1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erdoğan’dan ‘Zaho’ açıklaması: Biz böyle bir şey yapamayız
Erdoğan’dan ‘Zaho’ açıklaması: Biz böyle bir şey yapamayız

Erdoğan’dan ‘Zaho’ açıklaması: Biz böyle bir şey yapamayız

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zaho’daki saldırıya ilişkin, ‘Irak'taki dostlarımıza 'Yaptığınız açıklamalara dikkat edin' dedik. Biz böyle bir şey yapamayız. Bu terör örgütlerinin bugüne kadar alışılmış olan eylemlerinden biridir. Dert, Irak ve Türkiye arasındaki olumlu ilişkileri bozmak” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT Özel Yayınında gündeme dair soruları yanıtladı.

Zaho’daki saldırı

Zaho’da 20 Temmuz günü 9 sivilin ölümü 30’dan fazla sivilin yaralanması ile sonuçlanan saldırıya ilişkin bir soruya yanıt veren Erdoğan, “Bu, PKK/YPG-PYD bunların alışılmış terör eylemlerinin bir benzeri. Buna biz yabancı değiliz. Tüm Amerikalılara, aynı şekilde Rusya tarafına, ‘Bakın bu durum böyle, oyuna gelmeyelim’ dedik” dedi.

“Aynı şekilde bunu Iraklı dostlarımıza da ilettik” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Biz böyle bir şey yapamayız. Bu terör örgütlerinin bugüne kadar alışılmış olan eylemlerinden biridir. Dert, Irak ve Türkiye arasındaki olumlu ilişkileri bozmak. Konya'da yapılacak olan İslam Oyunları'na Irak'ın katılmaması konusunda açıklama yapmışlar. Üzüldüm. Irak böyle bir adımı atmamalı. Arkadaşlarımıza da söyledim. Görüşün bu açıklamayı geri çeksinler. Bu arada Irak'ta hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine bağsağlığı diliyorum.”

Rojava’ya operasyon

Erdoğan, Rojava’ya olası operasyon konusunda, “Fırat’ın doğusu hala sıkıntıda. ABD'nin maalesef burada ciddi, olumsuz yaklaşımları var. Madrid'deki görüşmelerde de bunu söylediğim gibi, Tahran'da da ABD'nin Fırat'ın doğusundan çekilmesi üzerinde durdum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Binlerce tır silah, mühimmat, araç gereci ABD buraya yığdı, hala da yığmaya devam ediyor. Biz bunu Trump'a söylemiştik, aynı şekilde Biden'a da söyledik. Ama hala olumlu bir adım atılmış değil. Bize dokunmayana biz zaten dokunmayız” ifadelerini kullandı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Rojava’da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen SİHA saldırısında hayatını kaybeden Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutan Yardımcısı Salwa Yusuf için başsağlığı mesajı yayınladığını hatırlatan Erdoğan, “Belki Eylül toplantısında Biden'la görüşme fırsatımız olursa, bu olayları önlerine koyacağız” dedi.

Erdoğan, Suriyelilerin geri gönderilmesine ilişkin ise, “Biz Suriye'nin kuzeyinde hedef olarak 250 bin briket ev yapmayı planlıyoruz. AFAD'ın koordinesinde, STK'larımızın katılmasıyla şu ana kadar 100 bine yakın konutu bitirdik. Ve devam ediyor. Şimdi yeni bir projeye gireceğiz. Zemin artı kat şeklinde. Buralara bizdeki mültecilerden geri dönüşleri artıralım diyoruz” şeklinde konuştu.

