1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Erbil’den Bağdat’a: Sorumluluğunuzu yerine getirin
Erbil’den Bağdat’a: Sorumluluğunuzu yerine getirin

Erbil’den Bağdat’a: Sorumluluğunuzu yerine getirin

A+A-

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Bakanlar Kurulu, Halepçe Katliamı’nın 31’inci yıldönümünde Irak yönetiminden; ahlaki, yasal ve siyasi sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

Bakanlar Kurulu’ndan, Halepçe Katliamı’yla ilgili yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Irak Baas rejiminin Halepçe’ye kimyasal saldırı düzenlemesinin 31’inci yıldönümü. Katliamda 5 bin masum insan şehit edildi, binlerce kişi de yaralandı. Bugün, katliamdan sağ olarak kurtulanlar bu saldırının psikolojik etkisini yaşamaktadır. Katliam, aynı zamanda binlerce ailenin göç etmesine neden olurken, Kürdistan coğrafyasında da ciddi tahribatlara yol açmıştır.”

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Halepçe Katliamı’ndan kurtulan insanlara hizmet etmeye devam edeceği, Irak hükümetinin de katliamla ilgili ahlaki, yasal ve siyasal görevini üstlenmesi gerektiği dile getirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Irak Hükümeti’nin Halepçe’ye ve Halepçe halkına karşı ahlaki ve yasal görevini yerine getirmesini, Irak devleti tarafından mağdur edilen bu halka maddi ve manevi tazminat ödenmesini beklemekteyiz. Ayrıca Halepçe’de halkımızın çektiği acılar ve ödediği bedeller direnişimizin sembolüdür. Bu felaket nedeniyle yitirdiğimiz insanlarımız her zaman halkımızın yüreğinde ve vicdanında yaşayacaktır.”

HALEPÇE KATLİAMI

16 Mart 1988’de Irak Baas rejiminin Halepçe’ye kimyasal saldırı düzenlemesi sonucu 5 binden fazla sivil şehit düştü, en az 10 bin kişi de yaralandı.

Irak savaş uçakları Halepçe'ye beş saat boyunca zehirli gaz bombaları yağdırdı.

O anlara şahit olanlar, kente düşen bombaların içindeki "elma kokulu" gazların birkaç dakika içerisinde tüm kente yayılmaya başladığını söylüyordu.

Katliamda sağ kurtulan binlerce insan hala sağlık ve psikolojik sorunlar yaşıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.