1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Et fiyatlarında düşüşün sürmesi bekleniyor
Et fiyatlarında düşüşün sürmesi bekleniyor

Et fiyatlarında düşüşün sürmesi bekleniyor

Et ve Süt Kurumunun kırmızı et fiyatlarına müdahalesinin yerinde olduğunu belirten sektör temsilcileri, Kurban Bayramı'nın ardından fiyatların tekrar düşüşe geçeceğini belirtiyor.

A+A-

Kırmızı et fiyatlarında son dönemdeki artışın ardından Et ve Süt Kurumu (ESK), ürünlerinde yüzde 5 indirim kararı alırken, sektör temsilcileri, ESK'nın müdahalesinin yerinde olduğunu, fiyatların da Kurban Bayramı'nın ardından tekrar düşüşe geçeceğini belirtiyor.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında karkas fiyatının 18,50 lirayken, 5 yıl sonra 26 liraya kadar çıktığını ifade ederek, en son ESK müdahalesiyle et fiyatların ortalama bir lira düştüğünü söyledi.

Ramazan Bayramı'ndan bu yana karkas et fiyatlarında 1-2 lira artış olduğuna işar et eden Tunç, ancak kasap ve market fiyatlarına da bakılması gerektiğini söyledi. Tunç, "Bizdeki et fiyatının 1-2 lira artmasından ziyade kasapta, markette ne kadar arttı bu orana bakmak lazım. Bizde 1 lira artan et kasapta 5 lira arttıysa bunun sorumlusu üretici mi? Üreticinin fiyatları speküle etme gibi bir gücü de yok, esas bu aracıları ortadan kaldırmak lazım. Üreticiyi küstürmemek gerekiyor, bu üretime devam etmeliyiz'" diye konuştu.

Fiyatları düşürme noktasında, ithal etin bir çözüm olmayacağını savunan Tunç, hızlı ve planlı bir şekilde üretimin artırılması gerektiğini vurguladı. "Et ve Süt Kurumu müdahale edecekse, dışarıdan ithalat yoluyla değil, küçük işletmecileri örgütleyerek, sözleşmeli üretim modelini geliştirmesi lazım" diyen Tunç, ithalata karşı olmadıklarını, ihtiyaç olması durumunda yapılabileceğini ifade etti.

Kurban Bayramı sonrası fiyatların düşeceğini belirten Tunç, "Yaz aylarının yaşanması, Kurban Bayramı'ndaki psikolojik beklenti fiyatları 1-2 lira gibi yukarıya çıkardı ama bayramdan sonra zaten piyasa stabil hale gelecek. Çünkü tüketim düşecek, düştüğü zaman da zaten yeterli üretim var" dedi.

"Fiyatlar en üst seviyeye geldi, artık düşer"

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Karakuş ise ESK'nın et fiyatlarının tüketici aleyhine bozulması nedeniyle regülasyon görevini yapmaya çalıştığını söyledi. 

İthalatın başta besiciler olmak üzere Türkiye ekonomisine zarar vereceğini savunan Karakuş, "2010 yılında da buna benzer bir durum olmuştu. O yıl da aslında birkaç ay sabretseydik, ithalat Türkiye gündemine girmeyecekti" diye konuştu.

Türkiye'de besiciliğin her geçen gün azaldığına dikkati çeken Karakuş, şunları kaydetti:

"Bu insanlar yüksek fiyatlarla mallarını ahırlarına bağladılar eğer ithalat yaparsanız, besiciler çok büyük darbe alacaklar. Fiyatlar en üst seviyeye geldi. Et fiyatları bundan sonra aynı kalacak ve geri gidecek. Kurban Bayramı öncesi besicilerde geriye çekilme refleksi var, fiyatların artacağı düşüncesiyle. Bunu, şuna benzetebiliriz, dolar kuru şu anda 2,78 düzeyinde. Niye düşmüyor? Çünkü artacağı beklentisi var. Besiciler de bu beklentiyle besisini 1 ay tutmaya çalışıyor, onun da sonuna geldik. Besiciler besisini içeride en fazla 1 ay tutar, bundan fazla tutamaz. Tuttuğu zaman o hayvan ya kilo kaybeder ya yağ bağlar iyi olmaz. Çok az bir süre sonra fiyatların normale döneceği  kanaatindeyim."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.