
Fas ve Polisario Cephesi Arasında Gerilim
Afrika’nın en eski toprak tartışmalarının yaşandığı bölgelerden Batı Sahra’da 1991’de yürürlüğe giren ateşkes kararını iki cephe de tehlikeye soktu.
“Kaçakçılığa müdahale” etmek istediğini belirten Fas ordusu, Ağustos ayında kendi sınırının ötesinde Guerguerat’ın güneyine savunma hattı inşa etti. Polisario Cephesi ise bölgedeki askeri varlığını güçlendirdi.
1975’te Fas ile Moritanya arasında paylaştırılan Batı Sahra’da, Fas sınırlarını 2 200 km’lik kum yığınlarıyla çizdi. Ardından bölgeye 350 bin vatandaşını yerleştirdi ve bu göçü “Yeşil Yürüyüş” olarak adlandırdı.
O günden bugüne bölgede barış sağlanamazken, Batı Sahra’nın bağımsızlığı için mücadele veren Polisario Cephesi bölünmeyi asla kabul etmedi.
Gerilla çatışmaları 16 yıl sürdü. 1991’de AB ara buluculuğunda ateşkes ilan edildi ancak yapılan anlaşma sadece sorunların askıya alınmasına neden oldu.
2007’de BM’nin, doğrudan görüşmelere başlanması gerektiği çağrısında bulunması üzerine taraflar New York’ta dört kez bir araya geldi. Ancak yine sonuç alınamadı.
Geçtiğimiz Cuma günü Fas Kralı Muhammed VI ve BM Genel Sekteri Antonio Guterres’in telefon görüşmesinin ardından Fas ordusu geri çekildi. Rabat uzun bir süre sonra ilk kez Batı Sahra’dan askeri birliklerini geri çekmeyi kabul etti.
Sorunun çözüme kavuşması için Polisario Cephesi halkın referanduma gitmesini ve kendi kaderini kendisinin belirlemesi gerektiğini savunuyor. Ancak bölgenin tarihsel olarak kendisine ait olduğunu öne süren Fas öneriye kesin şekilde karşı çıkıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.