarımsa çok daha ağır işkencelere maruz kaldı. Kalıcı felç geçirenler ve hatta hayatını kaybedenler oldu. Orada uygulanan işkenceler insana işlemediği suçları bile itiraf ettirebilecek boyutlardaydı" dedi.

HÜKÜMSÜZ OLARAK DA TUTUKLANDI

Şovke'nin İsrail hapishanelerindeki tecrübesi 5 yılla sınırlı kalmamış. Hüküm giydiği 5 yılı tamamlayıp 20 yaşında tahliye edildikten yalnızca günler sonra, bu kez hükümsüz olarak içeri alınmış. İsrail'in askeri kanunları, İsrail Ordusu'na, ulusal güvenliğe tehdit olarak gördüğü Filistinlileri, hiçbir gerekçe göstermeden 6 ay boyunca göz altında tutma hakkı tanıyor.

İdari mahkumların ne ailesine ne de avukatlarına tutukluluk gerekçesi veya tutuklu bulunduğu yer açıklanmıyor. Ancak idari tutukluluların davası askeri mahkeme tarafından nihaî bir karara bağlanana kadar her 6 ayda bir yenileniyor.

İSRAİL KEYFİ OLARAK İÇERİ ALABİLİYOR

İlk başlarda, İslami Cihad Partisi'yle bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanan Şovke, bu iddiaları kabul etse de, daha sonra idari tutuklu olarak içeri alınmasında hiçbir sebep olmadığını söylüyor.

Hasan Şovke, "Beni idari mahkum olarak yeniden içeri aldıklarında hiçbir gerekçe göstermediler. Bu normal tutukluluktan çok daha zor bir süreç. Çünkü herhangi bir suçlama olduğu zaman en azından kendini savunabiliyorsun ve hapis cezası verilse de en azından hüküm giyilen süre belli oluyor. Ancak idari tutuklulukta, ne hakkındaki iddiaları biliyorsun, ne de ne kadar süre tutacaklarını."

6 aylık tutukluluk süresi gelip geçiyor, sonra bir kez daha yenileniyor. Her defasında farklı hapislerde sorguya çekip, tutukluluk süresi uzatılıyor. Yıllarca hapislerde kalan idari tutuklular olduğunu biliyoruz. Tahliye edilme zamanını tahmin bile edememek psikolojik olarak çok zor bir durum" dedi.

"OĞLUMUN YILLARINI HEBA ETTİLER"

Sonu bir türlü gelmeyen ve tamamen belirsizlik içinde süren idari tutukluluk mahkumların aileleri için de çok zor bir durum. Hasan Şovke'nin annesi oğlunun tutukluluğu le ilgili şunları söyledi:

"Gece gündüz sonu gelmez bir kabus bu. Sürekli olarak avukatın ağzına bakıyoruz, acaba yeni bir haber gelir mi diye. 6 aylık süre dolduğunda avukat gelip yine acı haberi veriyor. İdari tutukluluğun 6 ay daha uzatıldığını söylüyor. Oğlumun üzerindeki suçlamalar ne, niye karar alınamıyor, hiçbir şey bilmiyoruz. Bu şekilde evladımın yıllarını çürüttüler. 15 yaşından beri hayatının neredeyse tamamını hapislerde geçirdi, hem de çoğu sebepsiz yere! Bir anne yüreği buna nasıl dayanır?."

Evimizi, ailenin tamamını, herşeyi aradılar, hiçbir şey bulamadılar. Fakat suçlamaların ardı arkası gelmiyordu. Nadiren ziyarete gidebildiğimizde ise kalın bir camın ötesinde yalnızca 10 dakika bakışıyorduk. Ne dokunup sarılabiliyoruz, ne de doğru düzgün konuşabiliyorduk. Hiç aklımdan çıkmadı, gece gündüz oğlumu düşündüm. Acaba aç mıdır, hasta mıdır? Hayatta mıdır diye? Oğlum en son tahliye edildiğinden bu yana ilk kez onu bu kadar uzun süre yanımda görüyorum. Artık hiç yanımdan ayrılmasın diye dua ediyorum."

MADDİ İMKANSIZLIK ELİNİ KOLUNU BAĞLIYOR

5 yaşından bu yana ilk kez normal bir hayata alışmaya çalışan Şovke'nin ne bir eğitimi var, ne de iş tecrübesi. Hayata adeta sıfırdan başlamaya çalışan Şovke için gerekli imkanlar ne yazık ki yok.

Yeni hayatında bir yığın sıkıntı yaşadığını söyleyen Hasan Şovke, "Şu anki durumum çok zor. Bütün hayatımı hapiste harcadım. Lise diplomamı hapisteyken aldım ama bu tek başına yeterli değil. Şimdi kendime gelecek kurmaya çalışıyorum. Burada bir üniversiteye kayıt yaptırdım ama parasını ödeyemediğim için gidemiyorum. Filistin yönetiminin eski mahkumlara verdiği sembolik maaş yalnızca 280 dolar, bu zaruri harcamalara bile yetmiyor." dedi.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.