1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erdoğan: Başörtülü adayımız olacak
Erdoğan: Başörtülü adayımız olacak

Erdoğan: Başörtülü adayımız olacak

Bir televizyon kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerde başörtülü adayları olacağını söyledi.

A+A-

Erdoğan, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin merakla beklediği demokratikleşme paketinin açıklanmasının ardından Başbakan Erdoğan "Başbakan ile Gündem Özel"de gazetecilerin karşısına çıktı. 

Murat Akgün moderatörlüğünde; Mehmet Barlas, Erdal Şafak ve Sevilay Yükselir'in sorduğu en kritik soruları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan canlı yayında yanıtlıyor.

DESTEK YÜZDE 60-70 ARASINDA

-Seçim barajı için 3 alternatif sunduk. Seçim barajları yasal düzenleme gerektiriyor. Onun için Bayrama yetişmesi mümkün değil. İdari tasarruflarımız var onları bayrama yetiştirmek. Bunu bayramdan önce çıkartıp halkımıza ilk müjdeyi vermek istiyoruz. Yüzde 60-70 arasında destek değişiyor.

PAKET TÜM ÜLKEYİ KAPSIYOR

-Bizim çıkaracağımız yasa ve düzenlemelerin bir bölgeyle alakası yok. Tüm ülkeyi kapsıyor. Kürt vatandaşlarımızın tamamının talebi değil. Kürt olmayan etnik gruplarımızın da beklentileri var. Mesela Süryaniler. Yurtdışına gittiğimizde bize hep ne zaman topraklarımıza kavuşturuacaksınız diye soruyorlardı. Sadece kendi ana dili ile değil belli dersler Türkçe olmak üzere pakete aldık.

RESMİ DİL TÜRKÇE'DİR

-Bizi dışlıyosunuz terk ediyorsunuz mantığını dışarı bırakıyoruz. Bir şeyi karıştırmayalım. Resmi dille diğerini karıştırmayalım. Resmi Dil Türkçe. Özel okulu da kendisi kuracak. Türkçe dil dışında kendi kurdukları okullarda Kürtçe eğitim verirler. Resmi dil Türkçedir. Seçmeli ders olarak Kürtçeyi seçersin devletin okullarında dilini öğrenebilirsin. Dert nedir bu önemli. Samimiyetse burada atılması gereken adım atılmıştır. Benim Kürt kardeşim sadece Doğu ve Güneydoğu'da mı yaşıyor?  Biz Gaziantep'te silme oradan çıkmışız. Adıyaman öyle. Bu iller bölgenin önemli illeri. Bunları görmemezden gelmemek gerekir. Devletin bizim yönetim olarak tespitimiz bugünün tespiti değil bir yerlerin talebi üzerine de değildir. Gelen talepler doğrultusunda uygulamaya koyduk. Bir taraftan çözüm süreci ve akil insanlarımızın belirlediği maddeler var. Tepkiler çok olumlu. 

THY'DE KÜRTÇE ANONS

-Bilmiyorum ama bunlar çok sipesifik konular. Mesela Trabzon'a giden uçaktada Lazca anons. Bunları iyice görmemiz lazım.

ANAYASADAN TÜRKLÜĞÜN KALDIRILMASI İDDİASI

-Bu Şeddeli bir yalan. Biz bunu her yerde söyledik. Türkiye vatandaşlığı şemsiye olmalı. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti altında herkesi topladık. Millet dediğimiz zaman millet kavramını ırki olarak alırsak bilimsel olarak da yanlışa düşeriz. Millet kavramının içinde bir kavim yoktur. Türk milleti dediğimiz zaman bunun içinde hepsi var. Muhaliflerimiz bunu böyle anlamıyor. Andımız içinde bir çok kesimi rahatsız eden beyanlar var. Biz tek tipçilikten kurtulmak istiyorduk. Bunda direnmenin bir anlamı yok. Niye Q klavye olsun biz bunu F klavye ile yapalım. Klavyelere özgürlük dedik. 

MAĞDUR OLDUK AMA MAĞDUR ETMEYİZ

-Ben herkesin başbakanıyım. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Herkesin başbakanı olmasam. Hakkari'yi Şırnak'ı düşünmem. Böyle gelmiş böyle gider derdim. Oradaki vatandaşlarımın sağlık ve diğer hizmetleri alabilmesi için bu adımları attık ve atıyoruz. Sürekli önümüz kesiliyor. PKK tehdit ediyor yakıyor ve yıkıyor. Buna rağmen devam ettik edeceğiz. Bireyi üvence altına almak için adımlar attık. Tüm inanç gruplarına eşit mesafededir. sözü vardı. Biz hep bunun mağduru olduk ama biz mağdur etmeyiz. Asla kimseye ayrımcılığa tahammül edemeyiz. 

BM'NİN 5 DAİMİ ÜYESİ

-Rusya'da G20'de sayın Obama dediki 'BM Güvenlik Konseyi felç olmuştur' dedi. Gerçekten felç olmuştur. Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Dünyayı bir ülkenin dudakları arasına mahkum edemezsininiz. Bir taraftan demokrasi ve insan hakları diyeceksiniz. Diğer taraftan bir ülke hayır deyince onaylanmıyor. Bu olmaz. Bu sayı mesela 15 olmalı dönerli olmalı. Her inançtan ülke olmalı. Böylece dünyadaki barışın ve hakların sağlanacağını düşünüyoruz. Burada rahatsız olanlar var. Burada rahatsız olanlar inanın o 5'ten başkası değil. Ülkemizde dünya 5'ten büyüktür diye kampanya başlatıldı. Bende gittiğim her yerde işliyorum. BM'de tüm dünya temsil edilmeli. 