Tahıl koridoru anlaşması

Ukrayna ile Rusya arasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in desteği ile sağlanan tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin Erdoğan, tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin, şunları kaydetti:

"Bu konuda uzun süredir aralıksız şekilde yoğun temas ve müzakereler yürüttük. Neticede Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünya piyasalarına güvenli şekilde ihracatına yönelik mutabakatın İstanbul'da imzalanmasını sağladık. Planın başarılı şekilde uygulanmasıyla vahim boyutlara ulaşmakta olan küresel gıda krizinin etkileri hafiflemeye başlayacak. Fiyatlardaki düşüş devam edecek. En az gelişmiş ülkelerin üzerindeki baskı azalacak. Ortaya çıkacak kıtlıklar peşinen engellenecek. Bu tarihi başarıya verdiğimiz katkı, Türkiye'nin küresel meselelerde oynamaya muktedir olduğu rolün önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Planın operasyonel boyutu İstanbul'dan idare edilecek.”

Erdoğan, “Sürecin ne kadar hassas olduğunu, Odessa Limanı'na düzenlenen saldırıda görebiliyoruz. Herkesten attıkları imzalara sahip çıkmalarını ve üstlendikleri sorumluluklara uygun şekilde hareket etmelerini bekliyoruz” diye belirtti.

İsveç-Finlandiya’nın NATO üyeliği

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, “Taviz vermeyi kimse bizden beklemesin dedik. NATO'nun kayıtlarına terör örgütlerinin girmiş olması, Madrid zirvesinin en başarılı yanıdır. İsveç ve Finlandiya'dan teröre verilen desteğin kesilmesi noktasında somut beklentilerimiz var” yorumunu yaptı.

Erdoğan, “Kesinlikle Türkiye'den bu konuda bir taviz beklenmesin. Görüşmeleri yaptık. Gel gör ki hemen ertesi gün yine teröristler Stokholm caddelerinde gösteri yapıyorlar. Finlandiya'da gösteri yapıyorlar. İsveç somut adım atmaktan çok uzakta gözüküyor. Terör propagandası dahil, terör örgütü uzantılarını ülkemiz aleyhine faaliyette bulunmaktan alıkoymadıkları sürece bizden olumlu bir yaklaşım beklemesinler. Bu iş zannedildiği gibi kolay değil. Tamam hemen NATO'ya alsınlar... Yok böyle bir şey. Biz orada da bütün arkadaşlara bunu söyledik. Süreç bu şekilde işliyor” ifadelerini kullandı. 

Tahran'daki üçlü zirve

Tahran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleşen üçlü zirve hakkında konuşan Erdoğan, “Önemli konuları rahatlıkla ele aldık ve olumlu bir görüşme olduğunu ben de rahatlıkla söyleyebilirim. Savaşın yarattığı menfi koşullar ve aramızda bazı konularda anlaşmazlıklar elbette var” dedi.

Erdoğan, “Suriye, terör örgütlerinin yuvası haline gelmiş durumda. Dolayısıyla Suriye'ye karşı gerek Rusya gerekse İran'ın bir tavır belirlemesi gerekir” diye ekledi.

BAE, Suudi Arabistan ve İsrail ile ilişkiler

“Bir yıllık süre zarfında gerçekleştirdiğimiz karşılıklı ziyaretlerle BAE, Suudi Arabistan'la yeni bir dönem başlattık” diyen Erdoğan, “BAE ile bir ortak teknoloji forumu tesis edildi. Suudi Arabistan makamlarının da iş adamlarımızın sorunlarının giderilmesi konusunda çalıştıklarını görüyoruz. Tabi ihraç ürünlerimize yönelik boykotların sona ermekte olduğunu, Türk okullarının yeniden açılmasına yönelik adımların atıldığını görüyoruz. İsrail'den 15 yıl aradan sonra devlet başkanı seviyesinde ziyaret oldu” yorumunu yaptı.

Ermenistan ile ilişkiler

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir telefon görüşmesi yaptıklarını belirten Erdoğan, “Tabi normalleşme sürecini de konuştuk. Bizim baştan itibaren kırmızı çizgimiz Azerbaycan'dı. Artık söylemin ötesinde somut adımlar atmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“Normalleşme sürecinde biz ciddiyiz, kararlıyız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tam normalleşmeyi de hedefliyoruz. Türkiye'de bugün 100 binin üzerinde Ermeniler var. Azerbaycan'la eşgüdüm içinde Ermenistan'la olan yaklaşımı geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.