1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erdoğan:Putin’e, 'önümüzden çekilin' dedim!
Erdoğan:Putin’e, 'önümüzden çekilin' dedim!

Erdoğan:Putin’e, 'önümüzden çekilin' dedim!

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’ye Esed’in çağrısı üzerine gitmedik. Suriye halkının çağrısı üzerine gittik” dedi. Erdoğan, Putin’e de “Sizin Suriye’de ne işiniz var?” diye sorduğunu belirtti.

İstanbul Dolmabahçe'de AK Parti milletvekilleri bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 33 askerin öldürüldüğü İdblib'deki saldırıyla ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan, konuşmasında, "Suriye meselesi Türkiye için asla bir macera veya sınırlarını genişletme çabası değildir" ifadelerini kullanarak, "Ülkemizin Suriye'de yürüttüğü mücadelenin anlamını hala kavramayanların bulunduğunu üzüntüyle görüyoruz" dedi.

"Yaklaşık 4 milyon insan rejimin kanlı saldırıları sebebiyle sınırlarımıza doğru harekete geçmiştir. 1,5 milyonu şu anda sınırımızdadır” diyen Erdoğan, "3,7 milyon Suriyeliyi ülkemizde barındırıyoruz. Yeni bir göç dalgasını kaldırabilecek durumda değiliz" dedi.

Erdoğan, "İdlib ülkemizi köşeye sıkıştırmak ve diğer kazanımlarımızı elimizden almak için kurgulanan, kışkırtılan bir konu olarak önümüze geldi" ifadelerini kullandı.

"Güvenli bölgeyle sınırlarımızı teminat altına almak istiyoruz"

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Suriye) Bizim ne petrol ne orada toprak derdimiz var, bir güvenli bölgeyle sınırlarımızı teminat altına almak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Biz oraya Esed'in davetlisi olarak gitmedik." diyen Erdoğan, "Biz oraya Suriye halkının davetlisi olarak gittik. Suriye halkı "tamam bu iş bitti" demeden bizim oradan çıkma niyetimiz de yok" ifadelerini kullandı.

Putin'e söyledim!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmelerine de değinen Erdoğan, "Sayın Putin'e de söyledim. 'Sizin orada ne işiniz var?' Eğer siz üs kuracaksanız, yine kurun ama orada bizim önümüzden çekilin" ifadelerini kullandı.

"Karşımızdaki senaryonun asıl hedefi Suriye değil, Türkiye'dir. Suriye'de istediklerini alanlar, namluları hemen Türkiye'ye çevirecektir" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

"Şu anda ekranları başında bizi izleyen milletime özellikle sesleniyorum: 'Türkiye'nin Suriye'de ne işi var?' sorusu, aslında 'Türkiye terör örgütlerine ve kendine düşman bir rejime teslim olmalı.' önerisini bize tavsiye ediyorlar. Bunların yaptığı budur."

Erdoğan, "Bugün Suriye'yi fiilen 3'e bölenlerin Türkiye'nin bütünlüğüne saygı göstereceğini düşünmek gafletten öte bir durumdur" diye konuştu.

"İdlib harekatında 36 şehidimiz var"

İdlib’de hayatını kaybeden askerlerin sayısının arttığını belirten Erdoğan, "İdlib harekatımızda önceki gün vermiş olduğumuz 34, daha sonra 36'ya çıktı. Şehitlerimiz inanıyorum ki bu milletin vatan kılınması mücadelesinin zirve yaptığı noktalardır" ifadelerini kullandı.

"Suriye'de verilen mücadelenin hepimizin geleceği ile ilgili olduğunu herkesin görmesi ve kabul etmesi gerekiyor" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmıyoruz. Şu ana kadar 2 bin 100'ün üzerinde rejim unsuru öldürülürken, 300'e yakın araç imha edilmiştir" diyerek, şöyle konuştu:

"Dün akşam itibarıyla 7 kimyasal ürünlerin olduğu depo, onlar da yine patlatılmıştır. İşin bu noktaya gelmesini asla arzu etmezdik. Ama madem ki kendileri bizi buna zorladılar sonuçlarına da katlanacaklar"

30 kilometre güvenli bölge uluşturacağız

Rojava ve Suriye'de tüm sınır hattı boyunca 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölgeyi bilfiil oluşturmak için çalışmaların devam ettiğini belirten Erdoğan, "Dün gün boyu liderlerle görüşmelerimiz oldu, ana muhalefetin başı hariç. O, arama lütfunda bulunmadı. Neymiş ben onu arayacakmışım. Ben seni ne arayım ya, dünya bizi arıyor, sen de bizi ararsın, biz de sana bütün detaylarıyla her şeyi veririz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.