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ

-Burada TSK çalışanlarına, emniyet mensuplarına ve hakim ve savcı istisnai olarak yasayla belirlenmiş değil. Kendi mevzuatında belirlenmiş. Bunlar kendileri istediği gibi düzenleyebilirler. Direkt olarak aşabileceğimiz kamu dairelerindeki sorunları çözelim istedik. Herşeyin belirli aşamalarını kırmadan dökmeden düzelme yapmak istedik. Ülkenin hassiyetleri onlarca da mevcuttur. Şuanda atılan bir adım bile büyük adımdır. Şimdiden bir gazete siyah çarşaflı bir fotoğraf koyarak Türkiye'nin hali diyor. 

KARA ÇARŞAF OLABİLİR Mİ?

-Bizim bu yaptığımız düzenleme öğretmenlere yönelik ve ya memurlara yönelik bir düzenleme. Bütün içeriğini MEB yapacak. Diğer kurumlarında kendilerine ait bir düzenlemesi olacak. Bir resmi üniforma çizilmeyecek. Aşırıya kaçanlar bu olumlu gelişmeleri tahrik etmek olur. Biz insanların bir taraftan yaşam alanında müdahale etmeyeceğiz diyoruz. Birilerinin de yaşam alanına müdahele etmemek lazım.

"BAŞÖRTÜLÜ ADAYIMIZ OLACAK"

TSK çalışanlarına arkadan emniyet teşkilatımız ve hakim savcı istinai olarak bunlar yasayla belirlenmiş şeyler değil.Kendileri istedikleri zaman istedikleri düzenlemeyi yapabilirler.

Önce direkt olarak süratle aşabileceğimiz kamu dairelerindeki adımları atalım,çözelim.Belli aşamaları dökmeden kırmadan götürmek gerek.

Onlar kendi tasarruflarında adımlarını atarlar.

Şu anda atılan adım çok çok önemlidir.

Evet başörtülü adayımız olacak. Şu an size yerini ve sayısını veremem ama başörtülü adayımız olacak.

Bunun için temayül yoklaması yapıyoruz.

Bunun için oy kullanma işlemi olacak ve üyelerimiz seçim bölgelerinde oylarını kullanacaklar.Sonra heyetlerimiz gidip bu oyları getirecekler ve oylar sonucunda adaylarımız belli olacak ve sizlere bu adaylarımızı açıklayacağız.Diğer partiler gibi bunun için acele etmiyoruz.

"GENELKURMAY DEDİKODULARI DOĞRU DEĞİL"

Genelkurmay Başkanlığı bana bağlı olarak çalışmaya devam ediyor.Bu durumdan da oldukça memnunuz bir sıkıntımız yok.Başka bir kuruma bağlanması dedikoduları doğru değil.

AB'ye üyelik konusunda çalışmalarımız her zaman devam ediyor.Konu hakkında bakanımız sürekli geziyor, bu konuda çalışmalar yapıyor.

Ruhban okulu ve Cemevi meselesi;

Ruhban okulu konusunu biz çözeriz.Bunu Yunanistan'ın bakanlarıyla çok konuştuk.Bu bizim için anlık bir şey.Dedim ki Atina'da iki tane camimiz var.Bize izin verin bu camilerimizi yapalım.

Sen Sinod meclisisine üye 17 tane papaz vatandaşımız var. Batı Trakya'da 150 bin vatadanşımız var. Yunanistan yönetimi oradaki vatadanşımın dini vecibelerini yerine getirmesi için seçilmiş bir imam atadılar. Bu ana kadar hep yaptık yapacağız diyerek ipe un serdiler.

Sümela'yı açtık mı açtık. Ahdamar'ı açtık mı açtık. Adalar'ı açtık. Dört tane öğrencimiz var. Hep biz açıyoruz ama onlar da bir gelişme yok. Hep destek olduk hiçbir zaman engel olmadık. Elektrik su gibi ihtiyaçlarının bedava verilmesini sağladık.

Alevi vatandaşlarımız bir defa müslüman mı değil mi? Müslüman.

Kendi aralarında bir ayrım var. Aralarında Cemevi'ni ibadethane olarak gören de var görmeyen de var.

Bunlar üzerinde çok ciddi tartışılmış konular.

Bizim dönemizde yapılan Cemevi sayısı önceki hükümetlere göre daha fazla. Bunu kim gelirse gelsin ispatlayabiliriz.

Yeni pakette bu durum inşallah çözülecek.

-Soru: Siz cumhurbaşkanı olacaksınız Sayın Gül de Başbakan olacak dememiz doğru mu? Bu mümkün mü?

Biz kendi aramızda daha bunu konuşmadık. Hayır böyle bir kararım kesin olarak yok. Zaten böyle bir kararım olsaydı açıklardım.

Bizim sistemimiz istişareye bağlıdır. Partim hangi görevi benden isterse ben onu yapmanın gayreti içerisinde olurum. Bütün basamakları tırmanarak geldim.

Hiçbir zaman isteyen olmadım. Biz hep görevlendirme noktasında olduk. Temayül yoklaması dediğim olaylarda hep böyle olmuştur.Ve her zamanda da doğru kararları almışızdır.

Partinin içerisinde bir bölünmenin olmasına asla izin vermeyiz.

Partim kimi isterse ona tabi oluruz.

Bunu aramızda müzakeresini yapar ona göre de adımımızı atarız.

-Soru: İstanbul'un adayı kim,belli mi?

Bu konuda kamuoyu araştırmalarını yaptık.Adayımızı şu an açıklamam doğru olmaz.Biz diğer partiler gibi bu konularda aceleci olmayacağız.


dunyabulteni

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.