1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Esad ve muhalifler arasında Halep savaşları
Esad ve muhalifler arasında Halep savaşları

Esad ve muhalifler arasında Halep savaşları

Suriye\'de rejim ile ÖSO arasında taktik savaşları yaşanıyor. Şam\'da Hizbullah\'ın desteğiyle kuşatma bölgeleri oluşturan rejim birlikleri şimdi Halep\'te üstünlük sağlamaya çalışıyor. ÖSO ise Halep\'i kaybetmemek için tüm gücüyle buraya odaklanmış durum

A+A-

suriye'de 2,5 yılını dolduran iç savaşta çatışmalar ilk günkünden daha şiddetli ve daha yaygın bir şekilde devam ediyor. Rejim birlikleriyle Özgür suriye Ordusu (ÖSO) arasında süren mücadelede taktik savaşları yaşanıyor. Her iki tarafta en stratejik noktaları ele geçirmeye çalışıyor. Son olarak rejim birlikleri Şam'daki muhalif noktaları Hizbullah güçlerinin desteğiyle kuşatma altına almış durumda. Şam'ın bamliyölerinde birçok bölgede oluşturulan kuşatma yardım ve gıda malzemelerinin giriş-çıkışını engelliyor. Rejim güçlerinin tüm kuvvetiyle saldırdığı bir diğer nokta ise Halep bölgesi. Rejim birlikleri şu ana kadar Halep'in en stratejik iki kasabasından Hanasır ve Sefire'yi ele geçirdi. 

Geçen cuma gününden bu yana 3 kez el değiştirdiği bildirilen Halep Havaalanı'na 100 metre uzaklıktaki 80. Tugay Karargahı, Halep'in kontrolü bakımından son derece stratejik bir konum olarak değerlendiriliyor.

Bölgenin büyük bir kısmını elinde bulunduran ÖSO, rejimin burada üstün duruma geçmemesi için dün olağanüstü seferberlik ilan etti.

\"\"

- suriyeli muhalifler tüpten yaptıkları füzelerle savaşıyor

suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı Ordu birliklerinin dün yine ülke genelinde muhaliflere yönelik ağır silahlarla düzenlediği saldırılarda 8'i çocuk, 4'ü kadın olmak üzere 50 kişi hayatını kaybetti. suriyeİnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yapılan açıklamada, suriye Ordusu'nun yönetim karşıtlarının yoğun olduğu yerlere kara ve havadan gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda başkent Şam'ın banliyölerinde 22, Humus'ta 13, Dera ve Halep'te 6'şar, Deyru'z Zor'da 2 ve İdlib'te bir olmak üzere 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin Kabun, Dareyya, Yermuk, Cobar, Sabka ve Seyide Zeynep bölgelerine havan ve roketlerle saldırdığı kaydedildi.

HİZBULLAH DESTEKLİ KUŞATMA

Hizbullah ve Ebul Fadıl el-Abbas Tugayı destekli rejim güçlerinin başkent Şam'ın Beyt Sahm beldesini kuşatmasından dolayı beldeye temel insani yardımın girmediği belirtilen açıklamada, 7 bin nüfuslu beldede açlık sorununun baş gösterdiği ve güvenlik güçlerinin kontrol noktalarından beldeye gıda malzemesinin girmesine izin vermediği bildirildi.

REJİM HALEP'E YÜKLENİYOR; ÖSO DİRENİYOR

Haleb'in tarihi Emevi Camii ile tarihi çarşıların bulunduğu bölgenin güvenlik güçlerinin havan topu ve topçu saldırısına maruz kaldığı kaydedilen açıklamada, kentteki 80. Tugay çevresinde gün boyunca ÖSO ile suriye nizami ordusu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı ve rejim güçlerinin bölgede büyük zayiat verdiği için tugay çevresinden çekildiği aktarıldı. Silahlı muhaliflerin 80. Tugay çevresinde bir tankla bir zırhlı aracı imha ettiği bildirilen açıklamada, suriye Ordusu'nun Haleb'e ağır silahlarla saldırmasından dolayı ÖSO'nun kentte "Seferberlik" ilan ettiği hatırlatıldı.

