1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erdoğan: Slovenya ile savunma sanayi alanında pek çok adım atabiliriz
Erdoğan: Slovenya ile savunma sanayi alanında pek çok adım atabiliriz

Erdoğan: Slovenya ile savunma sanayi alanında pek çok adım atabiliriz

A+A-

 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Slovenya ile) iki NATO müttefiki olarak özellikle savunma sanayi alanında atacağımız pek çok ortak adım olduğu kanaatindeyim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Beştepe’deki baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile son olarak Mart 2021'de Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya geldiklerini ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, "Sayın Pahor, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ertesinde Türkiye'yi ziyaret eden ilk Avrupa Birliği ülkesi lideri olmuştu" dedi.

İki başbakan sıfatıyla 11 yıl önceki imzaladıkları Stratejik Ortaklık Anlaşmasının ülkeler arasındaki ilişkilerde çarpan etkisi yaptığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İkili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 2,3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Gerçek potansiyelimizi hala tam yansıtmayan bu rakamı daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde düzenleyeceğimiz Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu'nun 9. toplantısı bu bakımdan çok çok faydalı olacaktır. İki NATO müttefiki olarak özellikle savunma sanayi alanında atacağımız pek çok ortak adım olduğu kanaatindeyim.

Slovenya'daki en önemli altyapı projelerinden Karavanke Tüneli ve Koper-Divaca Demir Yolu inşaatında Türk müteahhitlik firmalarının yer almasından memnuniyet duyuyoruz. Şirketlerimizin karşılıklı olarak yatırımlarını arttırmasını teşvik ediyoruz. Sayın Pahor'un, DEİK'in ev sahipliğinde bugün iş dünyamızın temsilcileriyle gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantısı da ziyadesiyle verimli olmuştur."

Gerginlik güneye inebilir

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor da Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin "Bu savaş beklenenden daha uzun sürerse, gerginlikler, tansiyon güneye Batı Balkanlara da inebilir" dedi.

Bu ziyaretinde Türkiye tarafından çok güzel ağırlandığını belirten Pahor, 2011'de iki ülkenin stratejik ortaklık anlaşması imzaladığını ve bu görüşmenin 18. görüşme olduğunu söyledi.

Pahor, o dönem ikili ticaretin 1 milyar avroya arttırılmasını hedeflediklerini ve bugün ticaret hacminin neredeyse iki katına ulaştığını belirterek, "(Ticaret hacmi) Hedeflerimizin de üstüne çıktı. Aynı zamanda ekonomik ve siyasi işbirliğimizin daha da güçlenmesi için çalışmalara devam ediyor olacağız” dedi.

Pahor, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin de “Tabii ki beklenenden daha uzun sürerse bu savaş buradaki gerginlikler, buradaki tansiyon güneye Batı Balkanlar'a da inebilir. Ve bölgedeki tüm ülkeler, tüm liderlere şunu söylemek isterim. Bu bölge barışı, güvenliği, refahı hak ediyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.