1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Evleri yananlara yerinde ev yapılacak
Evleri yananlara yerinde ev yapılacak

Evleri yananlara yerinde ev yapılacak

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yangın bölgesinde zarar gören evleri yöresel mimariye uygun olarak yerinde yapacaklarını söyledi.

Bakan Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki değerlendirme toplantısı öncesi açıklama yaptı.

Hasar tespit çalışmaları çerçevesinde, yeni yapılacak konutlar için adımların atıldığını belirten Kurum, bölgedeki altyapı durumuna ilişkin bilgi verdi. Bakan Kurum, "Elektrik ve içme suyu altyapılarında çalışmalarımız devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz. Bu noktada su verilmeyen hiçbir mahallemiz kalmadı. Elektrik noktasında da toplam yangından zarar gören 36 bin 608 abonemizden sadece 222'sine enerji veremiyoruz " ifadesini kullandı.

Marmaris'teki hasar tespit çalışmalarına değinen Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arkadaşlarımız, 134 binanın acil, ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespitini yaptı. Mersin'de meydana gelen yangında, Aydıncık ve Silifke de etkilenmişti. Burada da 77 binamız ağır hasarlı, acil ve yıkık durumda. Adana'da Aladağ ve Kozan'da 61 binamız acil ağır hasarlı ve yıkık durumda."

Kurum, konutları yerinde yapacaklarını vurgulayarak, "Herhangi bir doğal sit alanı, özel çevre koruma bölgesine veya orman alanına yapmayacağız. Aynı, vatandaşlarımızın bulunduğu alanlar neresiyse o alanlara yapacağız. Hatta hazinenin mülkiyetindeki yerlerde vatandaşlarımıza konutlarını yapmak suretiyle buraların tahsislerini gerçekleştireceğiz" dedi.

“Antalya’da 5 ilçede yangın var”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yangınla mücadelede kritik bir gün olduğunu ve 5 ilçede 15 farklı noktada yangınla mücadele ettiklerini söyledi.

Yangına akşama kadar havadan ve karadan, akşamdan sonra karadan müdahale edildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bazı bölgelerde kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Çavuşoğlu, iki farklı cephede ekiplerin, yangında kalma riski yaşadığını ancak yoğun mücadele sonucunda Güzelbağ ve Demirciler bölgesinde kurtarıldığını bildirdi.

Bugün 6 uçakla müdahale edildiğini, uçaklardan bazılarının arıza yaptığını anlatan Çavuşoğlu, uluslararası camiadan destek tekliflerinin ve desteklerin de gelmeye devam ettiğini vurguladı.

Bugün Avrupa'dan, özellikle Türkiye'ye yakın 4 ülkeden daha AB mekanizmasına yangın sebebiyle destek başvurusu yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, "İtalya, Yunanistan, Makedonya ve Arnavutluk. O ülkelere de geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz” dedi.

Su tankı siparişi verildi

Helikopterlerin kullandığı "bambi" denilen su tankı ihtiyacının da olabileceği düşünülerek farklı ülkelerden getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktaran Çavuşoğlu, Azerbaycan'dan 2, Ukrayna'dan bir, Rusya'dan yarın sabah 2, cuma günü 3 bambinin Türkiye'ye geleceğini ifade etti.

Diplomatik kargoyla hızlı bir şekilde bunları getireceklerini belirten Çavuşoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla bunların gönderildiğini dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Aslında uçağı ilk günden göndereceğini söyledi ancak uçak bakımdaydı. Bugün bakım bitiyormuş, testlerden sonra yarın sabah inşallah yola çıkacak. Türkmenistan'dan teklif geldi, sembolik bir teklif. Bazı tıbbi ekipmanlar göndereceklerini söylediler. Biz de 'buyurun' dedik onlar da yardımlarını ulaştıracak. Katar'dan gelen ekiple bugün görüştüm, 66 kişilik ekip var. Gündoğmuş'ta çalışmalarımıza yardım ediyorlar. Birlikte çalışmaktan son derece mutlular."

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.