HAYALET ŞEHİR HALEP

Bu arada, Halep'in içinde bulunduğu durumu en iyi anlatan görüntü internette arama motorlarına "Aleppo war" yazıldığı zaman çıkan sonuçlar... Resmi büyütmek için tıklayınız

\"\"

 

REJİM: ÇOK SAYIDA YABANCI ÖLDÜRDÜK

Öte yandan suriye resmi haber ajansı SANA, güvenlik güçlerinin Şam kırsalı, Hama, Humus ve Lazkiye kentlerinde gerçekleştirdiği operasyonlarda aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu çok sayıda silahlı grubu etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Haberde, güvenlik güçlerinin Şam'ın Berze bölgesinde silahlı grupların kullandığı 150 metre uzunluğunda bir tüneli de imha ettiği dile getirildi.

MUHALİFLER GEÇİCİ HÜKÜMETİ KURDU

İstanbul'da faaliyetlerine devam eden suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu(SMDK)'nun 10. Genel Kurul Toplantısı'nın ardından Ahmed Salih Tuma başkanlığındaki geçici hükümetin üyeleri de seçildi. Geçici hükümetin kurulması amacıyla belirlenen 11 bakanlık için gerçekleştirilen oylama sonucunda 8 aday seçilebilmek için gereken yüzde 50+1'den fazla oy alarak bir bakanlığa adını yazdırırken 3 bakanlık için yarışan adaylar yeterli oy alamadıkları için seçilemedi.

Adayların yeterli oy alamamaları nedeniyle seçimi gerçekleştirilemeyen 3 bakanlık için, geçici hükümetin Başbakanı Tuma'nın yeni aday belirlemesi gerekiyor.

SURİYE İHVAN'I İRAN TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ

Bu arada suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Sözcüsü Ömer el-Meşuh, İran'ın suriye Devlet Başkanı Esad'ı, hükümeti İhvan'a bırakması için ikna etmeleri karşılığında kendileriyle masaya oturmaları teklifini reddettiklerini söyledi.

Sözcü Meşuh, İran'ın, Esad'ı hükümeti İhvan'a bırakması için ikna etmeleri karşılığında kendileriyle masaya oturma teklifini reddettiklerini ifade ederek, "İran'ın bu teklifiyle gururlanmadıklarını, bunu kendi tutumlarından vazgeçmediklerini vurgulamak için dile getirdiklerini ve tüm muhalif grupların tutumunun da aynı olduğunu" dile getirdi.

KÜRTLER GEÇİCİ YÖNETİM İLAN ETTİ

Diğer taraftan Kürtlerin yoğun olduğu kuzeyde Batı Kürdistan Geçici yönetimi kuruldu. Kamışlı'da düzenlenen toplantıyla yönetim ilan edildi. Bölgede Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyan temsilcilerinden oluşan 82 kişilik Genel Meclisi kuruldu.

\"\"

Alınan karar uyarınca Meclis Divanı belirlenirken, açıklama yapan Hakem Halo,  PYD tarafından verilen projeye göre Rojava'yı 3 özerk bölge olarak seçtiklerini söyledi. Xelo, bu bölgeleri Afrîn, Kobani ve Cizîr olarak belirlediklerini dile getirerek, her bölgenin de kendi meclisini oluşturacağını ve genel meclise temsilci göndereceğini söyledi. İlan edilen yönetimin geçici olduğunu altını çizen Halo, görevinin yerel seçimler için yasa hazırlığı, seçim hazırlıkları ve yasa tasarısı hazırlığı olduğunu söyledi. Halo, geçici yönetimin aynı zamanda askeri, siyasi ve ekonomik sorunlarla da ilgileneceğini kaydetti.

CENEVRE TOPLANTISI HALA BELİRSİZ

Rusya ve ABD'nin ısrarla toplanmasını istediği Cenevre 2 konferansı için muhaliflerin şartı var. suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Esad rejiminin yerine geçici hükümetin kurulması şartıyla Cenevre-2 Konferansı'na katılmaya hazır olduğunu açıkladı. SMDK'nın İstanbul'da düzenlenen ve konferansla ilgili nihai kararın görüşüldüğü toplantının kapanış bildirisinde, "Konferansa katılma konusu, SMDK Genel Kurulu'nda görüşülmüş ve suriye'de yönetimin, Esad'ın görevi bırakması yoluyla tam yetkiye sahip bir geçiş hükümetine bırakılmasını öngören siyasi sürece katılım kabul edilmiştir" ifadesine yer verildi.

Bildiride ayrıca, suriye'de hükümetin kurulmasını hedefleyen tüm çalışmaların başarılı olmasının, Esad rejiminin uluslararası kararlara uymasıyla mümkün olacağı ifade edildi.


dunyabulteni

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.