1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Erbil’den ‘toplu infaz’ iddialarına yalanlama
Erbil’den ‘toplu infaz’ iddialarına yalanlama

Erbil’den ‘toplu infaz’ iddialarına yalanlama

A+A-

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dış İlişkiler Bürosu Uluslararası Raporlar Sorumlusu Dindar Zebari, bazı IŞİD’lilerin peşmerge tarafından topluca infaz ettiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), 8 Şubat 2018 tarihli “Irak Kürdistan’ında tutukluların topluca infazı” adlı raporunda, “peşmerge güçlerini Fırat’ın batısında tutuklu bulunan IŞİD’lileri topluca idam etmekle” suçladı.

 

Rapordaki iddialara cevap veren Dindar Zebari, “Kürdistan Bölgesi güvenlik güçleri tarafından tutuklanan IŞİD’liler de diğer tüm tutuklular gibi eşit şartlarda yargılanıyor. Prensip gereği suçu ıspat edilene kadar da tutuklu muamelesi görmüyor” dedi.

 

Daha önceki raporlarında da tüm bu hususlara açıklık getirdiklerini belirten Zebari, mahkeme tarafından suçlu bulunup tutuklananların da aileleri ile görüşme, avukat tutma diğer tüm haklarından yararlandıklarını dile getirdi.  

 

HRW raporunda söz edilen 71 kilometrelik alanda Peşmerge’nin operasyonlar sürecinde sadece IŞİD’lilerin geçişini engellemekle mükellef olduğunu ifade eden Zebari, bu görev boyunca Kürt güçlerinin bir çok defa intihar saldırılarısına maruz kaldığını, onlarca peşmergenin şehid düştüğünü hatırlattı.

 

Zebari buna rağmen ölen IŞID’lilere ait cesetlerinin kurallara uygun bir şekilde gömüldüğünün altını çizdi.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dış İlişkiler Bürosu Uluslararası Raporlar Sorumlusu savaş bölgesinde göç eden kişilerle Irak Göç ve Göçmen Bakanlığı’nın ilgilendiğine dikkat çekerek, şöyle dedi:

 

“Göçmenlerin bir çoğu Heşdi Şabi’nin denetimindeki Geyare ve Hamam Elil’deki kamplara yerleştirilmiştir. Dolayısıyla bu kamplarda yaşanan tutuklama ve gözaltında kayıp olaylarından bu güç sorumludur.”

 

Kürdistan Bölgesi’nde yargı makamları terör suçlarından tutuklananları, Kürdistan Parlamentosu’nun 2003 yılı 21 sayılı yasası ve Irak Ceza Yasası’nın 111. Madesi’ne göre yargılıyor.  

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dış İlişkiler Bürosu Uluslararası Raporlar Ofisi’nin verilerine göre, son 3 yıl içersinde IŞİD üyeliği ve örgüte yardım ve yataklık suçlamasıyla 2 bin 652 kişi gözaltına alınmış bunlardan bin 100 kişinin suçu sabitlenmiştir. Söz konusu kişiler 3 yıldan ömür boyu hapise kadar çeşitli cezalara çarptırılmışlardır.

 

Aynı zamanda suçsuz oldukları kabul edilen 870 kişi serbest bırakılmış olup 672 kişinin de soruşturma ve gözaltu hali devam etmektedir.  

 

Ofis daha önce yaptığı açıklamada 16 Ekim 2017’den önce Kerkük’te IŞİD’lilerin tutuklu bulunduğu herhangi bir hapisanenin bulunmadığını belirtmişti.

 

Açıklamada, “Sadece Dubız Cezaevi’nde geçiçi tutuklular bulunuyordu. Söz konusu tutuklular da Havice operasyonu öncesi IŞİD mensubu, sempatizanı, yakınları ya da örgüte yataklık yapanlardı. Çoğunluğu Sünni Araplardan oluşan bu kişiler, Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerine teslim oldular.

 

Söz konusu zanlılar daha sonra Erbil’deki asayişe teslim edildi. Kerkük güvenlik güçleri söz konusu zanlıların Erbil’e sevkedilmesi sürecine yardımcı olmuştur. Kürdistan Bölgesi Terörle Mücadele Birimi de sürecin sorumluluğunu üstlenmiştir” denilmişti.

 

 

                         

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.