1. YAZARLAR

  2. Taha Akyol

  3. Erdoğan ve Merkel
Taha Akyol

Taha Akyol

Hürriyet
Yazarın Tüm Yazıları >

Erdoğan ve Merkel

A+A-
 
 
 
CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın Merkel’i kabulünde “İslamist terör” konusu bütün medyada ön plana geçti; kitlelerin daha çok kulak vereceği bir haber çünkü.

Fakat başka bir konu var ki, siyaseten ne kadar önemli olduğu birkaç ay içinde ortaya çıkacaktır; bu “kuvvetler ayrılığı” tartışmasıdır!

Yeni sistemle Türkiye’de kuvvetler ayrılığının kısıtlandığı görüşü hâkim olursa işimiz hayli zorlaşır.

MÜSLÜMANLARIN SORUNU

Öncelikle, “İslam” ve “terör” kavramlarının birlikte anılması elbette her samimi Müslüman’ı rahatsız eder. İslamofobiyi körüklemekten sakınmak için Batılı lider ve aydınların bu konuda son derece dikkatli olması gerekir.

Bu açıdan Cumhurbaşkanı’nın uyarısı isabetlidir.

Bunun yanında, yine Cumhurbaşkanı’nın deyişiyle, “tekbir getirerek adam öldürüyorlar”, mezhep katliamlarında “kurbanları da tekbir getirerek ölüyor! Bu ne iştir?!”

Bu kanlı tablo, İslam dünyasındaki din algısında ne büyük sorunlar olduğunu gösteriyor. Müslüman din bilginleri maalesef bu konuda ortak bir protesto tavrı geliştiremediler.

Siyaset ve mezhep duyguları öteden beri onları bölüyor.

Cihadist teröre karşı silahlı mücadeleyi yürütürken, Müslümanlar arasında hukuk, demokrasi ve dinsel hoşgörü kültürlerinin yaygınlaştırılması zorunludur.

HUKUK VE EKONOMİ

Hukuk, demokrasi ve hoşgörü kültürlerinin gelişmediği toplumlarda siyasi amaçlı şiddet (terör) bazen milliyetçilik, bazen ideoloji, bazen böyle din referanslı olarak kendini göstermektedir.

 

Arap milliyetçiliği, Arap sosyalizmi ve son çeyrek asırda din referanslı terör arasında sosyolojik köken birliği vardır.

İslam dünyasındaki çatışmaların ilacı, demokrasi ve hoşgörü kültürüdür.

Türkiye bu konuda en ileri İslam toplumudur. Fakat hâlâ sistem, hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı sorunlarını çözebilmiş değiliz.

Yazının devamı için tıklayın

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.