1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. ETA'dan özür gibi açıklama
ETA'dan özür gibi açıklama

ETA'dan özür gibi açıklama

İspanya\'daki ETA örgütü, yayımladığı ilanla şiddeti kınadı ve toplumda yol açtığı hasar sebebiyle üzüntülerini bildirdi

A+A-

İspanya'da Bask Bölgesi’nin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütü toplumda hasara ve acılara yol açtığını ilk kez kabul etti.

Hapisteki ETA militanlarınca kaleme alınan açıklama, Bask gazetesi Gara'da yayımlandı.

Açıklamada ETA, eylemlerinin "toplumda acılara ve zarara" yol açtığını kabul etti. İspanya'nın yargılama sistemini de kabul ettiklerini belirten örgüt, şiddeti resmen kınamış oldu.

ETA, Ekim 2011'de ateşkes ilan etmişti. İspanya hapishanelerinde yaklaşık 600 ETA militanı bulunuyor.

Fransa'nın Strasbourg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), geçen ay hapishanelerde 20 yılını dolduran ETA mensuplarının serbest bırakılmasına yönelik karar almıştı. AİHM'nin ETA mahkumu İnes del Rio'nun serbest bırakılmasını sağlayan kararı, protestolara neden olmuştu.

23 kişiyi öldürmekten hüküm giyen ETA üyesi İnes del Rio'nun 26 yıl sonra cezaevinden çıkmasını sağlayan AİHM kararı örnek alınarak, bir başka ETA üyesi Juan Manuel Piriz Lopez de serbest kalmıştı. 

İspanya Ulusal Mahkemesi, daha sonra İnes ve Juan Manuel ile benzer durumda olan ve sayıları 130'u geçen diğer ETA mahkumlarının serbest bırakılmalarına ilişkin talepleri de değerlendireceğini açıklamıştı.

İspanyol yasalarına göre, herhangi bir mahkum kaç yıl ceza alırsa alsın en fazla 30 yıl cezaevinde tutulurken, cezaevindeki iyi hal ve çalışmalarından dolayı bu ceza 20, 18 hatta 16 yıla kadar inebiliyor. Ancak İspanyol Yüksek Mahkemesi, ''Parot Doktrini'' olarak adlandırılan, 2006 yılında ilk kez uygulanan bir kararla ETA mahkumlarının 30 yıldan önce cezaevinden çıkmalarını engelliyordu. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7. maddesindeki "Hiç kimse, suç işlediğinde yürürlükte olan cezadan daha fazlasına mahkum edilemez"  şeklindeki ifadeyi gerekçe göstererek, İspanya'yı mahkum etmiş ve ETA üyesi İnes del Rio'nun serbest bırakılmasını istemişti.

Terörizm mağdurlarını kabul eden ve onlarla dayanışma içinde olduğunu vurgulayan İspanyol hükümeti, AİHM'nin kararının üzücü olarak yorumlasa da bu kararı uygulamak zorunda olduğunu belirtmişti.

ETA'nın 40 yıl süren eylemlerinde 800 kişi ölmüştü.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.